Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Yepyeni Bir Dünya: Metaverse

Yepyeni Bir Dünya: Metaverse

Metaverse kavramı özellikle sosyal medya platformu Facebook'un, şirket ismini 'Meta' olarak değiştirmesiyle gündemin odak noktası haline geldi. Sanal ortamdaki deneyimleri bir üst noktaya taşımayı amaçlayan bu yeni teknoloji, Meta'nın (Facebook) Kurucusu Mark Zuckerberg tarafından 'fizikselleştirilmiş internet' olarak tanımlandı.

metaverse'u yeniden keşfedin

Metaverse hayatımızı nasıl değiştirecek?

Daha öncelerde bazı bilim kurgu filmlerinde örneklerini gördüğümüz sanal evrenin gelecekte gündelik hayatımızda bile büyük değişiklikler yaratması öngörülüyor. Sadece izlemekle kalmayıp, deneyimin içinde olduğumuz somutlaştırılmış bir dijital ortam olarak taşıdığı potansiyel ile yeni sanal dünya metaverse; çalışma, alışveriş yapma, eğlenme ve yaşama şeklimizi değiştirecek gibi görünüyor.  “Ready Player One” ve “Matrix” gibi hayal edebildiğimiz her şeyin var olabileceği filmlerden, metaverse'de yaşamın nasıl olabileceğine dair bir fikir edinebiliriz. Kullanıcılar, gerçek hayatlarının yanı sıra olağanüstü deneyimler elde etmek için her zaman metaverse’e bağlanıp hayatlarını geliştirebilecekler.

Görsel www.pcmag.com'dan alınmıştır.

Metaverse, mimarlar için neden önemlidir? Mimarlar, büyük metaverse dünyasını şekillendirmede ve zenginleştirmede nasıl bir rol oynayabilir?

2019 senesinin aralık ayından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan küresel pandemi ile birlikte, dijitalleşme her alanda büyük ölçüde hızlandı. Covid-19 pandemisi ile her yaştan insanın günlük hayatları birçok köklü sayılabilecek değişimine uğradı. İnsanlar, uzaktan çalışma, alışveriş yapma gibi alışkanlıkları edinirken e-ticaret sistemi ile gittikçe artan dijital ekonominin yükselişine de tanıklık ettiler. Böylelikle işletmeler, müşteriler ve kullanıcılar için dijital dünyanın bir parçası olunmayan bir yaşam şekli düşünülemez hale geldi. Yaşanan son gelişmelerle birlikte, dijitalleşmeye ayak uyduramayan herhangi bir şirketin yakın gelecekte var olabilmesi pek mümkün görünmüyor.

Görsel www.bisektor.com'dan alınmıştır.

Bilindiği üzere mimarlar, yaratıcı fikirlerini tam olarak destekleyen müşteriler ve yatırımcılar bulmakta çoğu zaman zorlanırlar. Finansal destek eksikliği, yapı riskleri gibi çeşitli sebeplerden dolayı tasarımları reddedilebilir. Bu nedenle maalesef birçok özgün tasarım genellikle kağıt üzerinde kalarak değersizleşir ve tarihe karışır. İnşa edilebilecek şanslı tasarımlar olsa bile inşaat; pahalı, riskli, uzun ve zorlu bir süreçtir. İnşaat tamamlandıktan sonra bile projede yanlış giden birçok sorun olabilme ihtimali yüzünden de bu risklerin yaşam boyu devam etmesi demektir. Ne yazık ki, bu gibi birçok sebepten dolayı mimarlar mesleklerini tam olarak icra edememekten şikayet ederler. Fakat metaverse evreninde mimarların yüzleşmek zorunda kaldığı tüm bu sorunlar ortadan kalkıyor.

Metaverse evreni, kullanıcıları eğlendirmek için büyük bir içeriğe ihtiyaç duyar. Sanal eğlence parkları, sanal sinemalar, sanal konserler, sanal kumarhaneler, sanal okullar, sanal konferanslar ve gerçek dünyadaki her şey gibi daha birçok deneyime ihtiyaç mevcut olacak. Bu şekilde yeni bir dijital ortam şekilleniyorken mimarlar için metaverse, “fiziksel dünyanın kısıtlamaları olmayan yepyeni olasılıklarla dolu bakir bir bölge olarak” tanımlanabilir. Mimarlar bu sanal evrende benzersiz tasarımlar, şehirler, binalar, mobilyalar, heykeller, parklar, mağazalar, oyun salonları, dokular vb. gibi dijital varlıklar oluşturabilir ve bunları birçok kez sanal dünyalara, oyunlara veya filmlere satabilir.

Reel dünyada mimarlık genel olarak yerel bir meslek olarak işliyor ve yaşanılan, çalışılan bölgenin içinde kalmakla yetiniyor. Bu durum da tasarımların hitap ettiği kitleyi sınırlandırıyor ve müşteri bulmak zorlaşıyor. Fakat metaverse evreninde mimarlar, dünya genelinde dijital projeler, ürünler, hizmetler sunabilir ve bunlara değer veren kullanıcıları çok daha kolay bulabilir. Farklı platformlarda sayısız yapılaşmanın olacağı ve birçok pazar kurulacağı bu yeni dijital evrende söz sahibi olmak, kesinlikle ilginç ve muhtemelen oldukça kazançlı bir alan olacaktır.