Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
İlham Veren Zemin Kaplama Ürünleri

İlham Veren Zemin Kaplama Ürünleri

Son yıllarda modern eğitim yapılarının tasarımına özellikle dikkat edilmesi hiç de şaşırtıcı değil. Tasarım kriterlerinin içerisinde elbette ki zemin tasarımı da büyük rol oynuyor.

Eğitim yapılarında kullanılacak zemin kaplama malzemesinin, farklı gereksinimleri karşılaması, tasarım ve işlevi buluşturması bekleniyor. Eğitim yapıları içerisinde sınıflardan laboratuvarlara, kütüphanelerden koridorlara kadar çok farklı işlevlere sahip alanlar bulunuyor. Zemin kaplamasında kullanılacak malzeme seçimi konusunda karar verilirken bu çok farklı işlevlere cevap vermesi ve öğrenmeyi desteklemesine önem veriliyor.

Renk Kullanımı

Zemin kaplamasında renk seçimi bu noktada çok önemli bir husustur. Tasarımda renk kullanımının zihinsel ve bilişsel etkileri üzerine birçok çalışma yapılmıştır. College Student Journal'da yapılan kapsamlı bir çalışma, belirli renklerin kullanımının verimi %10'a kadar artırabileceğini göstermiştir.

Tasarımcılar her sınıfta uygulanan ders içeriklerine yönelik uygun renk paletlerini kullanarak bunu tasarımlarına dahil edebilirler. Örneğin canlı tartışma ortamlarını hedefleyen bir sınıfta daha enerjik kırmızı, sarı ve turuncu renk tonları tercih edilebilirken, sanatsal çalışmaların yapılacağı sınıflarda daha pastel renkler uygun olacaktır.

Koridor gibi dolaşım alanlarında farklı renk ve dokuların kullanılması hem güvenlik açısından hem de yön bulma açısından faydalı olabilir. Görme yetersizliği ya da öğrenme güçlüğü yaşayan bireyler için de renk, desen ve doku kullanımının önemine işaret eden birçok çalışma yapılmıştır.

Akustik 

Eğitim yapıları tasarımında zemin kaplama ürünlerinin akustik performansı önemli faktörler arasındadır. Okullarda ve üniversitelerde iletişim, konuşma ve dinleme temelleri üzerinde kuruludur. Sınıflardaki aktivitelerin %60’ı öğrenci ve öğretmen arasındaki iletişime dayanır. Kötü akustiğe sahip sınıflar bu ilişkiyi olumsuz olarak etkiler.

Yüksek performanslı vinil gibi ürünler mekan akustiğine olumlu yönde katkıda bulunur. 15db ile 19db arasında ses azaltma uygulayan ürünler bu noktada yeterli olacaktır. Ayrıca farklı renk ve dokulara sahip ürünler ile estetik kararlar da kısıtlanmayacaktır. 

Bakım ve Temizlik

Son olarak değinilmesi gereken bir diğer başlık ise uzun süreli kullanımlarda zemin kaplama ürünlerinin temizlenme ve bakım özellikleridir. Eğitim yapıları gibi yoğun kullanılan ve kalabalık bir trafiğe sahip olan alanlarda döşemeler hızla kirlenebilir ve günlük kullanım sonucunda aşınmaya ve yıpranmaya uğrayabilir.  Bu nedenle eğitim yapılarında kullanılacak olan zemin kaplama malzemelerinin oldukça dayanıklı ve kolay temizlenebilir olması gerekmektedir.

Temizlik ve bakım açısından düşünüldüğünde vinil ve linolyum bazlı malzemeler pürüzsüz yüzeylerinden dolayı en ideal seçim olacaktır. Döşeme için ekstra koruma sağlayan bu malzemeler yoğun kullanım altında dahi ilk günkü görünümlerini koruyarak oldukça dayanıklı bir duruş sergilerler. Ayrıca malzemenin doğası gereği sahip olduğu bakteriyostatik özelliklerinden ötürü kış günlerinde kaçınılmaz olan grip salgınlarına karşı koruma sağlarlar.

Okullar, kolejler ve üniversiteler farklı ihtiyaçların göz önünde bulundurulması gereken kompleks yapılardır. Bu konuda düşünülecek çok fazla nokta olsa da özellikle entegre bir portföy sunan bir döşeme tedarikçisiyle çalışıyorsanız farklı uygulamalar için geniş bir ürün yelpazesine ulaşabilirsiniz. Farklı ihtiyaçlara cevap veren çeşitli ürünler arasından tercihinizi yaparak siz de işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

____________________________

Yazının oriijinaline buradan ulaşılabilir.