Parke Döşeme Şekilleri ile Kendine Özgü Mekânlar
Odanın hacmi, şekli, gün ışığını alış şekli ve oranı, alandaki mobilyaların renkleri ve diğer dekorasyon unsurları ile uyumlu olması gibi kriterlerin bütünlük kurmasına da dikkat edilmelidir.
Parke desen seçiminde dikkat etmeniz gereken özelliklere göz atalım!
Yaratılmak İstenen Etki
Odaya giren gün ışığının, mekânın ihtiyacı olan ve yaratılmak istenen etkiyi desteklemesi için döşemeler üzerinde eşit dağılım göstermesi gerekir. Parke döşemelerin yönü ve deseni de buna bağlı olarak değişmektedir.
Örneğin, kare formlu bir alanda parke döşemesinin yönü gün ışığını dik alacak şekilde yerleştirilmesi uygun olacaktır. Dikdörtgen forma sahip bir hacimde ise parke plakalarının uzun kenara paralel döşenmesi gerekir. Aynı şekilde, mekanımızın olduğundan daha geniş görünmesini sağlamaya çalışıyorsak, parkeler geniş alan yönüne doğru döşenmelidir. Tüm bunlar görsel estetiğe ve mekânın bütünlüğüne katkıda bulunan ayrıntılardır.
Yaygın Parke Döşeme Şekilleri
Parke döşemeler çeşitlilik konusunda geniş bir ürün gamına sahip olsa da parkenin ilk zamanlarından bu yana en bilinen ve sık tercih edilen bazı desen alternatifleri mevcuttur. Parke renk ve desenleri genellikle markalara göre değişiklik gösterse de en yaygın olanları kataloglarda tanındığı isimle yer almaya devam etmektedir.
Serbest Döşeme
Ülkemizde en çok tercih edilen döşeme stilidir. Lamine parke plakalarının serbest düzende, düz bir şekilde döşenmesidir. Montajı en kolay döşeme şeklidir.
Kesme Taş Döşeme
Kesme taş modeli döşeme, iki simetrik parkenin arasına denk gelecek şekilde başka bir simetrik parke plakası eklenmesiyle meydana gelir. Çoğu mekâna uyum sağlayan görüntüsünün yanı sıra uygulanmasının pratik olması sebebiyle de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Balıksırtı Döşeme (Herringbone)
Balıksırtı adı; ringa balığının kemik yapısından esinlenerek alınmış ve desen ilk olarak Roma İmparatorluğu’nda görülmüştür. Romalılar, dikdörtgen bloklar düzenleyerek sağlam yollar oluşturmak için bu deseni kullandılar. 16. yüzyılda balıksırtı deseni ahşap zeminlerde kullanıldı.
Trajan’s Market, Roma’da Balıksırtı tasarımında tuğla zemin Balıksırtı, döşeme aksında zikzak görüntüye sahip, eşit boyutlu, dikdörtgen parçalardan oluşan, standart parkelere oranla daha dar ve kısa yapılı bir parke desen alternatifidir. Balıksırtı ahşap plakaların her bir ucu 90 derecelik bir açıyla kesilmiştir.
Macar Döşeme (Chevron)
Macar parke stili, sıklıkla balıksırtı döşeme ile karıştırılır. Balıksırtı modelinde düz kenarlı dikdörtgen plakalar kullanırken, Macar parke modelinde plakalar açılı olarak kesilir. 45 veya 60 derecelik açı ile uygulanan Macar parkeler, döşeme aksında düz çizgi oluşturur ve ‘V’ şeklindeki zikzak desenine sahiptir.
Macaristan nakışından bir örnek
V şeklindeki desen ilk olarak Tunç Çağı’nda Girit Knossos’taki eski çanak çömlek parçaları üzerinde tasvir edilmiştir. Desen; Macaristan’da ‘point de Hongrie’ adı ile geçen nakış şeklinden dolayı macar parke adıyla ayrı bir döşeme şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Herringbone gibi, Chevron da 16. yüzyıl Avrupa’sında popüler bir ahşap döşeme türü olarak kullanılmaya başlandı.
Marküteri Döşeme
Marküteri döşeme, aynı veya farklı renk ve ebatlarda ahşap parçalarının kesilip birbirlerine titizlikle birleştirilerek sonucunda geometrik desenler ve özel motifler oluşturulan karo parkelerdir.
Dekoratif bir ürün olması sebebiyle, estetik kaygının ön planda olduğu lüks ve önemli mekanlar (oteller, balo salonları vs.) için daha çok tercih edilmekle beraber, kişisel yaşam alanları için de alana özel tasarımlar ve uygulamalar yapılmaktadır.
Adını, değişik renklerdeki ahşap kaplamaların kesilerek iç içe yerleştirilmesi ile yapılan oyma sanatından almaktadır. 17. Yüzyılda Fransa’da, özellikle Versailles Sarayı’nda kullanılmasıyla tanınmaya başlamıştır.
Bu blog yazısı Yapı Kataloğu İçerik Ekibi tarafından Dendro firması için hazırlanmıştır.
Kaynakça: deccors.com, dendro.com.tr, janestreetclayworks.com