Yenilenebilir Enerji: Geleceğin Enerji Kaynakları
Küresel anlamda, enerji tüketimi, lider ülkeler arasında yer alan Çin ve Amerika Birleşik Devletleri gibi büyük tüketicilerden önemli ölçüde etkileniyor. Üretim ve tüketim döngüsü için ihtiyaç duyulan enerjinin çoğunlukla sınırlı kaynaklardan elde ediliyor olması ve kimi enerji üretim yöntemlerinin çevre kirliliğine yol açması, son yıllarda artan enerji talebini karşılamak için farklı tercihlere yönelmemizi zorunlu kılmaya başladı. Enerjinin yenilenebilir ve çevreci yöntemlerle elde edilmesi, karbondioksit emisyonlarını azaltan sürdürülebilir bir yöntem olarak öne çıkıyor. Bu bilinçle bazı ülkeler, dünya çapında sürdürülebilir enerji dönüşümünü teşvik etmek amacıyla çeşitli eylem ve önlem planları hazırlayarak, global farkındalığın artmasına yardımcı oluyorlar.
Yenilenebilir Enerji: Çevreci Bir Çözüm
Günümüzde, çevreye daha az zarar veren ve sürdürülebilir bir çözüm olan yenilenebilir enerjiye yönelim hızla artıyor. Bu enerji kaynakları, sınırsız ve temiz bir şekilde enerji üretimini sağlayarak çevre dostu bir seçenek sunuyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan yöntemler, daha az sera gazı emisyonu üreterek iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunuyor. Ayrıca doğal kaynakların tükenmesini önleyerek, sürdürülebilir bir gelecek inşa etmemizi kolaylaştırıyor. Bu nedenle, giderek daha fazla toplum ve kurumun yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeye başladığı görülüyor.
Yenilenebilir enerji kullanımı, doğal kaynakları koruyarak gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakma hedefimize katkı sağlıyor. Güneş, rüzgar, jeotermal, bitki atığı, hidro, git-gel ve dalga gibi kaynaklar, doğanın armağanları olarak kabul edilen ve genellikle ülkelerin jeolojik konumlarına bağlı olarak tercih edilen enerji kaynakları arasında yer alıyor. Bu kaynaklar, doğada halihazırda mevcut oldukları ve açığa çıkarılması için herhangi bir işleme ihtiyaç duyulmadığı için, çevreye olumsuz bir etkileri bulunmuyor.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımıyla birlikte, enerji alanında yapılan araştırmalar ve teknolojik gelişmeler de hız kazanıyor. Enerji sektöründe gerçekleşen inovasyonlar, daha temiz bir çevre vadederken enerji bağımsızlığı ve ekonomik sürdürülebilirlik gibi avantajlar da sağlıyor.
Gelecekteki Enerji Dönüşümü
Avrupa Birliği başta olmak üzere, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması, ülkemizde de tüm dünyada olduğu gibi giderek önem kazanıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının varlığı anlamında oldukça avantajlı bir ülke olan Türkiye'de güneş, rüzgar, jeotermal, hidroenerji gibi kaynakların potansiyel varlığı diğer birçok ülkeden çok daha fazla. Özellikle Paris Antlaşması’nın onaylanmasından sonra, 2020-2035 Türkiye Ulusal Enerji Planı’nda bulunan maddelere göre yenilenebilir enerji üretimi için eyleme geçildi. Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon ve kalkınma hedeflerini açıklamasının ardından, İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından plan ve politikalar üzerine çalışmalara başlandı. İklim değişikliği ile mücadele konusunda mevzuata katkı sağlanması, sera gazı emisyonlarının azaltılması ile ilgili somut adımların atılması, iklim değişikliği bağlamında ilgili sektörlerin stratejik hedeflerinin belirlenmesi, kurum ve kuruluşların öncelikli eylemlerinin planlanması gibi maddeleri içeren bir yol haritası oluşturuldu. 2020 yılında %42,4 olan yenilenebilir enerji kaynakları kullanımının, 2053 yılına kadar Net Sıfır Emisyon hedefiyle %69,1'e yükselmesi bekleniyor.
