Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Söyleşi | Ayhan İlter - ABS ALÇI

Söyleşi | Ayhan İlter - ABS ALÇI

Türkiye’nin ilk sıva alçısı, dünyanın ilk saten alçı üreticisi olan ABS Alçı ve Blok Sanayi A.Ş.; kalitede sürdürülebilir liderlik hedefi doğrultusunda, alçıda 60 yıllık deneyimiyle üretime devam ediyor. ABS Alçı; 1982’den beri yurtiçinde Ankara/Gölbaşı, Mersin/Tarsus, Erzurum/Aşkale, Bilecik/Bozüyük’te, yurtdışında ise Ukrayna/Çernovtsi’ndeki fabrikalarında üretimini sürdürmektedir.

ABS Alçı öncesine kadar sadece tamirat amaçlı ve dekoratif malzeme üretiminde kullanılan alçı; 1982 senesinde ABS ile yeni bir boyut kazanmış ve Türk inşaat sektörü; Alçı Blok, Sıva Alçısı, Saten Perdah Alçısı, Derz Dolgu ve Yapıştırıcı Alçıları gibi yeni ürünler ile tanışmıştır. 

Yerli sermayesiyle ilgili sektörlere yenilikçi ürünler sunan ABS Alçı’nın son yeniliği Türkiye’nin ilk ve tek ultralight alçı plakası olarak sektörde dikkat çeken ‘’Intreme Fit’’ iç mekân alçı plakası oldu. Bizler de hem ABS Alçı’yı yakından tanımak hem de yeni ürünleri üzerine konuşmak için ABS Alçı Satış Direktörü Ayhan İlter ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

ABS Alçı olarak çevre, enerji ve kalite politikalarınız doğrultusunda bize biraz şirketinizden ve üretim sürecinizden bahseder misiniz?

Türkiye’nin ilk sıva alçısı, dünyanın ilk saten alçısı ve şimdi de Türkiye’nin ilk ultralight alçı plakası Intreme Fit’in üreticisi olan ABS Alçı ve Blok Sanayi A.Ş. olarak; çevre yönetim sistemimizi sürekli geliştirmeye çalışarak, enerji verimliliğini iyileştirmeyi hedefleyerek, kalitede sürdürülebilir liderlik hedefimiz doğrultusunda, alçı sektöründe 60 yıllık deneyim sahibi müteşebbislerimizle üretimimize başından beri yerli sermaye ile devam etmekteyiz. 1982 senesinde başladığımız yatırımlarımızla, yurt içinde Bilecik/Bozüyük, Ankara/Gölbaşı, Mersin/Tarsus, Erzurum/Aşkale, yurt dışında ise Ukrayna/Çernovtsi tesislerinde üretim yapmaktayız. Ayrıca iştirakimiz olan SİAS Sivas Alçı Sanayi A.Ş. ile de Sivas ilinde BMT Alçı ve BMT BORD markaları ile faaliyet göstermekteyiz.

Alçıyı geleneksel kullanımının dışında bir boyuta taşıdığınızı gözlemliyoruz. Bu konuyla ilgili neler söylemek istersiniz?

ABS Alçı öncesinde yani üretime geçilen 1982 senesinden önce ülkemizdeki alçı kullanımı sadece tamirat veya dekoratif uygulama malzemesi olarak sınırlıydı. Türkiye inşaat sektörü ABS ile endüstriyel sıva alçısıyla tanıştı. Bunu dünyada ilk kez Türkiye’de ABS tarafından üretilen Saten Alçı izledi. Özellikle 1990’lı senelerde Rusya’da “alçının adı ABS” olarak isimlendirildi. Eski Doğu bloğundaki komşu ülkelerin çoğu endüstriyel alçı sıvayla ABS aracılığıyla tanıştı. Ayrıca yapı alçılarında artık “temel ürünler” olarak adlandırılan Sıva, Saten, Derz Dolgu ve Yapıştırma Alçı’sından başka M110 Yangın Tutucu Makine Sıvası Türkiye’de üretilen tek yangın dayanımı arttırılmış makine sıvasıdır. Kaplamasında geri dönüşümlü kağıt kullanılan Intreme Fit  Natura doğa dostu bir ürün olarak dikkati çekmektedir. Ekim 2020’de sektöre sunduğumuz yeni iç mekan alçı plakamız ile de yine bir ilki gerçekleştirdik ve Türkiye’nin ilk ve tek ultralight alçı plakasını ürettik.

Yapı sektörüne yönelik çeşitli ürünleriniz bulunuyor. Bize ürün gruplarınızdan bahseder misiniz?

Üç ana ürün kategorimiz bulunmaktadır. Yapı alçıları, iç mekân ve dış cephe alçı plaka malzemeleri ile yapı kimyasalları.

