Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Evden Çalışma: Verimlilik ve Konfor Düşünülerek Evde Çalışma Alanı Nasıl Tasarlanır?

Evden Çalışma: Verimlilik ve Konfor Düşünülerek Evde Çalışma Alanı Nasıl Tasarlanır?

Ama uygun bir çalışma alanı olmadan, evden çalışmak lüzumsuz yere sıkıcı olabilir hatta ergonomik yaralanmalara bile yol açabilir. 

Evinizde doğru çalışma alanını oluşturmak plan, yenilik ve zaman ve maddi yatırım gerektir. Doğru mobilyalar, hayal gücü ve görevinize bağlılıkla zaman geçirmekten keyif alacağınız bir çalışma istasyonu oluşturabilmelisiniz. Unutmamanız gereken bazı ipuçları:

  • Dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirin
  • Kendinizi ve gerçekleştirmeye çalıştığınız işi tanıyın
  • Farklı düzenlerle denemeler yapın
  • Eğer bir evden çalışma durumu oluşturuluyorsa, geçiş boyunca iş arkadaşlarınızla iletişim kurun

Ev çalışma alanınızı kurmak için ne kadar fazla zaman harcarsanız, evden çalışırken o kadar mutlu olursunuz. Aşağıdaki ipuçları size yardımcı olabilir.

Evden Çalışmanın Zorlukları

Kendi çalışma alanınızı oluşturmadan önce karşılaşabileceğiniz sorunları azaltmak ve evden çalışmanın sizin için doğru seçenek olup olmadığına karar vermenize yardımcı olmak için evden çalışmanın zorluklarını öğrenin.

Özdisiplin

Evden çalışmak bir öz disiplin gerektirir. İster televizyondan kolayca dikkatiniz dağılsın, ister ailenizin önünde çalışın ya da motive kalmak için mücadele edin, evden çalışmak tahmin ettiğinizden daha zor olabilir. 

Bu sorunların üstesinden gelmenin bir yolu, tek seferde saatlerce rahat çalışacağınız sakin ve rahatlatıcı bir ortam yaratmaktır.

İzole Olamamak

Evden çalışmak tek başına çalışmak ya da eğer uzaktan çalışıyorsanız iş arkadaşlarınızdan ayrı çalışmak anlamına gelir. Bir ofis ortamında çalışmaya alışkın veya başkaları tarafından çevrelenmiş insanlar için bu zor bir geçiş olabilir.

Doğru çalışma yeri bu soruna yardımcı olabilir. İnsanlar iş arkadaşlarıyla düzenli iletişimde kalmak için teknolojiyi kullanarak başkalarıyla bağlantıda kalabilirler.

İşten Uzaklaşmak Zorlaşır

Bazı insanlar evdeyken işe odaklanmayı zor bulurken, bazı insanlar da çalışma alanının yanındayken işten uzaklaşmayı zor bulmaktadır.

Bu sorun, çalışma alanı ile kişisel alan arasında net sınırlar oluşturarak çözülebilir. Mümkün oldukça, ev ofisine kendi alanını vermek önemlidir. Küçük dairelerde, bir dolap veya bir bölmenin arkasında çalışmak bile yardımcı olabilir.

Kişisel Alanı İşgal Eder

Bazı insanlar bir ev ofisine ayrılacak alandan yoksundur. Özellikle küçük bir apartman dairesinde yaşıyorsanız, bir çalışma masası eklemeniz sizi kişisel alanınızdan uzaklaşabilir. Bu sorunu çözmenin en iyi yolu, en az yer kaplayacak şekilde tasarlanmış kompakt ofis organizatörleri ve mobilya satın almaktır.

Mesleki İlişkileri Etkiler

Evden çalışma düzeni, profesyonel ilişkileri, özellikle yeni gelişen profesyonel ilişkileri etkileyebilir. Uzaktan çalışan biri için, yeni personel ve merkez ofiste bulunan insanları tanımak zor olabilir. 

Bu sorun, akıllı ağ oluşturma ve insanların başkalarıyla uzaktan bağlantıda kalmalarını sağlayan teknolojilerin kullanılmasıyla çözülebilir. Sanal konferans teknolojisi ile bağlantıda kalmak ve ilişkileri geliştirmek daha kolay hale gelir.

Ofis Kaynaklarına Sınırlı Erişim

Uzaktan çalışma sırasında, ister belgelerin basılı kopyaları veya fotokopi makinelerinin kendileri olsun, merkez ofisten her zaman ihtiyacınız olan şeyler olacaktır.

Dijitalleşmek ve ev ofisinizi teknolojiyle donatmak için işvereninizle birlikte çalışmak uzak bir konumdan çalışmayı kolaylaştırabilir. Geçiş ilk başta zor olabilir, ancak siz ve işvereniniz bu zorlukların üstesinden geldiğinizde evden çalışmanın daha kolay hale geldiğini göreceksiniz.

Evde Çalışma Alanı Nasıl Kurulur?

