Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Mimarlar Rehberi Röportajları | Onurcan Çakır Mimarlık - Onurcan Çakır ile Mimarlık ve Teknoloji ilişkisi Üzerine

Mimarlar Rehberi Röportajları | Onurcan Çakır Mimarlık - Onurcan Çakır ile Mimarlık ve Teknoloji ilişkisi Üzerine

Ofisiniz ve tasarım çizginizi kısaca özetleyebilir misiniz?

Sade, yalın, rasyonel işler üretmeye çalıştığımız bir ofisimiz var. Köydeyiz ve genellikle yerine özel projeler yapıyoruz. Ağırlıklı olarak konut projeleri çalışıyoruz.

Tasarımlarınıza başlarken ilham kaynaklarınız neler oluyor?

Projeyi tasarlayacağımız bölgenin genel dokusu, ilk eskizleri doğrudan şekillendiriyor.

Tasarım süreçlerinizde hangi faktörler sizin için önceliklidir?

Üretilecek yapılar yıllarca orada kalacağı için, mümkün olduğunca kullanıcı ihtiyacına karşılık verecek ve ihtiyaç duyulandan daha fazla alan kaplamayacak projeler tasarlamaya gayret ediyoruz.

Projelerinizde yapı malzemelerini seçerken hangi faktörleri göz önünde bulunduruyorsunuz? Sürdürülebilir, dayanıklı ve estetik açıdan projenize en uygun malzemeleri nasıl belirliyorsunuz?

Yapı malzemelerini hem sık bakım istemeyecek, hem çevreden kolay temin edilebilecek (örneğin köyün kendi taşını kullanmak gibi), hem de diğer seçtiğimiz malzemeler ile görsel olarak uyum içerisinde çalışacak şekilde seçiyoruz.

Teknolojinin mimari tasarımlar üzerindeki etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz ve yeni teknolojileri nasıl kullanıyorsunuz?

Yapmaya çalıştığımız mimarlık, geçmişten ve yüzyıllardır süregelen teknolojilerden ilham alarak ilerleyen bir anlayış. Bu yüzden düşük teknoloji kavramını benimsiyoruz. Yani, ihtiyacımız olan kadar teknoloji ile hem enerji harcamalarını düşürüp hem de yeterli konfor şartlarını geleneksel tekniklerle sağlayabiliyoruz.

Tasarımlarınızda ve projelerinizde teknolojiyi nasıl kullandığınıza dair örnekler verebilir misiniz?

Yerel ve geleneksel malzemelerin günümüz modern malzemeleri ile bir arada kullanımı sırasında gerekli detayları oluşturarak eski ve yeniyi bağlayan tasarımlar oluşturuyoruz. Ayrıca fiziksel çevre kontrolü başlığı altında inceleyebileceğimiz ısıtma, soğutma, havalandırma, akustik, aydınlatma gibi konularda mümkün olduğunca pasif yöntemlerden yararlanmaya önem veriyoruz.