Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Dış Cephe, Zemin, Duvar ve Tavan Kaplamaları

Dış Cephe, Zemin, Duvar ve Tavan Kaplamaları

Mimari kaplamaların temel amacı dekoratif olmakla birlikte yapı malzemelerine koruma ve dış etkenlere karşı yalıtım sağlamaktır. Örneğin, iyi bir dış cephe kaplama malzemesi ile iç mekandaki ısı yalıtımını sağlayabilir ve dış hava koşullarından korunabilirsiniz. Bir mimari yapının en göz alıcı kısmı dış cephesidir. Bu nedenle kullanacağınız malzemenin dokusu, rengi, parlaklığı gibi birçok özelliğini yapı malzemesine uygun koşullarda ve doğru detaylarla kullanmak tasarımınızı en iyi şekilde yansıtmanıza yardımcı olur.

Dış cephe kaplama çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Dış cephe kaplamalarında genellikle tercih edilen malzeme çeşitleri; ahşap, alüminyum, mozaik, tuğla, doğal taş, fiberglas, paslanmaz çelik, kompozit, polikarbonat ve günlük hayatta en sık uygulanan malzemenin sıvı kaplama olarak boya olduğunu söyleyebiliriz. Tasarımda sürdürebilirlik sağlamak için yalnızca dış cephe kaplamaları değil, mekân içerisinde bulunan zemin, duvar ve tavan gibi kaplamaların da etkisi yüksektir. Zemin kaplamalarını incelediğimizde yoğun olarak tercih edilen parke ve seramik kaplamalar dışında diğer zemin kaplama çeşitlerini görebiliriz.

Zemin kaplama çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Zemin kaplamalarının kullanım amacına yönelik malzeme seçimi çok önemlidir. Bu nedenle tercih edeceğiniz malzemenin iç veya dış mekân koşulları için uygunluğuna dikkat etmeniz malzemenin ömrünü ve verimliliğini belirler. Konutlarda genellikle parke ve seramik gibi malzemeler tercih edilmektedir. Son zamanlarda sosyal medyada ve birçok evde geçmişte yaygın olarak kullanılan terrazzo malzemesini sıkça görebiliriz. Bu malzeme dayanıklı, hijyenik ve daha az bakım gerektirir. Renk skalası oldukça geniş olduğu için epoksi malzeme ile birlikte de tercih edilebilmektedir.

İç mekân konfor koşullarının sağlanmasında etkili olan bir diğer yapı elemanı olan duvarlarda kullanılan kaplama çeşidi insan sağlığını psikolojik ve fizyolojik açıdan etkiler. Bu nedenle ürün seçimi yapılırken detaylı şekilde incelenmelidir.

Duvar kaplama çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Ahşap Akustik Duvar Kaplaması
  • Alçı ve Çimento Esaslı Duvar Kaplaması
  • Cam ve Cam Kökenli Duvar Kaplaması
  • Fiberglass Duvar Kaplaması
  • Sıvı Dekoratif Duvar Kaplaması
  • Doğal Taş Duvar Kaplaması
  • Yangına Dayanıklı Duvar Kaplaması

Günümüzde daha yalın mekanlar tercih ettiğimiz için birçok duvar kaplama malzemesinden uzaklaşmış durumdayız. Fakat bulunduğumuz coğrafyada tarihi eserlerde de görebileceğimiz gibi duvar kaplamaları kültürümüzün bir parçasıdır. Bu nedenle duvar kaplamalarında çoğunlukla mutfağımızda ve banyolarda gördüğümüz seramik malzemesi ile karşılaşırız. İç mekanlarda ise duvar kâğıdı kaplaması tercih edilmektedir.

Mekânda bütünlük sağlamak için, çoğunlukla ihmal edilen tavan kaplamalarına göz atmamız gerekebilir. Tavan kaplamaları dengeli aydınlatma, akustik ve dekoratif açıdan önemlidir. Yapım şekillerine ve kullanılan malzemeye göre çeşitlilik göstermektedir.

Tavan kaplama çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Ahşap Kökenli Asma Tavanlar
  • Akustik Asma Tavan ve Kaplama
  • Alçı Asma Tavan ve Kaplama
  • Cam ve Ayna Asma Tavanlar
  • Dekoratif Asma Tavan
  • Metal Asma Tavan
  • Sandviç Panel Asma Tavan
  • Taşyünü, Camyünü Asma Tavan

Birçok kişi günümüzde yaygın olarak ticari binalarda kullanıldığı için iç mekanlarda asma tavanı tercih etmeyebiliyor. Fakat asma tavan aydınlatma ve havalandırma entegre işlemlerinde oldukça kolaylık sağlamaktadır. Asma tavanı genellikle ıslak mekanlarda nemden korunmak için tercih ediyoruz. Bunun dışında dekoratif olarak da tercih edilebilmektedir.

Kaplamalarla ilgili daha fazla bilgiye BURADAN ulaşılabilir. 

_________

Ruken MEŞE

2019 yılında Toros Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümünden mezun oldu. Mimarlık mesleğini pratik olarak gerçekleştirmenin yanında teorik olarak geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Eğitim aldığı süreçte uzak kaldığı yapı malzemelerinin öneminin farkında olan bir genç mimar olarak bu alanda gelişmeleri takip ediyor.