Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Plastiğin Mimari Malzemeye Dönüşümü

Plastiğin Mimari Malzemeye Dönüşümü

Bu tepki de bize tasarım ve teknolojiye değer verme gerekliliğinin önemini gösterdi, bizim herşeyi sorgulamamıza neden oldu. Peki neler yapabiliriz?

Kendi içimize dönerek, çöpe attığımız ve doğada geri dönüşmesi zor olan malzeme atıklarından neler üretebiliriz? Bu mümkün mü? Yeterince teknolojiyi değerlendirebiliyor muyuz? Ve daha pek çok sorular akıllarda dönüp durmaya başladı. Her alanda harekete geçme arzusu gerçekleşti ve artık gelişen teknolojiler arasında bu düşünce kavramı oluşmaya başladı. Firmalar doğa dostu bir adım ve yeni bir başlangıç yapmaya karar verdiler. İşte bugünlerde önümüze yeni bir kaplama malzemesi olarak ortaya çıkan Hollandalı bir girişim var; PLASTICIET… 

2018 yılında iki tasarımcı tarafından kurulan Plasticiet, isminden de anlaşılacağı üzere, doğada zor geri dönüşümü olan plastiği geri dönüştürerek malzeme teknolojisi üretiyor. 

Hedefleri ise plastiği geri dönüştürerek, mozaik ya da terrazo etkisini ürettikleri malzemelerde yansıtmak. Tasarımcılar; “Mermer ve granitin kaba özelliklerinden ve desenlerinden ilham alarak, plastikleri algılama biçimimizi temsil eden, güzel ve dayanıklı bir şey yaratıyoruz. Gerçekte olduğu gibi inanılmaz ve değerli malzeme oluyor’’ diye açıklıyorlar. Malzemelerin görünümleri kökenlerini kullandığımız plastik atıkların özelliklerinde buluyor. Plastiği ‘Yeni Altın’ olarak gören ekip, aslında çöp olarak gördüğümüz atıklara daha farklı bir açıdan bakabilmemizi, değerlendirebilirsek onları da tekrar kullanabilme, kazanabilme, güzel görebilme ve yapı malzemelerine farklı bir yorum katma olasılığının olduğunu bize gösteriyor.

 

Gelelim bu malzemenin oluşmasına; plastik levha malzemelerini üretebilmeleri için büyük hacimli plastikler, parçalama işleminden geçiriliyor. Hammaddesi %100 geri dönüştürülmüş plastikten oluşan bu malzeme, kontraplak ve MDF ile beraber kullanılabileceği gibi, mobilya yapımında, duvar kaplaması, tezgah, vitrinler, mağaza cepheleri gibi birçok alanda kullanıma olanak sağlıyor. Plasticiet kolayca: testere ile kesilebilir, frezelenebilir, delinebilir, diş açılabilir, havşa açılabilir, zımparalanabilir, pah kırılabilir, su jeti ile kesilebilir veya vidalanabilir.  Hızlı hareket etmek, kesicileri kullanmak, destek için kontrplak ve mdfyle bir taban oluşturulmak, yatay şekilde hareketler ve kavisli yapılar için daha ideal olan ürün, uygulamada kolaylık sağlıyor.  Plasticiet, geri dönüştürülmüş plastikten mozaik benzeri malzeme üretiyor ve ​​ iç mekân, mobilya tasarımında “değerli bir şey” yaratmayı hedefliyor.

Çeşitli projelerde ve sergilerde kendisini gösteren bu malzeme ilgiyi üstüne çekmek konusunda oldukça haklı. Ayrıca Plasticiet firmasının kısıtlayıcı sipariş miktarı koymaması da hem küçük ölçekli hem de büyük ölçekli projeler için avantaj sağlamıştır. Malzemeleri ve geri dönüşümleri inceleyecek olursak; 

BLACK ROCK adı verilen malzeme koyu siyah, kaya ve tahta gibi sert bir materyal olup hammaddesi eski buzdolapları ve üretim sonrası atıklardan oluşturulmuştur. Black Rock yapısı gereği yüksek sertliğe sahip, çizilme direnci yüksek ve nem oranı minimum düzeyde olan bir malzeme olarak öne çıkmaktadır.

RHINESTONE WHITE Belçika’daki ev atıkları ve Hollanda’da üretim sonrası atıklardan oluşturulmuştur. Rengi açık gümüş rengindedir ve diğer malzemelerden farklı bir özelliği renginin istenirse kişiselleştirilebilmesidir. Sertlik-çizilme-nem emme direnci düşüktür. Bu malzemenin yapısı daha pürüzlü ve hava boşluklarının olma olasılığı yüksektir.

 

BLIZZARD, tüketicilerin kullandığı kovalar ve tek kullanımlık ürünlerden elde edilmiştir. Rhinestone White malzemesindeki gibi sertlik-çizilme-nem emme direnci düşüktür. Dokusu diğerlerinden daha yumuşak ve kalınlık olarak daha ince kalınlıklarda bükülebilirlik ve esnemeye sahiptir.

CHOCOLATE FACTORY, eski çikolata fabrikasının kalıplarından yapılmıştır. Bu malzeme daha eğlenceli, neşeli, dayanıklı, renkli ve dokusu çok yumuşaktır. Kamusal alanlarda yaratıcı çözümler sergilenebilir. Sertlik-çizilme direncinin yüksek, nem emme oranının minimum olması temel özellikleridir.

 

Plasticiet’in en son tasarımlarını 2020 yılında oluşturuyor. Sedefli polikarbonatın yekpare levhalarıyla geri dönüştürülmüş plastiğe yeni bir değer katmayı amaçlıyor. Bu malzeme sandalye, tabure ve raf tasarımından oluşan seri, koleksiyona adını veren doğal malzemeyi anımsatan dönen ve parlak bir yüzeye sahip geri dönüştürülmüş polikarbonat plakalardan yapılmıştır. Sınırlı olarak üretilen Sedef Koleksiyonu Brüksel’deki tasarım fuarında ilk defa tanıtılmıştır.

 

Kaynakça: https://www.dezeen.com/2018/11/23/plasticiet-recycled-plastic-terrazzo/ - https://www.plasticiet.com

--

Dilara KORTEL

24 Aralık 1997’de İstanbul’da doğdu. İstanbul Aydın Üniversitesi Endüstriyel Ürün Tasarımı bölümü 4.sınıfta eğitimine devam etmekte. Eğitimine devam ederken Atatürk Havalimanı ve İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nde çalıştı. Ortaokul ve lise zamanında sanata ve tasarıma olan ilgisini keşfetti. Kendini bu alanda geliştirmek için çalışmaya başladı ve çeşitli yarışmalara katılarak ödül kazandı. Ortaokuldan beri hedeflediği bölümü kazanmak için eğitim aldı. Yetenek sınavlarına girerek hedefini gerçekleştirdi. Halen okumakta olduğu bölümle ilgili tasarım çalışmaları yaparak kendine alt yapı hazırlıyor. Araştırma, seminerler, etkinlikler vb. alanlarda yapılan çalışmalara katılarak yeni bilgiler öğrenerek kendini geliştiriyor.