İstanbul Havalimanı
-
2018
ANIL ZEMİN MARKET
Dünyanın yeni ve en büyük havacılık merkezi olan İstanbul Havalimanı'nda yılda 200 milyondan fazla yolcuya hizmet vermek için tamamlanan, Türkiye’nin prestij projelerinden biri olan İstanbul Havalimanı’nın Terminal I binasında, 200.000 metrekare üzerinde karo halı, linolyum, PVC zemin kaplama, paspas sistemleri, self leveling, YDS (Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri) gibi birçok zemin kaplama uygulaması Anıl Zemin Market ekibi tarafından gerçekleştirilmiştir.
1,3 milyon metrekarelik bir alanı kapsayan Terminal I’in bekleme alanlarını, ofislerini, köprülerini, oyun alanlarını, lojistik alanlarını veya duty free bölgelerini içeren 35.000 metrekare alanda; linolyum, homojen ve heterojen PVC zemin kaplama ürün kategorilerindeki Marmoleum Real, Sarlon 15 dB ve Sphera Element koleksiyonları tercih edildi. İstanbul Havalimanı için özel olarak tasarlanan 4 farklı renkteki Tessera Alignment karo halı koleksiyonu ile, açık ve ofis alanlarının da yer aldığı 61.000 metrekarede uygulama yapıldı. Tessera Alignment ile birlikte, 50.000 metrekare alanı kapsayan köprü ve FLB alanlarında ise Flotex Metro koleksiyonu tercih edildi.
İNTEK
Türkiye’nin uluslararası havacılık pazarındaki rolünü daha da ileriye taşıyacak olan Yeni Havalimanı İstanbul’un Avrupa yakasında, Karadeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasındaki 76,5 milyon m² alan üzerinde inşa edilmiştir. Yıllık 200 milyon yolcuya çıkarılabilir kapasiteye sahip üç terminal ve altı pistten oluşacak İstanbul Yeni Havalimanı’nın, dört fazda tamamlanmıştır.İlk etapta üç adet bağımsız paralel pist, taksi yolları, apron, terminal binası, hava trafik, haberleşme ve meteoroloji sistemleri ile diğer hizmet binaları hayata geçirilmiştir. İlk yolcu terminal binası 1.3 milyon m² ile dünyanın tek çatı altındaki en büyük terminal binası olarak ve bu terminalde ilk etapta yılda 90 milyon yolcuya hizmet verilmektedir. Projenin ilerleyen fazlarında ek terminal binaları ve pistler ile bu kapasite 150 milyon yolcuya çıkmıştır. Uzun vadede havalimanı terminal kapasitesinin 200 milyon yolcuya kadar genişletilebileceği öngörülerek gerekli planlamalar yapılmıştır. 1,3 milyon m² büyüklüğündeki “terminal binasının” yaklaşık 456.000 m² büyüklüğündeki “TB1” ve “TB3” bölgelerinin kaba inşaatı VMK firması tarafından yapılmıştır. Toplam beş bölüme ayrılmış olan “iskele binalarının” yaklaşık 56.000 m² büyüklüğündeki “PB2” kısmının kaba inşaatı, Biha-Tevaz Adi Ortaklığı tarafından yapılmıştır. VMK ve Biha-Tevaz firmaları, kalıp ve iskele sistemleri konusunda çözüm ortağı olarak İNTEK’i tercih etmişlerdir. Terminal Binasının döşeme sistemi yerinde dökme kirişler ve prefabrik döşemelerden oluşmaktadır. 12 metre gibi çok büyük bir kat yüksekliğine sahip olan projenin yerinde dökme kirişlerinde, HD 150 masa sistemi ve PANEMAX panel kalıp sistemi kullanılmıştır. Masalara monte edilen “katlanabilir korkuluklar” sisteme çok büyük bir iş güvenliği ve hız katmıştır. Ø200 ve Ø150 cm çapında 11,40 metre yüksekliğindeki dairesel kolonlar, operasyonları basitleştirip hızlandıran ve aynı zamanda iş güvenliğini ön planda tutan İNTEK tasarımları sayesinde günlük beton dökümleri yapılarak çok hızlı bir şekilde yapılmıştır.
ŞİŞECAM DÜZCAM
Mega projeler arasında yer alan İstanbul Havalimanı projesinde; emniyet ve güvenliğin yanı sıra gürültü kontrolü, ısı yalıtımı, etkin güneş kontrolü ve optimum ışık geçirgenliği ihtiyaçlarının tümünü birden karşılayan cam kombinasyonları, proje özelinde geliştirilen Temperlenebilir Solar Low-E ürünü ile dizayn edilmiştir.
