Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Yaşam Alanlarında Yeni Akım: Tiny House Hareketi

Yaşam Alanlarında Yeni Akım: Tiny House Hareketi

Oluşan bu yaşam biçimiyle beraber insanlar artık ‘fazla’ olan hiçbir şeye ihtiyaç duymadığını fark etmiş olacaklar ki çok az metrekarelere hayatlarını sığdırabilmeye ve bunu da oldukça keyifli biçimlerde yapmaya başladılar. Bu yaşam biçiminin en net örneği olarak ‘Tiny House’ adı verilen bu mikro evlerden bahsedebiliriz.

Tiny House’lar yaklaşık 10 m2 ile 50 m2 bir alana sahip olan, tekerlekli ya da sabit olarak inşa edilen yapılardır. Küçük olması sebebiyle var olan alanı daha verimli kullanmaya teşvik eden bu yapılarda sade ve ekonomik bir yaşam sağlamak hedeflenmiştir. 

Tiny House'un yanı sıra, bazen "Mikro Ev" ve "Küçük Ev" terimleri de kullanılmaktadır. Seyahat için çok uygun olanları daha da küçük, mobil bir konut birimidir, genişliği en fazla 2,5 metre boyutunda olmak zorundadır fakat genellikle etrafta dolaşmak için karavan mantığıyla hazırlanmazlar. Sabit olanları ise mobil olanlardan daha büyüktür ve genellikle bir temel üzerine inşa edilir.

Tiny House Hareketi Nasıl Başladı?

Kendi içinde mevcut alanı verimli kullanmasının yanı sıra sınırlı kaynakları da verimli kullanması sebebiyle oldukça çevreci bir hayat sunan Tiny House yani Küçük Ev akımı 2008 – 2012 tarihleri arasında çıkan küresel ekonomik kriz sebebiyle masrafları azaltmak isteyen aileler tarafında çözüm olarak ortaya çıkmıştır. Yaşam alanın büyük olması, ev giderlerinden yapılan tasarrufun, istenildiği kadar bir fark oluşturmasına müsade etmiyordu. Tiny house ile sürdürülebilir yaşam yalnızca enerji kullanımının düşmesi demek değil aynı zamanda faturaların da düşmesi anlamına geliyor. Mikro evleri inşa etmek ve sonrasında bu mekanlarda yaşamı sürdürmek daha az kaynak kullanımı gerektiriyor ve bu da; daha az enerji kullanımı, daha az atık ve dolayısıyla da daha az karbon ayak izi anlamına geliyor. Aynı zamanda güneş paneli sistemi, lityum pil enerji depolama, kompost tuvalet, oluşan gri suyun sulama alanlarında yeniden kullanılması gibi avantajları sayesinde şebekeden bağımsız olarak kendi kendine yetebilen yenilikçi, akıllı ve doğa dostu yapılar olma özelliğini de taşıyorlar. Bu şekilde oluşmaya başlayan ‘Küçük Evler’ çevreye daha az zarar vermesi sayesinde çevreciler tarafından da desteklendi ve akım Avrupa’da da hızla yayılmaya başladı. Son yıllarda çeşitlenen örnekleriyle özellikle pandemi krizi döneminde ülkemizde de hızla yayılmaya başlayan Tiny House Akımı, arazilerdeki imar sorununun ve küresel iklim krizinin de etkisiyle popülerleşmeye devam ediyor.

Felsefesi

Aile yapılarının küçülmesine rağmen son 50 yılda evlerimizin ortalama büyüklüğünün arttığı görülüyor. Yalnızca evlerimiz değil, ticaretin etkisiyle topladığımız maddi varlıkların miktarı artıyor. 21. Yüzyılda artık lüks bir otomobile, seçkin kıyafetlerle dolu bir gömme dolaba, en son cihazlara sahip olmalısınız, aksi takdirde çağa uyum sağlayamazsınız algısı ortaya çıktı. Fakat artık bir dönüm noktasının ortasındayız. İnsanlar, tüm bu fazla alanın ve eşyaların bizi daha mutlu etmediğini ve bir çoğunun bu yaşam standardına ulaşmaya çalışırken mali sıkıntıya girdiğini anlamaya başlıyor. Tiny House hareketi, daha basit bir hayat yaşama ve dünyayı olumsuz etkilemeyecek şekilde yaşama arzusuna bir cevap sunuyor.

Tiny House’da yaşamanın faydaları

Tiny house’ların en büyük avantajlarından birisi doğayla iç içe yaşamaya imkan sunması diyebiliriz.