Binalarda Yenilenebilir Enerji Zorunluluğu
2018 yılında AB tarafından finanse edilen "Uzun Dönemli Enerji Senaryoları ve Kapasite Geliştirme Projesi" ve henüz yürürlüğe girmeyen "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımına İlişkin Kanun Tasarısı Taslağı" gibi çalışmaların yanında; 1 Ocak 2023 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sunulan "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" mecliste kabul edildi. Bu kapsamda, toplam inşaat büyüklüğü 5.000 m2’den fazla olan yapıların, enerjilerinin en az %5’ini güneş veya rüzgar paneli gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması zorunlu hale getiriliyor. Düzenleme, Türkiye için "Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar" hedefine geçiş için bir adım olmuş durumda. Teşviği artırmak adına, karara uymayan yapıların, yapı kullanım izni belgesi alamaması gibi yaptırımlar uygulanması söz konusu. Yenilenebilir enerji kullanımını teşvik etmek amacıyla uygulanacak yaptırımlardan biri de, 1 Ocak 2025'ten itibaren 2.000 m2 üzerinde inşaat alanına sahip olan yapıların, kullanacağı enerjinin en az %10'unun yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmesinin zorunlu hale getirilmesi. Bu sayede daha kapsamlı değişikliklere adım atılması planlanıyor.
Enerji Kimlik Belgesi: Gelecekteki Binaların Enerji Performansı
Binalara verilen enerji kimlik belgesi, yapıdaki enerji performansını belirler. Yapı, minimumda gereken üretim ve yalıtım standartlarına sahipse, C enerji sınıfı belgesini alır. Yürürlülüğe giren kararla minimum enerji performans sınırının B enerji sınıfına çıkarılması öngörülmektedir. Isı ve enerji tüketimleri için seçilecek malzemelerin kalınlık ve materyal kalitesinin artırılması ve yenilenebilir kaynakların tercih edilmesi enerji performansını iyileştirecektir. Konut projelerinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması, B enerji sınıfı belgesi elde etmek için oldukça yararlı olacaktır.
Baymak’ın Yenilenebilir Enerji Grubu Ürünleri - Isı Pompaları
Çevreci politikalara ve sürdürülebilirliğe büyük önem veren Baymak, yenilenebilir enerji sistemleriyle ilgili sürekli olarak gelişen teknolojileri takip eder. AR-GE çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürerek, bu tutumunu tüm süreçlerine yansıtır. Isı pompaları, güneş kolektörü sistemleri ve PV enerji sistemleri başlıkları altında geliştirdiği yenilenebilir enerji kaynakları ile çalışan ürünlerini tüketici ile buluşturarak, daha sürdürülebilir bir gelecek için katkı sağlamayı hedefler.
Baymak'ın ısıtma ve soğutma suları için tüketicilere sunduğu Hava Kaynaklı Isı Pompaları, yüksek COP (Performans Katsayısı) değeriyle elektrik tasarrufunu destekler. Fosil yakıt kullanan ısıtma ürünleri, kimyasal reaksiyon sonucunda mahali ısıtırken; ısı pompaları, havadan aldığı ısı ile mahali ısıtır. Ayrıca toprak ve su gibi farklı ortamlarda da enerji dönüşümü gerçekleştirebilir. Bu işlem sırasında çevreye zehirli gaz salınımı yapmadan enerji tasarrufu sağlar. Zorlu hava koşullarında bile 65°C'ye kadar su sıcaklığıyla konforlu kullanım sunan Hava Kaynaklı Isı Pompaları, Baymak'ın "Yenilenebilir Enerji Grubu" kapsamında evlerdeki iklimlendirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda ticari işletmelerde su ihtiyacını karşılamak için "Sıcak Su Isı Pompaları" ve havuz suyu ısısı için "Havuz Isı Pompaları" tercih edilebilir.
