Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Sürdürülebilir Yeni Nesil Bir Malzeme, Miselyum

Sürdürülebilir Yeni Nesil Bir Malzeme, Miselyum

Doğaya zarar vermeyen ve ekolojik dengeyi korumaya yönelik olarak geliştirilen biyo bazlı malzemelerden bir yenisi olan miselyum mantar, yapı malzemesi teknolojisinde yükselen ve gelecek vadeden bir konu olduğu öngörülüyor.

miselyumun yakın çekim görüntüsü

Peki Nedir Bu Miselyum? 

Miselyum; uzun, dallanma gösteren ipliksi bir mantar yapısı olan hiflerin bir araya gelmesi ile oluşur. İçeriğinde kitin, selüloz, proteinler gibi doğal polimerlerden oluşan miselyum ağı, aslında mantarın besin maddelerini sindirmek için kullanıldığı köklerini birbirine bağlayan organik kısım olup, birçok maddeyi birbirine yapıştırma özelliğine sahiptir. Ayrıca, toprak altındaki mantar gövdelerini birbirine bağlaması ile besin emilimini sağladığından mantar için hayati öneme sahip organik bir maddedir.

Dünyaca ünlü, bloklarla tasarımlar yapılan Minecraft oyununda miselyum gri-mor iplikçiklerle kaplanmış ve garip parçacıklar yayan bir tür toprak bloğu olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerçek dünyada da miselyumun inşaat sektörü için gözde bir konu olmasının birçok sebebi olduğu söylenebilir. Bu sebeplerden en önemlilerini saymak gerekirse; sürdürülebilir olması ve düşük maliyetli olması söylenebilir. 

Bunun yanı sıra ateş, su ve küf gibi problemlere karşı yüksek dayanıma sahip olması ve yüksek işlevli bir malzeme olması miselyuma, yapı sektöründe oldukça geniş bir kullanım alanı sunarak uygulama yeri ve sıklığının artmasını sağlıyor. Ek olarak, günümüzde hızlı sonuçlar elde etmenin çoğu sektörde şart olduğu göz önünde bulundurulursa hızla büyümeleri ile bilinen mantarlar, yapı sektöründe faydalı ve etkili bir alternatif olarak görünüyor.

 

miselyumdan üretilmiş yapı malzemesi örneği
 
Miselyum ne işe yarar sorusunun birçok farklı cevabı olduğu söylenebilir. Doğal bir yapıştırıcı olan miselyum, basınç dayanım özelliği sayesinde uçak, roket, otomotiv, yalıtım gibi birçok farklı sektörde kullanılabilirken, aynı zamanda suda yüzebilen yapısı ve neme karşı olan direnci sayesinde de sınırsız bir kullanım alanı ortaya çıkarır. Aksesuar, mobilya gibi alanlarda da sıklıkla tercih edilebilen miselyum, organik ve doğaya karışabilen bir madde olması sebebiyle de doğaya bırakıldığında hiçbir zarar vermeden toprağa hızlıca karışabilir. 
 

Miselyum Nasıl Üretiliyor?

Miselyum üretim sürecinin oldukça hızlı ve maliyetsiz işlediği söylenebilir. Miselyum, düşük değerli mahsul atıkları veya ahşap atıkları (eski saman, pirinç, mısır kabuğu) gibi organik atıklar yoluyla 2-4 hafta içinde yetiştirilebiliyor ve doğal bir yapıştırıcı olduğundan bu malzemeler ile birleşiyor. Bu süreçte miselyum görevi ise, atığı kapsülleyip temel malzemeyi yiyerek ve kendisine bağlanan parçalarla büyümek denebilir. Sonrasında katılaşıp ürünü sağlamlaştırmaya yardımcı olacak preslenmeye hazır olur. Elde edilen kompozit miselyumdan yüksek performanslı yalıtım için izolasyon ürünleri ve ağaçsız bir şekilde imal edilen ahşap ürünler, mobilya üretim malzemeleri ortaya çıkıyor.

 

miselyumdan yapılmış dekoratif aksesuar örneği
 
Günümüzün önemli sorunlarından konut krizi için eski evleri dönüştürmek adına, geleneksel inşaat yöntemlerine alternatif, çevre dostu bir materyal olarak işlev görebilen miselyum, inşaat atıkları ile bir araya geldiği geri dönüşüm projeleri üzerine çalışılıyor. Ayrıca organik yapı malzemesinin tuğlalar haline getirip kullanıldığı projeler mevcut ve daha da artacağı görünüyor. Miselyum, tuğlaları bir araya getiriliyor ve kısa bir süre içinde malzeme birbirine yapışıyor. Kuruduktan sonra zımparalanabilen ve boyanabilen sert bir yüzey oluşturan miselyum tuğlalar, kurşun geçirmezlik ve karbondioksit emici özelliği ile gelecekteki binaların inşası için ekoloji dostu sürdürülebilir ve aynı zamanda dayanıklı bir malzeme haline geliyor.
 
miselyumdan yapılan mimari yapı örneği
 

Kaynakça: popularch.com, bigumigu.com