Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Lamine Parkelerde Dayanıklılık

Lamine Parkelerde Dayanıklılık

Maruz kaldığı mukavemet sebebiyle, kullanıcıların merak edip, satın alma zamanlarında endişe duyduğu konulardan birisi de lamine parkelerin dayanıklılığıdır. Parke zeminlerin dayanıklılığı çeşitli faktörlere bağlıdır. Parke seçiminizi yaparken, bu faktörleri göz önünde bulundurarak, uzun yıllar boyunca harika görünen bir zemin elde edebilirsiniz. Hadi bu faktörlere birlikte göz atalım.

Masif parke mi? Lamine Parke mi?

Masif Parke; ahşabın yapısına herhangi bir müdahalede bulunulmadan oluşturulan tek katmanlı yapıda kalınlığı 12 mm ve 22 mm arasında değişen yekpare ahşap zemin kaplama malzemesidir.

Lamine Parke ise; hammaddesinin tamamı doğal ahşap olan 2 veya 3 değişik ahşap katmanın birbirine dik yönlerde yapıştırılmasıyla imal edilen, uzun ömürlü ve sağlıklı bir zemin kaplama ürünüdür.

Ahşaptan imal edilen tüm nesneler ısı ve neme duyarlıdır ancak lamine parkede sözü edilen katmanlarda ağaç damarları birbirine ters gelecek şekilde yerleştirildiği için lamine parkeler neme karşı masif parkeye göre çok daha fazla dayanıklıdır. Bu yüksek dayanıklılık lamine parkelerin diğer türde ahşap döşemelerin uygulanamadığı bölgelerde de (bodrum kat gibi) kullanılabilmesini sağlar.

Ahşabın Sertlik Dereceleri

Ahşap döşemenin dayanıklılığı söz konusu olduğunda, temel değişkenlerin başında ahşabın türü gelmektedir. Döşemede kullanılan farklı ahşap türleri vardır. Çam, köknar, ladin gibi yumuşak ağaçlar çizilme, aşınma izlerine ve oyuklara karşı hassas olduklarından lamine parkenin en üst katmanında tercih edilmemelidir. Meşe ve ceviz gibi sert değerli ağaçlar daha yavaş büyürler. Yoğunlukları ve darbeye karşı mukavemetleri daha fazladır. Bu değerli ağaçlar, lamine parkede temasın birebir sağlandığı en üst katmanında uygulanmalıdır.

Renk Tercihi

Çoğu zaman parke rengi seçilirken, ev veya ticari alanlardaki mevcut dekorasyon ile uyumlu tercihler yapılır. Bununla birlikte, gözden kaçmaması gereken faktör, rengin çizikleri ve aşınmaları gizlemeye veya kamufle etmeye yardımcı olabileceğidir. Genel olarak, daha açık renkli zeminlerde, zeminlerdeki muhtemel çizikler ve küçük kusurlar daha az gözünüze çarpacaktır. Meşe, her türlü iç mekâna uyum sağlayabilecek doğal ahşap tonlarına sahip olduğu için popüler bir seçenektir.

Yağlı veya Cilalı Ürünler

Lamine parkelerin dayanıklılığındaki bir diğer etmen, üst kaplama bitişidir. 2 temel seçenek mevcuttur; yağlı veya cilalı. Yağlama işleminde kullanılan yağ, ahşap dokularına nüfus ederek parkenin kısmen ömrünü uzatır. Esas kullanım amacı ise ağaç üzerinde bir lak tabakası oluşturmadan ağacın doğal halinde kalmasını sağlamaktır. Cila işleminde ise; parke üzerine 1 kat astar ve 6 kat ultraviyole ışınları ile sertleştirilmiş cila ile kaplama yapılır.

Cilalı parkeler, yağlı parkelere göre daha az doğal bir hissiyat sağlasa da, daha parlak ve daha fazla koruma sağlar.

Bakım ile Daha Uzun Ömür

Lamine parke döşemelerimizi alanına uygun seçsek de kullanıcıların dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Malzemenin dayanıklılığına güvenip hor kullanmak, parkelerimizin ömrünü azaltacaktır. Yaşam alanlarımızda parke zeminli yerlerde kullandığımız mobilyalarımızın ayaklarına keçe başlıklar yapıştırmak, çizilmeleri minimuma indirme konusunda oldukça önemlidir. Aynı şekilde evcil hayvanlarımız varsa, zamanlarının çoğunu geçirdikleri yeme-içme alanlarını parkeden koruyacak ince bir örtüyle muhafaza etmek gerekebilir. Bunun gibi küçük görünen önlemler parke döşemelerimizin dayanıklılığını artırmakla beraber, sıklıkla vurguladığımız gibi ömrünü de uzatacaktır.

Doğru Üretim, Doğru Üretici

Üretim maliyetini kısma amacıyla ince ağaçlardan yapılan ve parkenin alt katmanlarında dayanıksız hammaddelerden elde edilen lamine parkeler, çok dikkatli gözler haricinde görünüşte kendini pek belli etmeseler de uzun vadede kullanım zorluğu yaratarak gerçek lamine parkeden farkını olumsuz manada ortaya koyacaktır. Lamine parke konusunda güvenilir, üretimlerini çevre duyarlılığı bilinci ile gerçekleştiren ve alanında uzman firmaları tercih etmek bu sebeple önemlidir.

Bu blog yazısı Yapı Kataloğu İçerik Ekibi tarafından Dendro firması için hazırlanmıştır.