Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Dayanıklı ve Hafif Bir Cephe Malzemesi: Yarı Saydam Polikarbonat

Dayanıklı ve Hafif Bir Cephe Malzemesi: Yarı Saydam Polikarbonat

Peki hayatın her alanında yoğun olarak kullanılan bir malzeme olan Polikarbon nedir? Gelin yakından bakalım!

 

Polikarbonat Nedir?

Polikarbonat şeffaf yapıya sahip polimer bir malzeme olan plastik türüdür. Polimerler farklı bileşimlere sahip olabilirler ancak her birinde öne çıkan ortak özellikler şeffaflık, sertlik ve mukavemettir. Aynı zamanda bu malzeme ısıtıldığında eridiği ve tutuşmadığı için yanmaz olduğundan güvenlidir. 

Polikarbonat Nasıl Üretilir?

Hammaddeler tedarik edildikten sonra fabrikalara çuvallar ile granüller halinde tedarik edilmektedir. Sonrasında ışık stabilize edici bileşenler, ilgili granüllere eklenir. Bu ürünü üretmenin ana yöntemi ekstrüzyondur. Monolitik polikarbonat, havanın sirküle edildiği bir fırında ön ısıtma ile damgalanarak ve çoğu zaman düz levha şeklinde üretilir, ancak figürlü ürünlerde de sunulabilir. Polikarbon levhaların genel olarak üretimi İtalya’da sağlanmaktadır.

Camdan Daha Güçlü, Daha Dayanıklı!

Polikarbonat levhası cam görünümlü olmasının yanı sıra darbeye, kırılmaya ve çarpmaya karşı dayanıklı ve hava şartlarına uyumlu olan bir maddedir. Üreticiler kullanım ömrünü 10 yıla kadar garanti ederken, malzeme kullanım özelliklerini daha uzun süre koruyabilir. 

Polikarbonat malzeme camsı bir görünüme sahip olmasına rağmen camdan daha dayanıklı ve sağlam olması en öne çıkan özelliklerindendir. Yüksek bir viskoziteye sahip olmakla beraber doğrudan bir mermi vuruşuna bile dayanabilir.

Işık geçirgenliği de camın ışık geçirgenliğine yakındır. Camın %98 ışık geçirgenliği varken, polikarbonat ise tamamen şeffaf petek levhalar için yaklaşık %86 ve monolitik olanlar için %95 geçirgenlik sağlamaktadır. Renkli olanlar %30'dan başlayan oranlara sahip olabilir.

Tasarımda Özgürlük

Polikarbonat levhalardan yapılan ürünler, malzemenin basit ve rahat kesilmesi nedeniyle istenilen dekoratif görünüme kavuşturulabilirler. Aynı zamanda polikarbon tabakalar yarı saydam ve pürüzsüz bir görünüme sahipken, polikarbon camlar birçok renk ve deseniyle de dikkat çekmektedir. 

Polikarbonat malzeme, her türlü projeye kolayca uyum sağlayarak tasarımda istediğiniz konforu, fonksiyonelliği ve estetiği yakalamanızı sağlar.

Hızlı ve Kolay Kurulum

Polikarbon levhaların en önemli avantajı diğer malzemelere göre çok hafif olmasıdır.

Polikarbonat sıradan bir bıçak, elektrikli testere ile kesilebilir ve kesilebilir. Monolitik levhalar lazer kesim için uygundur. Malzemeyi ısıtmadan ve efor sarf etmeden bükmek de mümkündür. Mengene ve kıskaç yardımıyla istenilen şekli vermek yeterlidir. 

Polikarbonat kaplamanın bir diğer avantajı da cephelerde montaj kolaylığıdır. Geleneksel cam panellerin sadece yarısı kadar ağırlığa sahip olan malzemeyi taşımak ve manipüle etmek oldukça basit bir işlemdir.

Dayanıklı ve Güvenli

Polikarbonat dayanıklıdır ve bununla beraber ses ve ısı yalıtım özelliklerine de sahiptir.

Polikarbonat malzeme en zararsız plastik türlerinden biridir. Malzeme yanma sırasında alev almaz. Erir ve lifli bir kütleye dönüşür, hızla bozulur. Yanma sonrası atmosfere tehlikeli kimyasal bileşikler yaymaz. Yangın güvenliği sınıfı ise en yükseklerden biri olan B1'dir.

Polikarbonat, kimyasal direnci yüksek bir malzemedir. Mineral yağlar ve tuzlarla temastan etkilenmezken, zayıf asidik çözeltilerin etkilerine dayanım gösterir. Yapıştırıcı ve dolgu macunu seçerken bunların polikarbonat ile uyumluluğu dikkate alınmalıdır.

Şeffaf polikarbonat, koruyucu özelliklerini daha da geliştirmek için boyanabilir. Fakat kullanılacak boya su bazlı olmalıdır. 

Kullanım Alanları

Polikarbonat malzemenin geniş bir kullanım yelpazesi vardır. Sıralayacak olursak:

  • Araba farları
  • Koruyucu kasklar için gözükler
  • Bina cephelerinin dekorasyonu
  • Açık otoparklarda güneşten korunma amaçlı
  • Seraların, kış bahçelerinin, balkonların camlanması
  • Reklam Panoları
  • Duş
  • Spor alanlarının ve ortak alanların çitleri
  • Ofislerde, bankalarda ve diğer kurumlarda iç bölümler
  • Yol inşaatlarında gürültü emici kalkanlar olarak

Kaynakça: archdaily.com, ibuilder-tr.techinfus.com, polinetlux.com