Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Sayfamızı ziyarete devam ederek çerez kullanımını onaylamış olacaksınız. Gizlilik Politikası ve KVKK
Studio AVC’ye ait “SW Evi”ne Mimarın İlk Yapısı Birincilik Ödülü!

Studio AVC’ye ait “SW Evi”ne Mimarın İlk Yapısı Birincilik Ödülü!

Studio AVC’ye ait “SW Evi” Yapı Kataloğu Mimarlık Ödülleri 2021 Mimarın İlk Yapısı Birincilik Ödülü’nü aldı.

Studio AVC'nin mimari ve iç mimari tasarımını yaptığı yenileme projesinin yapıldığı sıra ev, Londra’nın güneybatısında, Tooting’de yer alan, 1910’da inşa edilmiş bir Edward dönemi yapısı. Yapının restore edilmesinin yanı sıra,  iç mekan yeniden düzenlenmiş ve binanın arkasına tek katlı bir zemin kat uzantısı eklenmiştir. Binanın çatısı da yeniden tasarlanarak çatı katı büyütülmüş ve kullanım alanına dönüştürülmüştür. Binanın ayrıca temelleri güçlendirilmiş ve yangın yönetmeliğine uygunluğu sağlanmıştır.

Projenin amacı oldukça dar bir bütçeyle tarihi İngiliz evinin mekan kullanımında verimini artırmak ve yapıyı çağdaş bir dile kavuşturmaktır. Bu yaklaşımla strüktürde, plan düzleminde ve malzemelerde yapılan müdahaleler iki temel ilkeye bağlı kalınarak yapılmıştır: İşlevsellik ve sadelik. 

Mevcut taşıyıcı duvarların kaldırılması ve yeni bir çelik taşıyıcı sistem önerisi ile ana yaşam alanı olan zemin kat serbest plan olarak yeniden ele alınmıştır. Mevcut plan bahçeye doğru genişletilerek iç mekan genişletilmiş ve mevcut planın daha verimli olması sağlanmıştır. Taşıyıcısı ve iç mekan düzenlemesi değişen birinci kat yatak odası, çalışma odası, giyinme odası ve banyo olarak yeniden planlamıştır. Binanın mevcut çatısı da yeniden tasarlanarak mekanın büyütülmesi sağlanmaktadır. Daha önce kullanılmayan çatı arası, banyolu bir yatak odasına dönüştürülmüştür. Burada, Fransız balkonlu tam boy sürgülü camlar kullanılarak bahçeye doğru yönelim sağlanmış ve zemin katın tasarımıyla bütünlük amaçlanmıştır. Çatı eğiminin altındaki kullanılmayan alanlar, yine işlevsellik temasına uygun olarak, depoya çevrilmiştir.

Bütçenin kısıtlı olması nedeniyle düşük maliyetli ancak sürdürülebilir malzemeler seçilmiş ve işçiliğe ayrılan bütçe mümkün olduğunca az tutulmuştur. Seçilen renk ve malzemeler, dış cephenin iç mekanla iletişimini kurmaktadır.Binanın özgün ahşap döşeme kaplaması korunarak yenilenmiş ve kullanılan yeni malzemelerin seçiminde karbon emisyonu minimuma indirilmiştir. Kapılar, tavanlar ve küpeşteler değiştirilmiş de olsa Edward dönemine ait öğeler korunmuştur. Çatı ve zemin katın cephesinde sürdürülebilirlik, görünüş ve düşük bakım gereksinimleri nedeniyle koyu gri renkli çinko paneller kullanılmıştır. Ön cephede ise, mevcut sıva temizlenmiş, ön cephede tuğlalar boyanmış ve tüm pencere çerçeveleri yeni zemin katın ve çatının cephesine uyacak şekilde yenilenmiştir. Ayrıca yeni eklerin yan duvarları da ana binaya uyacak şekilde tuğla duvarlardan oluşturulmuştur. 

Projeyi detaylı olarak incelemek için: https://www.yapikatalogu.com/proje/konutlar-sw-evi_719