Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Betsan, Dünya Mozaik Pazarındaki Rekabete Yeni Yatırımlar ile Hazırlanıyor

Betsan, Dünya Mozaik Pazarındaki Rekabete Yeni Yatırımlar ile Hazırlanıyor

İstanbul Küçükçekmece-Sefaköy'de 8 bin metrekare alanda üretim yapan şirketin ikinci fabrikası için yeni lokasyonlar belirlendi ve bu lokasyonlardan birine karar verilecek. Rekabetin yoğun olduğu bir sektörde yerli sermaye olarak varlıklarını arttırma kararlılığında olduklarını belirten Betsan Cam Seramik Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Kaya, yeni fabrika için 7 milyon Euro’luk bir yatırım yapacaklarını söylüyor. Kurumsal kimliğini her dönem güncel tutmayı başaran, marka güvenirliğini sürdürebilen şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Kaya ile yapılan röportajı sunuyoruz.

 

Betsan Cam Seramik A.Ş. ne zaman ve nasıl kuruldu?

Şirketi 1992 yılında aile şirketi olarak babam Yılmaz Kaya, kardeşim Alpay Kaya ile kurduk. Bizim asıl mesleğimiz tekstildi. Kardeşim İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünü bitirip ticaree, bize katılmaya karar verince farklı konularda da iş arayışında olduk. Aile olarak imalat sektörüne yatkınlığımız olduğundan her zaman üretime dönük bir iş içerisinde olmak istiyorduk. Kaderin bize çizdiği çizgi olsa gerek cam mozaik üretimine karar verildi. 1992 yılında kurulan şirketimiz yıllar içinde de sürekli üretime yatırımlar yaparak üretimde 15’i beyaz yakalı toplam 80 çalışana ulaştık.

Ne kadarlık bir yatırım oldu bugüne kadar?

Sadece mevcut makine parkımızın değeri  5 milyon Euro civarına ulaştı. 2020’de 1 milyon Euro’luk bir makine yatırımı daha gerçekleştireceğiz.

Genişleme planınız var mı?

Yeni bir fabrika düşüncemiz var. Üç farklı lokasyon var, bunlardan birini düşünüyoruz. Çünkü bu mevcut fabrikada misyonumuzu tamamladık. Yerimiz yok. Şu anda karar vermedik ancak yeni yerimiz belli olunca yaklaşık 7 milyon Euro’luk bir yatırım olacak. Yine cam mozaik üreteceğiz.

Yatırımı ne zaman düşünüyorsunuz?

Yapacaksak iki-üç yıl içinde yapmamız lazım.

Sektörde şu an geldiğiniz nokta ne durumda?

Betsan Cam Seramik Sanayi A.Ş. dünya çapında yüzlerce farklı müşterisi için, 8.000 m2 kapalı alanda günlük 4.000 m2 üretim yaparak, fabrika bünyesinde 150.000 m2 mozaik stoklayabilmektedir. Betsan çevre koruma öneminin tamamen  farkında olup hammade olarak kullandığı camların tamamı %100 geri dönüşümlüdür.

Direkt ihracatınız var mı?

Üretimimizin yüzde 50’si ihracat. Dünya çapında 45 ülkeye ihracat yapmaktayız. Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Ortadoğu, Afrika ülkeleri, Avusturalya, Arjantin, İngiltere başta olmak üzere yaklaşık 45 ülkeye ihracat yapan ve geçen yıl yaklaşık yüzde 50 ihracat artışı sağlayan bir firma olarak bu yıl da gelen talepler doğrultusunda yeni pazarlara odaklanacağız ve yüzde 60 civarında ihracat artışı hedefleyeceğiz.

Ortaklık teklifi oldu mu?

Yabancı ortak teklifleri kısmen de olsa geldi ancak milli ve yerli olarak üretimde ilerlemeyi düşünüyoruz.

Şirkette "Yeni Nesil" var mı?

