Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Yapı Kataloğu 8 Mart Kadınlar Gününü  “Yapıda Kadının Sesi” Derlemesiyle Kutluyor!

Yapı Kataloğu 8 Mart Kadınlar Gününü “Yapıda Kadının Sesi” Derlemesiyle Kutluyor!

Kadınlar, çağdaş yaşamın iş kollarının her birinde yerini giderek artırsa da, yapı sektörünün erkek ağırlıklı olduğu genel kanısı hala sürmekte. Yapı sektöründe kadın olarak sesini duyurmak, yapılan işi başarmaya ek bir yandan da bu algı ile savaşmayı gerektiriyor.

Yapı sektöründe bütün iş kollarında ve yapılan işlerin bütün kademelerinde yer alan kadın sayısı her geçen gün artıyor. Yapı sektöründe yönetim, tasarım veya uygulama alanlarının her birinde yer alan kadınlar başarılarıyla sektörün “erkek egemen” algısını yıkıyor ve yapıda kadının sesi oluyor. 

Yapı Kataloğu olarak 2022 yılında yapı sektöründe söz sahibi kadınları “Yapıda Kadının Sesi” projesinde bir araya getiriyor. 8 Mart Kadınlar Günü’nde yayınladığı kitapçıkta yapı sektöründe söz sahibi 8 kadının görüşlerine yer veriyor. Ayça Akkaya Kul, Feza Ökten Koca, Güliz Tavukçuoğlu, Mehpare Evrenol, Nergiz Arifoğlu, Renda Helin Çilalioğlu Çizer ve Zerrin Özgüle’nin yapı sektöründe kadın olmak üzerine görüşlerini paylaşıyor. Sektörün önde gelen bu isimlerinden kariyerinin başında olan genç kadınlara tavsiyelerde bulunuyor. 

Verilen cevaplara göre yapı sektöründe kadın olmak; mücadele, yaratıcılık, farkındalık, özgünlük, üretkenlik, daha çok çalışmak, tutku, vizyon, detay, risk almak, uzlaşı ve sonunda keyifli bir durum. 

Mimaristudio kurucu ortaklarından mimar Ayça Akkaya Kul, sektörde en zorladığı noktanın kadın olmasından dolayı değil, toplumun mimarlığa olan bakış açısından olduğunu belirtiyor. 

Elips Tasarım Mimarlık ve FEZA Dsgn kurucusu mimar Feza Ökten Koca, sektörde kadınların erkeklerden daha detaylı düşünme sistemlerinin oluşunun avantaj olduğunu söylüyor. 

GNT İç Mimarlık kurucusu iç mimar Güliz Tavukçuoğlu, sektörde kadınların erkeklerle eşit yer almasında sosyal rollerin de eşit paylaşımının önemine dikkat çekiyor. 

Mehpare Evrenol (Evrenol Mimarlık), işverene kendini kabul ettirmede zorlandığını belirtiyor; benimsediği çözümcü yaklaşımlarla bunu aştığını ekliyor.  

Sektörün başarılı aydınlatma tasarımcısı, NA Lightstyle kurucusu yüksek mimar Nergiz Arifoğlu, bir toplantısında ısrarla erkek bir ortağı olup olmadığı sorusuyla karşılaştığı anısını aktarıyor. 

Renda Helin Design & Interiors’dan kurucu iç mimar Renda Helin Çilalioğlu Çizer, kariyer hayatının başında kadın olmanın zorluğunun daha çok hissedildiğine dikkat çekiyor. 

Zerrin Özgüle İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Zerrin Özgüle ise, sektörde kadınlara daha çok saygı gösterildiğini gözlemlediğini söylüyor.

“Yapıda Kadının Sesi” projesine katılan sektör liderlerinin yanıtlarının daha fazlasını okumak için BU LİNKTEN kitapçığa erişebilirsiniz.