Oyun Sektörünün Mimarlığa Etkisi
Özellikle mimar ve tasarımcıların, plan aşamasındaki tasarımları üç boyutlu olarak görme ve gerçek zamanlı olarak deneyimleme olanağı, proje sürecini oldukça kolaylaştırıyor.
Dijital tasarım ve teknoloji firmaları her geçen gün üç boyutlu modelleme ve gerçek zamanlı mekân deneyimi için yeni bir araç ortaya atıyor; fakat aslında çoğumuzun bildiği bir oyun şirketi olan Epic Games öncü olarak, oyunlarından birinden yola çıkarak gerçek zamanlı mekân deneyimine olanak sağlayan Unreal Engine’i uzun yıllar önce piyasaya sürmüştü.
Unreal Engine Nedir?
Büyük yapıları da içine alan kapsamlı şehir planlarından, küçük hacimler ve iç mekanlara uzanan geniş bir skalada mimari projeler için tercih edilebilen Unreal Engine, üç boyutlu yaklaşım ve gerçek zamanlı mekan deneyimine dair çözümler sunan bir oyun motoru denebilir. Fotorealistik denemeler ve gerçeğe en yakın görselleştirmelerin hedeflendiği mimari projelerde, Unreal Engine’in de kullanıldığı 3Ds Max, Rhino, Revit, SketchUP gibi yazılımlar ile gerçekçi sonuçlar elde edilebiliyor.
Mimari projeleri ortaya çıkaran mimari ekip ve tasarımcılar, üç boyutlu yaklaşma konusunda mesleki bir başarıya sahip olsalar da herkesten projenin sonucunu gerçekçi şekilde hayal etmesini beklemek kolay olmuyor. Unreal Engine gibi gerçek zamanlı mekân deneyimi motorları, tasarımcıların işini kolaylaştırdığı gibi, projeye onay vermeden önce son halini deneyimlemek ve görmek isteyen müşteriler için de hayat kurtarıcı oluyor.
Müşterilerin ve mimari ekibin olası sorunları baştan görebilmeleri ve proje sürecinin sağlıklı ilerlemesi açısından üç boyutlu görselleştirme ve bu alandaki motorlar proje maliyetleri konusunda da tasarrufa yardımcı olmakta.
Unreal Engine’in Çıkışı
Çoğumuzun bildiği bir oyun firması olan Epic Games’in, oyunlarından birinin ortaya çıkardığı gereksinim sonucu oluşturduğu oyun motoru, günümüzde mimarlık, mühendislik sektörlerini ve yapı teknolojilerini dijital tasarım alanında yönlendiren bir buluş sayılabilir.
Oyun tasarımcıları, sonsuz yaratıcılıklarının getirdiği sanal dünya tasarımları ve onların gereksinimleri sayesinde aslında başka sektörlere de fazlasıyla yardımcı olmuş durumdalar.
Her geçen gün, teknolojinin gelişmesi ve dijital tasarımda gereksinimlerin güncellenmesi birleşerek yeni tasarım araçları ve hayat kolaylaştıran yazılımları sektör profesyonellerine sunmakta. Öyle görünüyor ki önümüzdeki yıllarda üç boyutlu görselleştirme ve gerçek zamanlı mekan deneyimleri simülasyon oyunlarının gelişimi ile gerçeğe en yakın haliyle daha da şaşırtıcı bir hal alacak.
Kaynakça: archdaily.com, unrealengine.com