Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Söyleşi | Leyla Yücel - Alkor Yapı

Söyleşi | Leyla Yücel - Alkor Yapı

MİMAR

Tüm çalışmalarınızı tanımlayabilecek vazgeçilmez bir yaklaşımınız var mı?

Her projenin yaklaşımı ve çözümü farklı olduğu gibi, her projede vazgeçilmez yaklaşımım fonksiyon oluyor. Proje konusu ve alanı uygunsa, özgün, sıra dışı, dinamik, farklı çizgiler kullanmak vazgeçilmezim oluyor.Tabi danışanım da farklı çizgilerden hoşlanıyorsa... Çalışma yaptığımız mekâna bir değer katmak, yaptığımız çalışmanın danışanım tarafından beğenilmesi, sevilmesi, mekânda verimliliği huzur ve konforu bir arada bulmasının yanı sıra fonksiyonel mekânlar tasarlamak vazgeçilmezim.

Sizi en çok tatmin eden projeniz hangisi oldu?

Doğrusu ayrım yapamam. Proje, mimarın çocuğu gibidir. Ancak tasarımsal olarak beni çok heyecanlandıran projem Artvin Çoruh Üniversitesi Kütüphane Projesi (İç Mimari) galiba. Uygulaması tamamlandıktan sonra yönetimden, kullanıcılarından, sözlü ve yazılı basından çok iyi geri dönüşler aldım. 

Mimarlık tarihinin ikonik projeleri arasında, "Bunu ben tasarlamış olmalıydım!" dediğiniz, tasarım anlayışınızı yansıtan ve size ilham veren proje olarak hangisini söyleyebilirsiniz?

Şelale Evi - Frank Lloyd Wright, Haydar Aliyev Centre - Zaha Hadid

Mesleki hayatınızdaki en büyük motivasyon kaynağınız nedir?

Yeni bir proje, yeni bir tasarım, yeni bir heyecan, yeni insanlar, yeni mekânsal çözüm odakları, mesleki dinamikler...

Tasarım ruhunuzu besleyen, mimari omurganızı sağlamlaştıran sanat dalları neler?

Doğa ve doğadaki eşsiz muhteşem güzellikler, çiçek, böcek, güneş, ay, yıldız, deniz, göl, şelale vs... Evrenin içindeki tüm doğal güzellikler beni heyecanlandırıyor ve ruhumu besleyerek mimari omurgamı sağlamlaştırıyor. Ayrıca resim yapan biri olarak; resim, heykel ve güzel sanatların tümü.

Mimari kimliğinizi 3 kelime ile açıklayacak olsanız, bunlar ne olurdu?

Yaratıcı, yenilikçi, işlevsel...

Çalışma biçiminizi / alışkanlıklarınızı anlatacak bir şarkı seçecek olsanız bu hangisi olurdu?

Yanni - Nice To Meet You

Artvin Çoruh Üniversitesi Merkez Kütüphanesi

MALZEME

Evet mi? Hayır mı?

Bugüne kadar malzeme seçeneklerinin sınırlı olduğu bir tasarımla karşılaştınız mı? EVET

Her malzeme her tarz mekânda kullanılabilir mi? HAYIR

Malzemenin modası olur mu? EVET

Tasarımlarınızda karbon ayak izi düşük ve çevre dostu malzemeleri kullanıyor musunuz? EVET

Yeni nesil malzemeler / yapım teknikleri içinde en ilginizi çekenler hangileri?

CNC kesim, 3D üretimler, nano-teknolojik ürünler, kendini temizleyen cam teknolojileri...

Yapı malzemelerinin teknolojiden her zamankinden daha çok beslendiği bir dönemde yaşıyoruz. Sizce bu durumun ne gibi artıları ve eksileri var? Teknolojinin getirileri, insanın doğal malzemelere olan yakınlığını yenebilir mi?

Teknoloji ile birlikte tasarım olanaklarımız sınırsızlaştı. İstediğimiz formda, biçimde ve büyüklükte malzemeyi üretme olanağına sahibiz ancak doğal malzemedeki sürdürülebilirliği ve zararsızlığı bazı malzemelerde aynı derece yakalayamadık, belki ileriki dönemlerde gelişen teknoloji ile bu kısmı da aşmak mümkün olabilir. Teknolojik gelişmeler doğal malzemeye olan yakınlığı her ne olursa olsun yenemez diye düşünüyorum, çünkü doğal malzeme tutkunları oldukça fazla.

Mimarlık okullarında öğrencilerin malzeme bilinç ve birikimini artırmak adına önerileriniz nelerdir?

Fuar takipleri ve ziyaretleri, dergi ve katalog üyeliklerine önem vermeleri, yenilikleri takip etmeleri ve araştırmacı olmalarını öneririm.

Türkiye'deki mimarlık ofislerini uluslararası ölçekte nasıl konumlandırıyorsunuz? 

Son dönemler uluslararası platformlarda gayet başarılı işlere imza atan mimarlık ofislerimiz var. İlerleyen dönemlerde bu başarı oranının özgün tasarımlarla daha da artacağını düşünüyorum.

Elinizin sürekli gittiği, farklı yönlerini keşfetmekten keyif aldığınız, onunla çalışırken kendinizi rahat ve güvende hissettiğiniz malzeme hangisi?

Mermer, cam, çelik

Projelerinizde “asla kullanmam” dediğiniz malzeme nedir?

Ucuz görünümlü, kalitesiz yapay malzemeler

Gelecek yılın tasarım ve malzeme trendleri sizce nasıl olacak?

Yapı tasarımları daha çok teknoloji ile iç içe geçmiş teknolojik yapıların ön plana çıktığı, akıllı donanımlı yapılar olarak trendler olabilir. Ayrıca yapıların görsel algı kısmında ise led ışıkların çokça kullanıldığı ışık yansımaları, su mimarisi ve su ile yapılan mimari formlar su akışları, yapıların dış mimarisinde ve yer yer iç mimaride de simülasyon sistemlerin hâkim olduğu görsel etkilerin çokça kullanıldığı ilgi ve merak uyandıran dikkat çekici, adeta ben buradayım diyen tasarımlar yapılarda yeni trendler olabilir. Malzeme trendleri olarak görsel etkileri olan malzemelerin yanı sıra, daha çok hijyenik ve kullanım kolaylığı olan malzemeler trend olacaktır.

Ayrıca çok uzun süredir trend olan antrasit renk hemen hemen bütün sektörlerde hakimiyetini koruyor ve bir süre daha trend olmayı koruyacaktır.Metal kaplama renklerinde ise rose ve bakır tonları trend olacak. İç mekanlarda ise devasa tablolar, aynalar, ışıltılı aksesuarların,sıradışı tasarımların trend olacağını düşünüyorum.