Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Söyleşi | San Deco | Can Erdoğan

Söyleşi | San Deco | Can Erdoğan

Yarım asırlık tecrübesiyle efekt boya alanında uzmanlaşarak “Mimari Boya” konseptiyle boya sanayi ve mimarlık dünyasına tasarım odaklı inovatif fikirler sunan San Deco, benzersiz ürün yelpazesi, dört kıtada 40 ülkeye yayılan uluslararası pazar gücüyle, dekoratif boya sektörünün önde gelen markası oldu.

Efekt boyanın yanı sıra su bazlı iç ve dış cephe boyaları ile hobi ve fonksiyonel boya üretimi yapan San Deco, Türk boya sanayinin büyüme ve istihdamına katkı sunmak hedefiyle kurduğu San Deco Tasarım Akademisi’yle sektörel eğitim, nitelikli ustaların yetişmesi ve yenilikçi mimarların gelişimine destek için çalışıyor.

Bizler de hem San Deco’yu yakından tanımak hem de yeni projeleri CO_DE: Color By Design ile ilgili bilgi almak için San Deco Pazarlama Direktörü Can Erdoğan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

San Deco olarak insan sağlığı ve çevre koruma odaklı politikalarınız doğrultusunda bize biraz şirketinizden ve üretim sürecinizden bahseder misiniz?

1965 yılında kurulan San Deco, sektöre iç-dış cephe boyaları ve sıva üretimi ile giriş yaptı ve 90’lı yıllardan itibaren Ar&-Ge çalışmalarını dekoratif boya üzerinde yoğunlaştırdı. Bugün, Kocaeli Dilovası ve Cezayir’de toplam 11 bin m² alana kurulu 29 bin ton üretim kapasitesine sahip 2 tesisimiz, Ar-&Ge yatırımlarımız ve iş ortaklarımızdan aldığımız güçle dekoratif boya sektörünün öncüsü olmaya devam ediyoruz.

Şirket olarak üretimimiz ve yatırımlarımızda “Ortak Gelecek” anlayışını benimsiyoruz. Bunun için insan sağlığı ve çevreyi korumak adına TSE ve A+ gibi standartları uyguluyoruz. Pek çok ürünümüzde VOC’nin (uçucu organik bileşikler) düşük olduğunu ispatlayan ISO 16000 ve A+ sertifikasına sahibiz.

2021 yatırımlarımızda üretimlerimizden çıkan atık suyu evsel atık su değerlerinde arıtabilmek için yeni bir arıtma tesisi kurduk. Üretim faaliyetlerimizin tüm aşamalarını sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamında gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz. Bu hedef doğrultusunda sağlıklı bireylerin ve iş gücünün oluşturulmasına yönelik sorumluluğumuzu yerine getirmek için ISO 9001 Kalite Belgemizi aldık. Bunun yanı sıra, iş sağlığı ve güvenliği  tarafında ISO 45001 ve ISO 14001 sertifikaları ile belgelendirilmiş tesislerimizde üretim yapmaktayız.

San Deco olarak duyurduğunuz yeni bir projeniz var: CO_DE: Color By Design. CO_DE: Color By Design projesi hangi amaçla oluşturuldu?

CO_DE: Color By Design ile hedefimiz, sektöre şekil veren ve bizim için önemli birer iş ortağı olan tanınmış mimarlar ve mimarlık ofisleri ile çalışarak akademik, profesyonel ve popüler ortamlarda, yapı ve tasarım sektörünün farklı paydaşları olan mimarlara, iç mimarlara, tasarımcılara, mimarlık ve tasarım öğrencilerine, sanatla ilgili diğer disiplinlere ve perakende ürün kullanıcılarına ilham verecek tasarım ve renk paletleri oluşturmaktır.

CO_DE: Color By Design projenize katılım yapı ve tasarım sektöründeki herkese açık mıydı? Yoksa davet usulüyle mi gerçekleşti?

Proje koordinatörümüz ünlü Mimar Sn. Yeşim Hatırlı’nın küratörlüğünde ilerleyen CO_DE: Color by Design projemizde 140 tasarımcıya özel davet mektubu ve renk seçim paleti gönderilmiştir.

CO_DE: Color By Design projeniz için katılımcılardan beklenenler nelerdi?

Bu proje kapsamında davet alan tasarımcılardan, serbest bir düşünsel arka planla, bir yapının iç mekânında ya da dış cephesinde uygulanabilecek bir pano/duvar grafiği tasarlamalarını ve bu tasarımdan yola çıkarak dört renkli bir palet oluşturmalarını istedik.

Panoların uygulanacağı duvar yüzeyinin yeri, şekli ve boyutu tamamen tasarımcının tercihine bırakılmıştır. Tasarımcı mevcut bir projesinde bu pano tasarımını yerleştirebileceği gibi tamamen hayali bir projede de konumlandırabilir. Bu pano yersiz, herhangi bir projeye ait olmadan herhangi bir yüzeye de uygulanabilir.