Isı pompaları dışarıdan verilen enerji ile dış ortamdan alınan ısıyı başka bir ortama aktaran cihazlardır. Isı pompası ürünleri ile mahal ısıtması, mahal soğutması, havuz suyu ısıtma veya soğutması ve kullanım sıcak suyu elde edilmesi gerçekleştirilebilir. Baymak, hava kaynaklı ısı pompası ürünleri ile %80‘e varan enerji tasarrufu sağlayarak, çevre dostu ve yüksek verimli teknolojiyi tüketicilerle buluşturur. Balkonlu veya bahçeli apartman dairelerinde ya da villa tipi konutlarda kullanılması uygundur.
Isı pompası ile hem ısıtma hem de soğutma işlemi yapmak mümkündür. Ayrıca, bir boyler veya termoboyler ekleyerek kullanım sıcak suyu da elde edilebilir. Dış ortamın havasından aldığı enerji sayesinde geleneksel ısıtma cihazlarından farklı olarak yüksek verim sağlar. Fosil yakıt tüketmediği için; gaz, duman veya koku salınımı yapmaz ve dolayısıyla bacaya ihtiyaç duymaz. Elektrikle çalışan bu çevreci cihazların avantajlarından biri de, gazlı versiyonlarının yarattığı riskleri taşımamalarıdır. CO² salınımı yalnızca şebekeden çektiği elektrik üretimindeki salınım kadardır. İstenildiği takdirde bu değer, PV desteği ile daha da düşürülebilir, hatta sıfıra indirilebilir.
Iotherm Plus Hava Kaynaklı Monoblok Inverter Isı Pompası (IO-MT)
Iotherm Plus Hava Kaynaklı Monoblok Inverter Isı Pompası, yüksek enerji verimliliği ve kolay kurulumuyla dikkat çeken bir üründür. Bakır borulama yapmadan tek bir cihazla kullanılabilen bu ısı pompası, 60°C çıkış suyu sıcaklığı ile yüksek sıcak su konforu sunar. Aynı zamanda DC İnverter teknolojisi ve R32 Gazı Soğutma verimliliği sayesinde, en zorlu hava koşullarında bile üstün performans sağlar. Ev içi yenilenebilir enerji üretimi için pratik bir çözüm sunan Iotherm Plus Hava Kaynaklı Monoblok Inverter Isı Pompası, kullanıcılarına yüksek performans ve konfor sunar.
Iotherm Hava Kaynaklı Monoblok Inverter Isı Pompası (IO-MM P / IO-MT P)
Iotherm hava kaynaklı monoblok inverter ısı pompası, ev içinde kullanımı pratikleştiren özelliklere sahiptir. Cihaz ile birlikte kablolu oda termostatı olarak kullanılabilen kablolu dokunmatik kontrol paneli bulunur. Ayrıca, 6 cihaza kadar kaskad imkanı sunar ve balkon uygulamaları için kompakt ölçülere sahiptir. Comfort Home uygulaması sayesinde evden uzaktan erişim imkanı sağlar.
Yenilenebilir Enerji: Çevre Dostu Yaklaşım
Enerji tüketimiyle ilgili küresel bir bilincin oluşması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli bir şekilde kullanımının benimsenmesi; doğal kaynakların korunması, küresel ısınma ve enerji dönüşümü konularında büyük öneme sahiptir. Aynı zamanda, enerji bağımsızlığı sağlayarak ülkeler arası enerji taşımanın ve maliyetinin önüne geçer. Çevreci bir yöntem olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, ekonomiden insan sağlığına kadar birçok alanda olumlu etkilere sahiptir. Evinizde uygulayabileceğiniz yenilenebilir enerji çözümleriyle, hem çevremiz hem de kendiniz için fayda sağlayabilirsiniz. Baymak'ın "Yenilenebilir Enerji Grubu" ürünlerini incelemek ve daha fazla bilgi edinmek için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
______________________