Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Söyleşi | Sezin Yanmaz Talay - YT Mimarlık

Söyleşi | Sezin Yanmaz Talay - YT Mimarlık

MİMAR

Tüm çalışmalarınızı tanımlayabilecek vazgeçilmez bir yaklaşımınız var mı?

Sürdürülebilir, yere ve ihtiyaca yönelik, ekonomik program ve modeller üzerinde çalışıyoruz. Yapı ekonomisini önemsiyor; malzeme ve fonksiyonel açıdan çok amaçlı kullanımları mimari programa dahil ederek mimaride ekonomik, erişilebilir, sürdürülebilir olan çözümlerin güzelliğini göstermeyi hedefliyoruz. Sürdürülebilir mimari içerisinde sosyo-ekolojik yaklaşıma yakın durduğumuzu söyleyebilirim.

Sizi en çok tatmin eden projeniz hangisi oldu?

Karabük'te davetli yarışma sonucu projelendirdiğimiz Kardemir Yönetim Binası Projesi en özendiğimiz işlerimizden birisi. İdari bir talep olmadığı için sertifikasyonu alınmadı ancak sürdürülebilirlik kriterlerini önemli ölçüde kullandığımız bir projedir. 

Mimarlık tarihinin ikonik projeleri arasında, "Bunu ben tasarlamış olmalıydım!" dediğiniz, tasarım anlayışınızı yansıtan ve size ilham veren proje olarak hangisini söyleyebilirsiniz?

Luis Kahn / Bangladeş Parlemento Binası

Mesleki hayatınızdaki en büyük motivasyon kaynağınız nedir?

Mekansal etkileşim ve duygulanımı çok önemsiyorum; mekan psikolojisi işimizin uzun soluklu bir çıktısı. Tasarımlarımızın elimizden çıktıktan sonra kullanıcıyla beraber karşılıklı etkileşime dayalı bir var oluşa dönüşmesi bizi fazlasıyla motive ediyor.

Tasarım ruhunuzu besleyen, mimari omurganızı sağlamlaştıran sanat dalları neler?

Resim, fotoğraf, sinema.

Mimari kimliğinizi 3 kelime ile açıklayacak olsanız, bunlar ne olurdu?

Işık / Renk / Doku

Çalışma biçiminizi / alışkanlıklarınızı anlatacak bir şarkı seçecek olsanız bu hangisi olurdu?

High Hopes / Pink Floyd

Kardemir A.Ş. Yönetim Binası 

MALZEME

Evet mi? Hayır mı?

Bugüne kadar malzeme seçeneklerinin sınırlı olduğu bir tasarımla karşılaştınız mı? EVET

Her malzeme her tarz mekânda kullanılabilir mi? EVET

Malzemenin modası olur mu? HAYIR

Tasarımlarınızda karbon ayak izi düşük ve çevre dostu malzemeleri kullanıyor musunuz? EVET

Yeni nesil malzemeler / yapım teknikleri içinde en ilginizi çekenler hangileri?

İletken boyalar ve kullanım olasılıkları üzerine konuştuğumuz bir malzeme mesela. Ayrıca doğal malzemelerin modern tekniklerle evlendirilerek kullanımını çok önemsiyoruz; şu ara sıkıştırılmış toprak ve doğal içerikli beton gibi malzemelerin, üzerinde çalışmakta olduğumuz konut projelerindeki kullanımı olasılıklarını araştırıyoruz.

Yapı malzemelerinin teknolojiden her zamankinden daha çok beslendiği bir dönemde yaşıyoruz. Sizce bu durumun ne gibi artıları ve eksileri var? Teknolojinin getirileri, insanın doğal malzemelere olan yakınlığını yenebilir mi?

Teknolojinin doğal malzemeler ile olan ilişkisini çok değerli buluyoruz. Dünyanın ve varoluşumuzun geleceği açısından doğa ve teknolojinin bütüncül beraberliği çok önemli. Biz teknolojiyi doğal malzemenin karşısında bir nosyon olarak değerlendirmiyoruz; bilakis doğal malzemeler sürdürülebilir teknolojiler sayesinde artık daha kolay, daha ucuz ve daha çok hayatımızda yer alabilecek. Mimarların da üreticilerin de bu süreçte önemli sorumlulukları var.

Mimarlık okullarında öğrencilerin malzeme bilinç ve birikimini artırmak adına önerileriniz nelerdir?

Genç mimar adaylarına sektördeki malzeme üreticilerini zorlayacak ve hedef koyacak bilinç ve öngörü geliştirmelerini tavsiye ediyoruz. Literatür takibini gelecekçi ve deneysel  bir vizyona oturtmak gerekiyor;  yeni teknik ve malzemelerin araştırılması,  farklı birlikteliklerin denenmesi gibi süreçler önemli ve değerli.

Türkiye'deki mimarlık ofislerini uluslararası ölçekte nasıl konumlandırıyorsunuz?

Çok başarılı işler ve tasarımlar çıkıyor, büyük ölçekli ofislerin sayısı ve gücü arttı. Bir yandan pandemi şartları sebebiyle dünya mimarlık ve inşaat sektörü farklı sorgulamalar ve değerlendirmelere girmiş vaziyette; sosyolojik olarak sistem sorgulaması tüm dünyada yüksek sesle dillendiriliyor. Bunun yapısal çevremize, hayatımıza ve mekanlarımıza yansımaları olacak, bu okumaları  insan olarak, mimar olarak doğru yapmak zorundayız; sonuçları hepimizin yararına olacak diye düşünüyorum.

Projelerinizde “asla kullanmam” dediğiniz malzeme nedir?

Yok ancak imitasyon malzemeden yani ahşap görünümlü seramik, taş görünümlü plastik gibi, taklit eden / -mış gibi yapan malzeme kullanmaktan kaçındığımızı söyleyebilirim.

Elinizin sürekli gittiği, farklı yönlerini keşfetmekten keyif aldığınız, onunla çalışırken kendinizi rahat ve güvende hissettiğiniz malzeme hangisi?

Toprak ve tuğla

Gelecek yılın tasarım ve malzeme trendleri sizce nasıl olacak?

Mimarlığı hızlı tüketim ürünü olarak değerlendirmiyoruz; seçilen ürün ve malzemelerin zamansız olması için uğraşıyoruz. Bu perspektifte sadece  2021 değil; en azından önümüzdeki on yıl için yerel, doğal ve karbon ayak izi düşük malzemelere dönüşün ağırlık kazanacağını düşünüyoruz.