Panolar sergide A1 boyutunda sergileneceği ve kitapta da A4 boyutunda yer alacağı için bu ölçeklerde net anlaşılır, uygun çözünürlük ve detayda teslim edilmesi istenmiştir.

CO_DE: Color By Design projesinin sonunda ortaya çıkan panolar için bir sergi düzenlenecek mi?

Sonuç tasarımlar, öncelikle dijital ortamda sergilenecektir. Ekim ayı ile birlikte Mimarlık haftasında açılacak online sergimiz ile projede yer alan eserleri inceleme ve tasarımcıların kendi tasarımlarının hikayelerini öğrenme fırsatı olacaktır.

CO_DE: Color By Design projesi sayesinde oluşturulacak renk paletlerine bizleri okuyanlar nasıl ulaşabilir?

İsteyenler, online sergimize https://codecolorbydesign.com/sergi/ web sayfamızdan kayıt olduktan sonra CO_DE Kitap ve Kartelasını dijital olarak indirebileceklerdir.

San Deco olarak, ortaya çıkacak sanat eserlerini ve renk paletlerini kendi ürünlerinize entegre etmeyi düşünüyor musunuz?

Mimari trendler göz önünde bulundurularak oluşturduğumuz San Deco renk katalogları için proje sonucunda ortaya çıkan renk paletlerinden ilham alınacaktır. Hem tüketici hem mimari tarafta, boya günlük yaşam içinde kullanabileceğimiz bir renk formuna dönüştürülecektir.

San Deco olarak boya alanında sunduğunuz yenilikçi ve kullanım avantajı sağlayan ürünlerinize ve yapı-tasarım sektörüne hitap eden projelerinize yenileri eklenecek mi?

Her yıl olduğu gibi 2022 yılında da sahada önemli yeni projelerimiz ve ürünlerimiz olacak. Özellikle dekoratif boya grubunda, pazar ve tüketici trendlerine uygun olarak geliştirdiğimiz yeni ürünlerimizi portföyümüze eklemeyi planlıyoruz.  Bunun dışında, hem yurtiçi hem de yurtdışında marka bilinirliğimizi ve gücümüzü artıracak pazarlama faaliyetlerimize devam edeceğiz. Dekoratif ürünlerimizin yoğunlukta olduğu ürün gamımızı, doğru kanallara doğru mesajla ulaştırabilmek için farklı projelerimiz 2022 yılında da devam edecektir.

Hazır Mimarlık Haftası’nda iken yapı ve tasarım sektörü ile paylaşmak istediğiniz bir şey var mıdır?

Boyada kişiselleştirme kavramı her geçen gün daha öne çıkıyor. Kişiye ve mekâna özel duvar uygulamaları ile birlikte dekoratif boyalar, hem mimari projelerde fark oluşturmak hem de tüketicinin kendini özel hissetmesi yönünden önemli. Biz de bu gelişime paralel olarak tasarım ve ürün geliştirmeye önem veriyor ve mimarlar ile sürekli temas halinde olmaya çalışıyoruz. San Deco Effect Wind, San Deco Atracto, San Deco Travertino, San Deco Beton Deco gibi ürünlerimizle metal efektlerden beton görünümlere, mermer etkisinden deniz dalgası görünümlü mekânlara; hayal ettiklerinizi ve çok daha fazlasını üretime dönüştürmek için çalışıyoruz.

Son olarak eklemek istedikleriniz?

Son dönemde ürünlerimiz ile ilgili en önemli konulardan biri tüm ürünlerimizin VOC oranının düşük ve çevre dostu olmasıdır. San Deco olarak bu konu üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Bunun dışında sektördeki teknolojik değişim ve yenilikler her geçen gün artıyor. Firma olarak bu gelişmelerin de içerisinde olmaya ve sahaya entegre çözümler geliştirecek projeler üretmeye gayret ediyoruz.

Hedefimiz, Türk boya sanayisinin katma değerli bir şekilde büyümesine ve aynı zamanda nitelikli istihdamının artmasına katkıda bulunmak. Böylece nitelikli ustaların yetişmesi ve yenilikçi mimarların gelişimine destek olmayı hedeflerken, Türkiye’yi bu alanda tasarımın ve katma değerli üretimin merkezi olarak konumlandırmayı amaçlıyoruz. Modern mimaride estetik algısı her geçen gün değişse de renklerin gücü değişmedi. Biz de renklerin gücünü kavramış bir marka olarak, CO-De: Color By Design ile değerli isimlerin ilham verecek paletleriyle ölümsüz bir kaynağa imza atıyoruz. Sektörün gelişimine, mimar ve tasarımcılara verdiğimiz destek farklı projelerle de devam edecektir.