Alçı plakalarda aranması gereken özellikler nelerdir?

Günümüzde alçı plakaların hem nakliyede sağladığı avantajlar hem de montaj  ve taşımada sağladığı kolaylıkların yanı sıra zaman tasarrufu nedeniyle üründe hafiflik ön plana çıkan özelliklerin başında gelmektedir. Bunun dışında tabi ki mukavemet ve esneklik de aranılan diğer önemli fiziki özelliklerdendir. Yapısal olarak bakarsak uygun sistem bileşenleri ile birlikte kullanıldıklarında alçı plakalar yangın dayanımı, ses ve ısı yalıtımına pozitif yönde çok önemli katkılar sağlamaktadır.

Sektöre yeni tanıttığınız bir ürününüz var: ‘’Intreme Fit’’ İç Mekân Alçı Plakası. Intreme Fit nasıl ortaya çıktı ve kullanım avantajları neler?

Yapı sektöründe alçı plaka kullanımında ortaya çıkan bazı zorlukların değerlendirilmesi sonucu ortaya çıkan Intreme Fit; standartların üzerinde yapısal sağlamlık ve dayanıklılığa sahip, sektör standardı alçı plakalara göre %30, piyasadaki diğer alçı plakalara göre %15 daha hafif ultralight bir iç mekan alçı plaka malzemesidir. Intreme Fit Türkiye’nin ilk ve tek ultralight alçı plakasıdır. Intreme Fit, 5,8 kg/m2 ağırlık ile sektördeki en hafif alçı plaka olmasının yanı sıra muhteviyatından gelen tüm bileşenleri sayesinde mükemmel sağlamlık ve dayanıklılık gösterdiği için ‘Fit’ olarak isimlendirilmiştir. Intreme Fit ile standart ağırlıktaki plakalar; montaj ve taşımada işçilik performansının negatif etkilenmesinden ve vakit kaybına neden olduklarından daha hafif plakalar ile aynı mukavemet ve kırılma – sarkma dirençlerine sahip plakalar üreterek işçilik, nakliye ve zamandan tasarruf sağlamayı hedefledik. Aslında Intreme Fit ultralight plaka ile sektör standartlarını yeniden belirlediğimizi söylemek yanlış olmaz.

Intreme Fit hafifliği ve dayanıklılığıyla öne çıkan usta dostu bir ürün. Peki hangi standartlara uygun olarak üretildi?

5,8 kg/m2 ağırlığı sayesinde hafifliği, dayanıklılığı, ergonomik yapısıyla nakliye ve hızlı montaj avantajı sağlayan usta dostu Intreme Fit Ultralight; TS EN 520+A1 standartlarına uygun olarak üretilmiş olup A2 yangın tepki sınıfındadır.  Mukavemet Değerleri  TS EN 520+A1 standartlarına göre; Paralel Mukavemet: 250 Newton > TS EN 520+A1 (210 Newton), Dik Mukavemet: 580 Newton  > TS EN 520+A1 (550 Newton)’dur.

Bizler Intreme Fit’i hangi alanlarda göreceğiz?

Intreme Fit, gelişmiş sarkma direnci ve geliştirilmiş güç-ağırlık oranı sağlayan tutarlı jips-mix formül yapısıyla; hem asma tavan hem de duvar uygulamaları için idealdir. Tüm iç mekân kuru duvar sitemlerinde ayrıca yangına dayanıklılık, su, küfe ve neme dayanıklılık gerektiren tüm sistemlerde Intreme Fit uygulamalarıyla karşılaşacağız. Intreme Fit WR su ve nem dayanımlı plaka ile Intreme Fit Moldstop nem ve küf dayanımlı plakalar 5.8kg/m2 ağırlıkları ve standartların üzerindeki yapısal sağlamlık ve dayanımlarıyla Türkiye’de şu anda benzeri olmayan plakalardır.

Özellikle alçı plaka alanında sunduğunuz yenilikçi ve kullanım avantajı sağlayan ürünlerinize yenileri eklenecek mi?

Evet, kesinlikle ekleneceğini söyleyebiliriz. Çalışmalarımızı kesintisiz olarak sürdürmekteyiz. 

Son olarak eklemek istedikleriniz?

Hem Türkiye’deki hem de yurt dışındaki insanların evlerine, iş yerlerine kısaca insanların yaşam alanlarına sağlıklı, organik bir ürünle katkıda bulunmak bize büyük bir mutluluk veriyor. Sektördeki tüm iş ortaklarımıza, bayilerimize, müşterilerimize, uygulayıcılarımıza ve tabi ki ustalarımıza bize duydukları güven için çok teşekkür ediyoruz.