Bir oğlum, iki kızım var. Büyük kızım evli, ev hanımı. Oğlum Fatih Rıdvan Kaya Bilgi Üniversitesi Uluslararası Finans Bölümü mezunu, şirketin Pazarlama ve Dış Ticaret Bölüm Başkanı. Diğer kızım Dilara Kaya Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü mezunu. Şirketin ÜR-Ge ve Tasarım Bölüm Başkanı. Yeğenim Oğuz Kaya Bahçeşehir Üniversitesi Yazılım Mühendisliği öğrencisi.

İş dışında nelerle ilgileniyorsunuz?

İnsanın kendisine verdiği en büyük ödüldür yürümek. Keyif aldığım şeylerin başında doğa yürüyüşü var. Bunları aile, arkadaş grubu olarak da yapıyoruz. Doğa yürüyüşleri hem bedensel, hem de ruhsal olarak kaçırılmaz fırsat. Haftada bir kaç gün yürüyüş yapmak lazım. Maalesef şehir hayatı insanları çok yoruyor. Hele hele şimdi bu trafik yoğunluğu, iş yoğunluğu, elektronik, manyetik ortamlar insanı tahmininizden çok daha fazla yoruyor. Onun için doğa yürüyüşleri gibi faaliyetler insan sağlığı için hakikaten çok önemli. Doğu Karadeniz’in baş köşesi Artvin-Şavşat’da doğayla içi içe bulunan yazlık evimize fırsat buldukça giderim. Orada orman alanlarında yürürüm. Temiz ortam, deniz kenarı, ağaçlık alanlarda yürümek gerekiyor. Kışın da İstanbul’da sahil yürüyüş alanlarında yürüyorum. Şehir hayatının yorgunluğunu doğa yürüyüşü ile atıyorum.

Yürüyüş dışında sizi mutlu eden başka bir aktivite var mı?

Bunun dışında temiz bir deniz, temiz bir koy bulduğumuz zaman oralarda yüzmek... Bir saat, bir buçuk saat yüzerim. İki hafta önce Bodrum’daydım. Yüzerek bütün stresimi attım. Yüzme bilenlere kesinlikle öneriyorum.

Sektörde kaç oyuncu var?

Sektörümüz hızla büyümekte ve biz de yerli sermaye olarak varlığımızı ve büyüme içindeki payımızı artırarak sürdürme kararlığındayız. Rekabetin çok yaşandığı bir sektördeyiz. Zaman içinde üretim şartlarımızı sürekli yeniledik. Cam mozaikler insanlık tarihinin en önemli kültürel simgelerinden biridir. Betsan Cam Seramik A.Ş. cam mozaiklerin bu özelliğini adeta yeniden keşfetmiş, ürünü modernize ederek aynı zamanda yeni bir nitelik kazandırmıştır. Cam mozaik üretiminde Avrupa'nın en büyük üç şirketi arasında yerini almış olup, bu alanda ülkemizin öncü ve lider firmasıdır.

Şirket olarak ne kadar bir büyüme öngörüyorsunuz 2020’de?

Büyüme beklentimiz  yüzde 10’larda olur diye düşünüyoruz.

Betsan Cam Seramik Sanayi A.Ş. sosyal sorumluluk alanında neler yapıyor?

Her zaman çevreci bir yaklaşımımız var. Üretimde kullandığımız cam hammaddelerinin yüksek oranda geri dönüşümlü olmasına özen göstererek çevre kirliliğinin önüne geçiyoruz. Kullandığımız hammaddenin yüzde 100'ünü geri dönüşüme tabi tutuyoruz.

Yılda 14.000 ton cam kırıklarını değerlendirip çevre kirliliğinin önüne geçerek yüzde 100 geri dönüşüme katkı sağlayıp cam mozaik haline getirdiği ürünleriyle Betsan, Türkiyenin en kapsamlı sosyal sorumluluk projelerinden birini de yerine getirmiş oluyor.