Projenin büyük bölümünde dış camlarda; 6+1.52+6 kısmı temperli lamine, iç camlarda ise; 6+1.52+8 kısmi temperli lamine cam kullanılarak, %51 ışık geçirgenliği, %29 solar faktör ve 41 dB gürültü kontrolü sağlanmıştır.
Projenin güneş kontrolüne en çok ihtiyaç duyulan geniş yüzeyli çatı ışıklıklarında tercih edilen Şişecam Temperlenebilir Solar Low-E Cam Nötral 41/27 ise yüksek performansıyla etkili güneş kontrolü sağlayarak, çatıda güneş enerjisinin sadece %26’sının içeri girmesine izin vererek soğutma giderlerinden tasarruf sağlarken, sıradan çift cama göre ısı kayıplarını yüzde 50 azaltarak, kışın da ısıtma giderlerini düşürmektedir. Ayrıca %40 ışık geçirgenliği sayesinde aydınlık iç mekan etkisinden vazgeçmeden gökyüzünü ve bulutları izlemeyi de mümkün kılmaktadır. İç cam kombinasyonunda tercih edilen lamine camlar ise güvenlik ihtiyacını karşılamaktadır.
QUBI
Qubi, projede yer alan THY Destek Tesisleri'ne U22, VC2100, firefoam, akustik ağır bariyer, DA3, DA1 ürünleri ile katkı sağlamıştır. THY A.O. İstanbul Yeni Havalimanı Destek Tesisleri Projesi Destek Tesisleri Kampüsü Faz 1 ve Kargo Tesisi olarak iki bölümden oluşmaktadır. Projelerin toplam yapı oturum alanı 970.193 m² ve toplam yapı inşaat alanı 588.136 m²’dir. Proje toplamda 5 bölgeden oluşmaktadır.
TACER
İstanbul Havalimanı, sıra dışı mimarisi ve yenilikçi teknik çözümleri ile ulusal-uluslararası değerleri üzerinde toplamaktadır. İstanbul Havalimanı projesine özel olarak çözümlenen ve üretilen Tacer Troyaline Asma Baffle Tavan Sistemleri üretim ve montaj süreci Tacer uzman ekibi tarafından yürütülmüştür. Tacer Troyaline Baffle Asma Tavan Sistemi ile mekanın yüksek akustik performansı ve zarafeti buluşmuştur. Sistemler içerisinde kullanılan yapı elemanlarının malzemeleri sürdürülebilir hammaddelerden üretilmiş, projenin doğa dostu olması göz önünde bulundurulmuştur. Çevre duyarlılığını temel alan sistemlerimiz aynı zamanda insanı merkez alan güvenlik önlemlerini de ön planda tutarak yangına dayanıklı üretim metodu sayesinde İstanbul Havalimanı’nın güvenliğini bir adım ileri taşımaktadır.
İç mekândaki zeminden tavana kadar uzanan tonozlu tasarım kullanıcıya güçlü bir yön duygusu vermektedir. Tasarımın oluşturduğu yerleşim, mekanın akışını güçlendirir ve deneyimin iyileşmesine olanak sağlayan bir yapı oluşturur. Tacer Baffle Asma Tavan Sistemi ile birlikte kurgulanan çatı pencereleri, güneş ışığının mekan içerisine süzülerek aktarımını sağlar. Böylece gün ışığı ile aydınlanan mekan, aynı zamanda Tacer Baffle Asma Tavan Sistemi ile beraber güneş ışığının kırılarak içeri süzülmesi sayesinde etkileyici bir niteliğe sahip olur.
İstanbul’un kentsel siluetindeki değişken tonlar İstanbul Havalimanı’nın iç mekanının tasarımında ilham kaynağı olmuştur. Gün ışığının iç mekana olan etkisi, mekan içerisinde oluşan mavi renk yelpazesini ve gölgelerin zemine düşüşüyle oluşan desenler Tacer Baffle Sistem ile sağlanmıştır. Baffle elemanları üst kotta katmanlaşarak estetik ve fonksiyonelliği bir araya getirmiştir. Asma tavanın oluşturmuş olduğu geometri kentin mimari mirasına referans verirken aynı zamanda Tacer profesyonel ekibi tarafından güçlü bir yapısal çözümleme ile desteklenmiştir. İstanbul’un yeni kent imgesi haline gelen bu sıra dışı yapıda Tacer Metal Asma Tavan Sistemleri tercih edilmiştir.