Sürdürülebilirlik

Normal bir evin inşaat alanında, iki tane Tiny House değerinde atık malzeme üretiliyor. Her durumda, küçük bir evde yaşayarak, normal bir evde olduğundan daha az atık üretir ve daha az enerji ve su kullanırsınız. Herhangi bir şebekeye bağımlı olmadığından kaynak kullanımlarınızın da daha kısıtlı ve kontrollü olması gerekiyor. Doğaya saygılı ve sürdürülebilir bir yaşam sağlıyor olmasının getirisi olarak da her türlü kaynak kullanımında tasarruf otomatik olarak sağlanmış oluyor.

Özgürlük

Taşınırken evinizi de yanınızda götürebilirsiniz. Başka bir yerde iş bulursanız veya her gün aynı çevreye bakmaktan sıkılırsanız, evinizi aracınıza bağlar ve istediğiniz yere taşınırsınız. Bu tür bir özgürlüğün olması oldukça etkileyici bir avantajdır. 

Basit yaşam

Bu tip bir evde yaşamayı tercih eden insanlar, günümüz yaşam standartlarının artık kendilerine hitap etmediğini ve değerler çatışmasına sebep olduğunu fark ettikleri için bir bu yaşam tarzını seçerler. İhtiyaç olmayan eşyalardan, fazlalıklardan arınmak daha sade bir yaşam sürmeyi sağlamanın yanı sıra tüketimin azalmasına da yardımcı olabilir. Gerçekten önemli olan şeye odaklanarak daha az maddi varlıkla yaşamak, basit bir yaşam sürmek, beraberinde daha az dikkat dağıtıcı, daha bilinçli yaşamayı da beraberinde getirir.

Estetik

Bu yapılarda tasarımda işçilik ve detaylara dikkat çok önemlidir. İnsanlar bu evleri satış değerini göz önünde bulundurarak değil, mümkün olan en iyi yaşam deneyimini yaşatmak amacıyla kendi isteklerine göre inşa ettiriyorlar. Normal konut piyasasında, güzel bir tasarım, satılabilir metrekare alanından genellikle daha az önemlidir. Bu sebeple seçimler genellikle ikincisine dayanır ve sonuç olarak da beton bir levha içinde yaşarsınız. Mikro evinizi, kim olduğunuzu ifade edecek şekilde oluşturabilirsiniz. 

Ekonomik

Düşük bir bütçeyle ev sahibi olmak ve bu yaşamı sürdürmek, mikro evler sayesinde mümkün olabilir. Minik Evde kullanılan su, elektrik ve gaz miktarı normal bir evdekinden çok daha düşüktür. Bunun yanı sıra, birçok Tiny House maliyetleri daha da azaltan güneş panelleri ve pilleri kullanarak kendi enerjilerini üretecek şekilde donatılmıştır. “Tiny House”da eşyalar için fazla yeriniz yok, bu nedenle yeni bir şey satın alırken bilinçli kararlar vermeniz gerekiyor. Ortalama olarak “Tiny House” insanları daha büyük evlerde yaşayanlara kıyasla daha az tüketiyor.

Çoğu zaman, insanları minimal yaşam tarzına götüren, yukarıda belirtilen nedenlerin bir kombinasyonudur. İnsanları geride tutan şey bilinmeyenden, kısıtlayıcı yasadan ve bunun "yapılabilir" olup olmadığı sorusudur. Fakat “Tiny House” hareketinin üyelerinin deneyimleri çoğunlukla çok olumludur! Bu evleri deneyimlemek ve bu yaşam tarzının size uygun olup olmadığını öğrenebilmek için kiralamalar yapabilir, bu evlerin bir araya geldiği minimal konseptlerde hizmet veren yeni tip otellerde konaklamalar yapabilirsiniz. Deneyimleyeceğiniz bu ev yaşamı sayesinde belki siz de mikro evlerde yaşamayı hayat tarzınız haline getirebilirsiniz.  

--

Meryemnur Ekşi

1997 yılında İstanbul’da doğan Meryemnur Ekşi, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde başladığı iç mimarlık eğitimini İstanbul’da mimarlık bölümünde devam ettirerek 2018  yılında mezun oldu. Eğitim hayatına yüksek lisans yaptığı Haliç Üniversitesinde, aydınlatma üzerine yaptığı tez çalışmasıyla devam etmektedir.  “Durmak yok” mottosu ile kariyerine freelance şekilde devam etmekle birlikte akademik  çalışmalarını da aktif bir şekilde sürdürmektedir.