Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Mimarlar Rehberi Röportajları | pdesgn - Pelin Düştegör ile Sürdürülebilirlik ve Yeşil Tasarım Üzerine

Mimarlar Rehberi Röportajları | pdesgn - Pelin Düştegör ile Sürdürülebilirlik ve Yeşil Tasarım Üzerine

Ofisiniz ve tasarım çizginizi kısaca özetleyebilir misiniz?

PDESGN Mimarlık ekoloji, teknoloji ve zeka üçlemesi üzerine tasarım pratiklerini geliştirmektedir. 2006 yılından beri yurtiçi ve yurtdışında farklı ölçeklerde edindiğimiz başta çelik yapılar üzerine olan tasarım ve uygulama tecrübemizi 2018 yılından beri PDESGN bünyesinde hayata geçiriyoruz. Her bir tasarımımızda özgünlük öne çıkmaktadır.

Tasarımlarınıza başlarken ilham kaynaklarınız neler oluyor?

Her tasarımdan önceki deneyimler ve işi veren müşterinin hayali bize yol açarken; bu tasarım bir bina olacaksa yeri, iç  mekan olacaksa fiziki koşulları ihtiyaçlar önümüzü açıyor.

Tasarım süreçlerinizde hangi faktörler sizin için önceliklidir?

Bütçe, yenilik, denenmemiş ve denenmiş detaylar, malzemelerin çevre dostu olması gibi konular tasarım süreçlerimizde önemli oluyor.

Projelerinizde yapı malzemelerini seçerken hangi faktörleri göz önünde bulunduruyorsunuz? Sürdürülebilir, dayanıklı ve estetik açıdan projenize en uygun malzemeleri nasıl belirliyorsunuz?

Öncelikle yapı inşa sistemine karar veriyoruz. Çoğunlukla, çelik yapıları tercih ediyoruz, çünkü çelik yapı ile çevre dostu malzeme tercih etme imkanınız artıyor. Neredeyse tüm yapı malzemelerini fabrikada kontrollü, denetimli bir ortamda ürettiriyorsunuz. Bu sayede atık zayiatının da önüne geçebiliyorsunuz. Şantiyelerdeki kirli ortamlardan uzak, boşa su israf edilmeyen yapım yöntemlerini seçiyoruz. Bizim için çevreye duyarlı tasarım, estetikle birleşince inanılmaz zeki bir hale geliyor.

Sürdürülebilirlik ve yeşil tasarım konularında ne gibi stratejiler benimsiyorsunuz?

Öncelikle prensipli davranıyoruz. Müşteri ile aynı noktada değilsek ikna etmeye çalışıyoruz. Aynı zeminde buluşmazsak o projede yer almıyoruz. Yapım sistemini, kaplama malzemelerini, atık optimizasyonunu, mekânsal esneklikleri, kullanıcının ergonomik kullanımını, renk ve boyutların psikolojik etkilerini, yapı fiziği ve çevre faktörünü tasarımın vazgeçilmez unsurları olarak ele alıyoruz.

Tasarımlarınızda ve projelerinizde sürdürülebilirliği nasıl ele aldığınıza dair örnekler verebilir misiniz?

Bu konuda deneysel bir çalışma olarak başladığımız sonra da Türkiye'de ve Dünyada ses getiren projemiz Casa Lokomotif örnek olabilir. Casa Lokomotif adıyla tasarlayıp ürettirdiğimiz tiny house karavanlar elektrik enerjisini güneşten sağlıyor. 

Cephe tasarımı, izolasyonu, doluluk boşluk yerleşimleri büyük avantajlar sağlayarak yaz günü iç mekanda klima ihtiyacı doğurmayan bir sonuç yarattı. Temiz su deposu sayesinde, su kullanımında tasarruf sağlarken, gri su tanklarıyla toplanan gri suyun bahçe sulama sistemine yeniden kullanımını sağladık. Arsa bağımsız yaşamı tasarlayarak doğal yaşama minimum zarar verdik. Geri dönüştürülebilir malzemeler seçtik. Dış cephede bakım gerektirmeyen kaplamalar seçerek de kaynakları koruduk. Çeliğin teorik ömrü 100 yıl olduğu bilgisiyle de şase bakımı ve kullanıma bağlı eskimeler göz önünde bulundurularak 30 yıl gibi bir ömür öngörmekteyiz. Neticede karayoluna uygun bir imalat olduğunu unutmayarak kullanım aşınmalarının dikkate alınması önemliydi.