Ev alanından bir çalışma alanı kurmak için yapabileceğiniz en önemli şey ihtiyaçlarınızı tanımlamaktır. İşinizde karşılaşabileceğiniz özel zorlukları ve bu zorlukların evdeki durumunu tanımlayarak ikisi içinde bir plan yapın. Bir planınız olduğunda, sorunları ve zaman içinde yapılması gereken diğer şeyleri hafifletmek için yapabileceklerinizi kolayca belirleyebilirsiniz. İşinizde karşılaştığınız zorlukları not ederek, bu sorunları daha kolay çözebilir ve evinizde rahat bir çalışma alanı yaratabilirsiniz.

Neye İhtiyacınız Olduğunu Belirleyin

İşinizde deneyimliyseniz, zaten görevinizi yürütebilmek için gerekli  ekipman ve araçları biliyorsunuzdur. Her gün kullanacağınız bilgisayar ekipmanı, yazılımı ve dosyalarının bir listesini yapın. Ardından, ara sıra kullanacağınız uygulamaları ve ekipmanları düşünün ve bu araçları listeye ekleyin.

Tercih ettiğiniz çalışma ortamını düşünün. Sandalye tercihinizi, sizi rahatlatacak ışığı, arka planda duymayı tercih ettiğiniz sesleri ve işinize en iyi odaklandığınız ortamı düşünün.

Son olarak, iş araçlarınızı koymak için dolap, raf, size özel bir sandalye ve masa, işinizi yapmak için ihtiyacınız olan mobilyaları düşünün. Bu imkanları evinizde ne kadar çok kurgulayabiliyorsanız, evden çalışmak o kadar kolay olacaktır.

Özel Bir Alan Seçin

Çoğu insanın evlerinde çalışabilecekleri yalıtılmış bir alana ihtiyacı vardır. Aksi takdirde iş vakti geldiğinde konsantre olmakta zorlanacaklardır. İdeal olarak, iş istasyonunuz kendi odasında, diğerlerinden uzakta olmalıdır. Bununla birlikte, eviniz küçükse, garaj, kulübe, sundurma, bodrum sizin çalışma alanınız olabilir. Bu alışılmadık çalışma alanları, uygun şekilde dönüştürülürlerse çalışma alanı olarak kullanılabilir.

İş ve Ev Alanlarını Ayırma

Çalışma alanınızın ayrı olması yeterli değildir, aynı zamanda yaşam alanızdan ayrı olduğunuzu hissettirmelidir. Kapı ve perde gibi fiziksel bariyerlerle bu başarılabilir. Çalışma alanınız kişisel alanınızdan ne kadar farklı olursa, o kadar ayrı hissedeceksiniz.

  • Çalışma alanınızı dekore etmek için farklı renkler seçin.
  • Duvarları tablolarla süsleyin.
  • Çalışma alanınız için ofis mobilyaları edinin.
  • Evin geri kalanı olmasa bile çalışma alanınızı düzenli ve  temiz tutun.
  • Yaşam alanınız ayrı tutmak için fiziksel engeller yoksa veya çok az engel varsa, çalışma alanınızı kişisel alanınızdan ayırmak için perdeleri kullanın.

En önemlisi, çalışma alanınızın evinizin ayrı bir parçası olduğunu göstermek için aile üyelerinizle birlikte çalışın. Çalışma alanınızın yaşam alanlarının dışında olduğunu fark ettiklerinde, siz çalışırken size saygı duyacaklardır.

Uygun Aydınlatmayı Seçin

Işık insanların çalışma şeklini etkiler. Uyanık ya da uykulu hissetmemizi, üretken veya halsiz olmamızı, elimizdeki işe konsantre olup olmadığımızı etkileyebilir.  Sonuç olarak, uygun aydınlatma iş performansınızı ve çalışma motivasyonunuzu etkileyebilir. Evinizdeki aydınlatma türü, akşamları dinlenmek ve eğlenmek için iyi olabilir, ancak çalışma alanınız için farklı bir aydınlatmaya ihtiyacınız olacaktır. 

Doğal ışık, kaygıyı sakinleştirir, verimliliği artırır ve sağlığınız üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Mümkünse, iş istasyonunuzu büyük bir pencerenin yanına kurun. Batıya ve güneye bakan pencereler öğleden sonra etkili güneş ışığı alırken, doğu ve kuzeye bakan pencerelerden ışık mekanınıza daha yumuşak gelir. Masanızdaki çeşitli tepe ışıkları ve aydınlatma ile alanınızı aydınlatın. Floresan ışıklar sirkadiyen ritiminizi, ruh halinizi olumsuz etkileyebilir hatta migrene ve çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bunun yerine sıcak LED'lere dönün.

  • Gölgeleri ve göz yorgunluğunu önlemek için çalışma alanınızda en az iki veya üç ışık kaynağı kullanın.
  • Sıcak ışıklarla çalışmak genellikle soğuk ışıklarla çalışmaktan daha rahat olduğundan, satın almadan önce ampulün "renk sıcaklığına" dikkat edin.
  • Aydınlatmanızı gerektiği gibi ayarlayabilmeniz için ayarlanabilir bir aydınlatma elemanı kullanın.

