Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Konut Tasarımında Yeni Teknoloji: Akıllı Konutlar

Konut Tasarımında Yeni Teknoloji: Akıllı Konutlar

Geçmişten bugüne konutlar; insanların kendilerini ait hissettikleri, yaşamlarının büyük çoğunluğunu geçirdikleri, bağ kurabildikleri yapılardır. Teknolojinin hızla ilerlemesiyle kendimizi ait hissettiğimiz bu yapılar da değişime uğramaktadır. Bu değişimin temelinde insanın yaşam standartlarını ve konforlarını arttırmak yer almaktadır. Akıllı konutlar, bu teknolojik gelişmelere ayak uydurularak tasarlanan konut yapılarıdır. En basit tanımıyla içinde yaşayan insanlarla etkileşim halinde olan ve verilen komutları yerine getiren konut yapılarıdır. 

Akıllı konutlar gelişmişlik sırasına göre 5 ana başlıkta toplanabilir:

1)Kontrol Edilebilir Konutlar: Evdeki mevcut cihaz ve sistemlerin kumandalar aracılığıyla komut verilerek kontrol edildiği yapılardır.

2) Programlanabilir Konutlar: Uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen evlere zamana bağlı programlanabilme özelliği eklenmesi sonucu oluşan akıllı evlerdir. Programlamayı ev sahibi ayarlar ve memnun kalmazsa değiştirebilir.

3)Yapay Zekaya Sahip Konutlar: Programlanabilir evlerle benzerlikleri olmasına rağmen onlardan daha gelişmişlerdir. Programlanabilir evlerde senaryolar sisteme girilir ancak bu sistemde senaryoyu kendisi öğrenir. Yapay zekaya sahip evler kendi ayarlarını ve senaryolarını kendileri oluşturur. 

4) Engelliler İçin Akıllı Konutlar: Akıllı konutlar özellikle engelli ve yaşlı bireyler için oldukça idealdir. Onların hayatlarını kolaylaştırabilecek ve yardımcı olabilecek birçok özellik barındırmaktadır. Hareketlerini kolaylaştırabilir ve sağlık kontrollerine destekte bulunabilir. Örneğin, görme engelli bir birey için evin durumunun sesle anlatılması, evlerinde tek yaşayan yaşlıların düşme tehlikesine karşı akıllı zeminler anında yardım çağırabilir.  

5) Vücut Hareketleri Kullanılarak Yapılan Akıllı Konut Kontrolü: Akıllı evlerde senaryo oluşturulmasında diğer bir faktör hareketlerdir. Doğal ve yapay vücut hareketleri baz alınarak çeşitli anlamlar oluşturulur.

Peki, tüm bu akıllı konut tipleri hayatımıza ne gibi kolaylıklar sağlayabilir? 

Akıllı konutlar sayesinde aydınlatma, güvenlik, ısıtma-soğutma, ses ve görüntü sistemleri, elektrik, su vb. kontrol edilebilir.

Bunlara örnek olarak:

Yağmur yağdığında bahçe sulamasının durması, 

Evin içinde dolaşan kişiye göre aydınlatmaların açılması,

Şüpheli bir durumda evdeki tüm ışıkların kendi kendine açılması,

Uzun seyahatlerde evin panjurlarını ve camlarını açıp kendini havalandırması ve bahçenin sulanması 

Duman sensörü ile yangının algılanması ve alarmın çalıştırılması, 

Aile bireyleri evde yokken belli aralıklarla ya da eve yaklaşan biri olduğunda evin dolu olduğu izleniminin verilmesi

Evdeki cihazların, ışıkların uzaktan kumanda ile kontrol edilebilmesi

Telefon çaldığında müzik sesi ve televizyon sesinin kısılması

Yangın durumunda sirenle veya telefonla aranarak uyarılması ve aynı zamanda itfaiyeye de haber verilmesi, gaz vanaları, havalandırma sistemi kapatılıp belli bölgelerdeki ışıklar yakılarak çıkışın kolaylaştırılması

Evin ve suyun sıcaklığının sabah kalkmadan ya da işten eve dönmeden istenilen değere getirilmesi

Sabah evden çıkarken tüm ışıkların ve araçların tek tuşla kapatılması, ısıtıcının ekonomik moda alınması ve alarm sisteminin devreye sokulması

Çamaşır makinası, bulaşık makinası gibi elektrik tüketimi fazla olan araçların indirimli saatlere uyumlu olarak çalıştırılması

Yatarken evdeki tüm aydınlatmaların ve cihazların kapatılması, ısıtıcının gece moduna alınması ve alarm sisteminin devreye sokulması

Işık sensörü ile gün ışığına göre perdelerin açılıp kapanması ve aydınlatmaların açılması

Geceleyin ışıkların insanların bulunduğu yerlerde yanması ve sönmesi

Lambalarda tam parlaklık yerine %90 parlaklıkta yakılarak lambaların daha uzun süre kullanılması ve enerji tasarrufu sağlanması 

Engelli ve yaşlı bireylerin uzaktan kumanda sayesinde çevrelerini daha rahat kontrol edebilmesi ve yardıma ihtiyaçları olduğunda rahatça yardım çağırabilmeleri gibi birçok kolaylığı sayılabilir. 

Akıllı konut tipleri ve özellikleri incelendiğinde hayata büyük kolaylıklar getirdiği gözle görülür bir gerçektir. Gelişen teknolojiyle basit işlerin artık tamamen otomatik olarak yapılması sonucu kazanılan vaktin yanı sıra güvenliği, enerji tasarrufunu da yüksek oranda sağlamaktadır. Özellikle enerjinin verimli kullanılması konusunda oldukça etkilidir. Akıllı konut ile hayatımız kolaylaştıkça, evimizle daha farklı bir bağ kurarak kendimizi daha konforlu ve daha ait hissedebileceğiz.

--

Burcu ÖZTÜRK

22 Mayıs 1997 yılında İstanbul’da doğdu. Ordu’da büyüdü. 2015 yılında Kocaeli Üniversitesi Biyomedikal  Mühendisliği’ni kazandı. Daha sonra aslında hayal ettiği mesleğin bu olmadığını fark ederek 2017’de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Mimarlık bölümüne girdi. Şu an 4. sınıfta okuyor ve hayallerinin peşinden gittiği için çok mutlu. Mimarlığın yanı sıra spor, fotoğrafçılık, müzik gibi dallarla da uğraşıyor. Gönüllü olarak çevre etkinliklerine katılıyor ve bu konuya dikkat çekmek için de araştırmalarıma devam ediyor.