
Akçansa, Toplumsal Sosyal Sorumluluk Kategorisi'nde Birincilik Ödülü Kazandığı Projesini Anlatıyor!
Öncelikle Yapı Kataloğu olarak kazandığınız ödül için hem sizi hem de ekibinizi tebrik ederiz! Firmanızı ve temel faaliyet alanlarınızı kısaca tanıtabilir misiniz?
Akçansa olarak 1996 yılında Akçimento ve Çanakkale Çimento’nun birleşmesiyle yola çıktık. Bugün, Sabancı Holding ve Heidelberg Materials ortaklığında, halka açık bir yapıyla faaliyetlerimizi gururla sürdürüyoruz. Türkiye’nin çimento ihtiyacının %7'sini, toplam çimento ve klinker ihracatının ise %13'ünü karşılıyoruz. Dünya kalite standartlarına uygun ürünlerimizle sektöre liderlik ederken, sorumlu üretim ve üstün hizmet anlayışımız, yüksek teknoloji donanımlı tesislerimiz ve doğaya duyarlı yaklaşımımızla geleceğe değer katıyoruz. 1998 yılında Betonsa’yı bünyemize katarak hazır beton üretim hizmetlerimizi Betonsa markası altında yürütmeye başladık. 2002 yılında Agregasa ile birleşerek agrega üretimimizi Tekirdağ (Saray), Edremit ve Bursa’daki tesislerimizde sürdürmeye devam ediyoruz. Yenilikçi ürünlerimiz ve üstün teknoloji altyapımızla, ülkemize ve paydaşlarımıza değer yaratmayı sürdürüyoruz.
Ödül kazanan projenizi bize biraz anlatabilir misiniz? “Akçansa STEM Atölyesi: Akçansa ile Bricks4Kidz® Okulumda”nın hikâyesini okumayı çok isteriz.
Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız 2023 yılında Gönüllü Yolculuğum projesini hayata geçirdik. Gönüllü Yolculuğum sosyal sorumluluk projesi çatısı altında, Bricks4Kidz® Türkiye iş birliğinde STEM atölyelerini çocuklarımızla buluşturmaya devam ediyoruz.
STEM: Bilim (Science), teknoloji (Technology), mühendislik (Engineering) ve matematik (Mathematics) olmak üzere dört disiplini bütünleştiren bir öğrenme, uygulama ve geliştirme yaklaşımıdır. Akçansa ve Bricks4kidz işbirliği ile, Büyükçekmece Akçansa Mehmet Akif Ersoy İlkokulu 2. sınıf öğrencisi 400 çocuğumuza haftalık robotik kodlama içerikli STEM dersleri veriyoruz. 2023-2024 öğretim yılında başladığımız ve 400 öğrenciye verdiğimiz eğitimimize, 2024-2025 öğretim yılında farklı 400 çocukluk grupla devam ediyoruz.
Bu proje kapsamında öne çıkan yenilikçi özellikler, sektörde farklılaşmasını sağlayanlar nelerdir?
Başladığımız 2023 yılından bu yana eğitimde dezavantajlı 800 çocuğun hayatına dokunuyor, onlara bilim sevgisi aşılıyoruz; gelecek hedeflerine ve hayallerine bilim insanlığı, mühendisliği katmış oluyoruz.
Çocuklarımıza her hafta STEM alanında farklı bir konu başlığında eğitim veriyoruz; bu eğitimleri Akçansa fabrikasından konuk olarak gelen mühendis çalışanlarımızın katılımı ile destekliyoruz. Ardından çocuklar, ilgili konuya ait modelleri teknik LEGO kitlerini kullanarak inşa ediyorlar. Dersin son kısmını “kodlama komutları ile yapılan model/robotları istenen şekilde çalıştırmak” bölümü oluşturuyor. Bilim, mühendislik konularını 3 boyutlu deneyime dönüştürüyor, görerek, dokunarak, deneyerek öğrenmelerini sağlıyoruz. Ayrıca yaşlarına uygun seviyede kodlama bilgisini hafta hafta ilerleyerek çocuklara aktarıyoruz.
Bu proje ile, ülkemizde özel okullarda bile sınırlı verilebilen bir eğitim içeriğini çocuklara ulaştırırken, onları dünya standartlarında bir STEM eğitimi ile buluşturmuş oluyoruz. İki yılda 800 öğrenciye ulaştığımız projemiz kapsamında özel günlerde de çocuklarla atölye çalışmaları yapıyoruz.
Son olarak, Altın Çekül Ödülleri süreciyle ve Yapı Kataloğu ile ilgili genel değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?
Böylesine değerli bir platformun çok uzun yıllardır başarıyla yürüttüğü ödüllerden başarıyla dönmekten mutluluk duyuyoruz.