Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Söyleşi | Renda Helin Çilalioğlu Çizer - Renda Helin Design

Söyleşi | Renda Helin Çilalioğlu Çizer - Renda Helin Design

MİMAR

Tüm çalışmalarınızı tanımlayabilecek vazgeçilmez bir yaklaşımınız var mı?

Tasarımlarımızda vazgeçilmez yaklaşımımız her şeyden önce bir konsept oluşturmaktır. Hikayeler ve konseptler tasarladığımız mekanların ve ürünlerin görünmeyen, bilinmeyen soyut taraflarıdır. Ancak anlatıldığında mekana ve ürüne değer katan yegane tasarım öğelerindendir.

Sizi en çok tatmin eden projeniz hangisi oldu?

Bir çok projemizi ayrı ayrı seviyor, hem müşterilerimizi hem de kendimizi mutlu ediyoruz. Ancak enler söz konusu ise Emre Group Merkez Ofisi ve Konforist Erkek Öğrenci Yurdu projelerimiz farklı konseptleri de içinde barındırması nedeniyle bizim için biraz daha özel yere sahip diyebiliriz.

Mimarlık tarihinin ikonik projeleri arasında, "Bunu ben tasarlamış olmalıydım!" dediğiniz, tasarım anlayışınızı yansıtan ve size ilham veren proje olarak hangisini söyleyebilirsiniz?

Frank Lloyd Wright’ın tasarımı olan ve yepyeni bir bakış açısı sunduğu New York’taki Solomon R. Guggenheim Museum.

Mesleki hayatınızdaki en büyük motivasyon kaynağınız nedir?

Proje aşamasından itibaren ele aldığımız bir mekanın veya yapının hayata geçişini görmek ve müşterilerimizin memnuniyeti her zaman en büyük motivasyon kaynağımız.

Tasarım ruhunuzu besleyen, mimari omurganızı sağlamlaştıran sanat dalları neler?

Birçok sanat dalından ilham alıyorum. Filmler, resim ve heykeller, çoğu zaman illüstrasyon ve grafik sanatçıları, hatta bazen bilim kurgu edebiyat eserleri bile benim için ilham kaynağı olabiliyor.

Mimari kimliğinizi 3 kelime ile açıklayacak olsanız, bunlar ne olurdu?

Kavramsal, deneyimsel ve sürdürebilir.

Çalışma biçiminizi / alışkanlıklarınızı anlatacak bir şarkı seçecek olsanız bu hangisi olurdu?

U2 Acrobat

Konforist Erkek Öğrenci Yurdu

MALZEME

Evet mi? Hayır mı?

Bugüne kadar malzeme seçeneklerinin sınırlı olduğu bir tasarımla karşılaştınız mı? EVET

Her malzeme her tarz mekânda kullanılabilir mi? HAYIR

Malzemenin modası olur mu? EVET

Tasarımlarınızda karbon ayak izi düşük ve çevre dostu malzemeleri kullanıyor musunuz? EVET

Yeni nesil malzemeler / yapım teknikleri içinde en ilginizi çekenler hangileri?

Yeni nesil malzeme olarak kenevirden üretilen tüm yapı malzemeleri oldukça dikkatimi çekiyor ve gelecek vaat eden ürünler arasında yer alacağını düşünüyorum. 3D yazıcıların ise yapım tekniği açısından yepyeni bir çağ açtığı görüşündeyim.

Yapı malzemelerinin teknolojiden her zamankinden daha çok beslendiği bir dönemde yaşıyoruz. Sizce bu durumun ne gibi artıları ve eksileri var? Teknolojinin getirileri, insanın doğal malzemelere olan yakınlığını yenebilir mi?

Teknolojiler bize üretim hızı, malzemenin sürekliliği ve aynı olması gibi bazı avantajlar sağlarken doğal malzemenin gerçek kalitesini ne yazık ki tamamen yansıtamıyor. Doğal malzemelerin desen, renk, doku özelliklerini yakalamakta zorluklar çekilebiliyor. Bu nedenle bütçe kaynaklı sorunlar oluşmadıkça her zaman doğal malzemelerin öncelikli tercih olacağı fikrindeyim. 

Mimarlık okullarında öğrencilerin malzeme bilinç ve birikimini artırmak adına önerileriniz nelerdir?

Her mimarlık fakültesinin mutlaka bir malzeme kütüphanesinin olmasının, mobilya derslerinde ise prototip uygulaması yapılmasının öğrencilerin birebir malzemeyi görmesi ve yapım tekniklerini de deneyimlemeleri açısından şart olduğunu düşünüyorum. Ayrıca her öğrencinin mutlaka fuarlara katılıp kendilerini geliştirmeleri de gerekiyor.

Türkiye’de yapı malzeme fuarları, tanıtım, seminer benzeri etkinlikleri yeterli buluyor musunuz; bu etkinliklerin tasarımcılara ne gibi katkılar sağladığını düşünüyorsunuz?

Pandemi dolayısıyla fuar, tanıtım ve seminer gibi etkinlikler maalesef büyük yara aldı. Dünyada da ekonomik krizlerin artması markaların tanıtım faaliyetlerini ekonomik nedenlerden dolayı kısıtlaması ne yazık ki eski yıllarda düzenlenen fuarların tadını vermiyor. Ama bir çok firma kendi içinde marka tanıtımlarını gerçekleştirdikleri şirket ziyaretleri sayesinde tasarımcılara yine de birçok katkı sağlıyor.

Elinizin sürekli gittiği, farklı yönlerini keşfetmekten keyif aldığınız, onunla çalışırken kendinizi rahat ve güvende hissettiğiniz malzeme hangisi?

Tuğla ve mermer.

Projelerinizde “asla kullanmam” dediğiniz malzeme nedir?

Kanserojen içerikli, hem doğaya zarar veren hem de insan sağlığını tehdit edebilecek malzemeleri asla kullanmamaya gayret ediyoruz.

2021’in tasarım ve malzeme trendleri sizce nasıl olacak?

Pandeminin hayatımıza girmesiyle birlikte hijyeni sağlayan tüm yüzey ve malzemelerin trend olacağını düşünüyorum. Ayrıca doğal yaşama dönüşün de büyük bir trend olduğunu var sayarsak doğal malzemelere ve kırsalda kullanılabilecek tüm tasarım unsuru teknolojilere olan taleplerinin çoğalacağı düşüncesindeyim. Sürdürebilir, enerji tasarrufu sağlayan ve ekonomik ürünlerin de bu sebeplerden dolayı eskisinden daha çok ilgi göreceği kesin.