Ergonomik Ekipmanlar Kullanın 

Ofis ergonomisi sandığınızdan daha önemli olabilir. Kötü ergonomi, kronik ağrıya, yaralanmalara ve hatta devam eden fiziksel rahatsızlıklara neden olabilir. Günün başında veya sandalyenizde saatlerce oturduktan sonra ağrı hissediyorsanız, çalışma alanı ergonominizi iyileştirmenin zamanı gelmiş olabilir. Sandalyenizi ve masanızı aşağıdakileri etkinleştirecek şekilde ayarlayın:

  • Sırtınız dik olarak oturun.
  • Monitörünüzü doğrudan görebilecek şekilde ayarlayın (aşağı değil).
  • Yazarken bilekleriniz bükmekten kaçının.
  • Kollarınızı 90 ila 120 derece arasında bir açıyla bükün.
  • Bacaklarınız ve kalçalarınızın arasındaki açı 90 ila 120 derece olacak şekilde oturun.

Depolama Alanı ve Düzenleme

İşlevsel bir çalışma alanının depolama alanının iyi kurgulanması gerekir. Masanızda veya masanızın etrafındaki karışıklık üretkenliğinize zarar verebilir. Dağınıklık, çalışma motivasyonunuzu etkiler. Evraklarınızı sıralı ve çalışma masanızın dışında tutabileceğiniz bir alan sağlayan ofis mobilyalarına yatırım yapın. 

Evde Çalışma Alanı Nasıl Dekore Edilir?

İlham ve konfor çalışma verimliliğinizi etkileyebilir. Düşünülmüş dekorasyonlarla çalışma alanınızı zaman geçirmeyi dört gözle beklediğiniz bir alana dönüştürebilirsiniz. Ofisinizi dekore ederken şunları göz önünde bulundurun:

  • Kişisel zevkleriniz
  • Verimliliği en üst düzeye çıkarmak için içinde bulunmak istediğiniz ruh hali
  • Çalışma alanınızın bulunduğu alanın doğal görünümü

Çalışma alanınızı dekore etmek için doğru veya yanlış bir yol yoktur, ancak dekor hakkında ne kadar düşünceli olursanız, sonuçlar da sizi o kadar memnun eder.

Duvarlarınızı Renklendirin

Duvarlarınızın rengi ruh halinizi önemli ölçüde değiştirebilir ve işinizdeki verimliliğinizi artırabilir. 

Farklı renklerin psikolojisini bilin.

Mavi sakinleştiricidir ve aynı zamanda sıkça kullanılan favori bir renktir. Ofisiniz sık sık müşteriler tarafından görülecekse, mavi, bekleme alanınızı boyamak için mükemmel bir renktir.

Kırmızı, bilişsel performansın bozulmasına neden olduğuna inanılan bir renktir. Kırmızı, bir yemek odası veya oturma odası için iyi bir renk olsa da, çalışma alanınız için en iyi seçim olmayabilir.

Turuncu, kırmızı ve sarı gibi sıcak renkler, özellikle sıcak bir iklimde yaşıyorsanız, giriş ve bekleme alanlarında davetkar olabiliyor. Devamlı güneş alan bir odada bu renkler sıcaklığı rahatsız edici bir dereceye yükseltebilir. Odanın daha rahat görünmesini sağlamak için sıcak alanlarda serin (mavi, yeşil, mor) renkler kullanın.

Koyu, canlı renkler duvarları öne çıkarabilir ve alanınızın gerçekte olduğundan biraz daha küçük ve sıcak görünmesini sağlayabilir.

Pastel renkler, odanın genel olarak daha geniş ve daha büyük görünmesini sağlayabilir.

Çalışma alanınız için son renge karar vermeden önce, duvarlarda deneme. Sizin için en iyi rengi seçmeden önce örnekleri farklı ışık özelliklerinde görüntüleyin.

Dikey ve Yatay Boşluklardan Faydalanın

Mekanınızdaki dikey ve yatay boşluklardan faydalanın. Bu özellikle küçük ofislerde veya zemin alanının sınırlı olduğu dairelerde önemlidir. Yüzen raflar kullanın.

Dikkat Dağıtıcı Unsurları En Aza İndirin

Dekorasyonlar, çalışma alanınızı zaman geçirmek için hoş bir yer haline getirir, ancak üretkenliğiniz için dekorasyonu iyi kurgulamanız gerekir. Çok fazla detay bulunan bir çalışma alanı endişeye neden olabilir ve işinizi yapmanızı engel olabilir. Duvarlarınızdaki dekorları sınırlandırarak zihninizi aşırı uyarmaktan kaçının.

Evden Çalışma: Başarı için İpuçları

  • Rutin Çalışma Saatlerini Koruyun
  • Başlangıç ve Gün Sonu Rutinleri Oluşturun
  • Molalarınızı Planlayın
  • Aşırı İletişim Kurmaktan Korkmayın

_______________________________________

Yazının orijinaline buradan ulaşılabilir.