Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Mimarlar Rehberi Röportajları | Nehir Özbey Interiors -  Nehir Özbey ile Sürdürülebilirlik ve Yeşil Tasarım Üzerine

Mimarlar Rehberi Röportajları | Nehir Özbey Interiors - Nehir Özbey ile Sürdürülebilirlik ve Yeşil Tasarım Üzerine

Ofisiniz ve tasarım çizginizi kısaca özetleyebilir misiniz?

Nehir Özbey Interiors olarak kullanıcının zevkine, ihtiyaçlarına ve yaşam stiline uygun mekânlar yaratmayı amaçlayan bir iç mimarlık ofisiyiz. Her mekânın kendine özgü bir hikâyesi olduğu inancıyla; özgün, samimi ve kullanan kişilerden parçalar barındıran mekânlar oluşturuyoruz.

Tasarımlarınıza başlarken ilham kaynaklarınız neler oluyor?

Tasarımlara başlarken ilham kaynaklarımız öncelikle kullanıcının yaşam stili ve mekânın bize geçirdiği duygular oluyor. Her yapının kendine özgü bir ruhu olduğuna inanıyoruz, onu kullanan bireyin yaşamından da izler barındırdığında tasarımlarımız anlam kazanıyor. Yıllar içerisinde oturmuş tasarım dilimiz ile kullanıcıya ait ögeleri harmanlayarak tasarlıyoruz. 

Tasarım süreçlerinizde hangi faktörler sizin için önceliklidir?

Tasarım sürecinde yapının durumu, konumu, fiziksel çevre koşulları, kullanıcının istek ve ihtiyaçları bizler için önceliklidir. Uygun şartlar altında kullanıcıların tüm ihtiyaçlarını karşılayan konforlu ve şık mekânlar yaratmaya odaklanırız. Mekân organizasyonunu en verimli şekilde sağlayabiliyor olmak, kullanıcının yaşantısına uygun mekân oluşturmak ve tasarımın özgün olması çok önemlidir.

Projelerinizde yapı malzemelerini seçerken hangi faktörleri göz önünde bulunduruyorsunuz? Sürdürülebilir, dayanıklı ve estetik açıdan projenize en uygun malzemeleri nasıl belirliyorsunuz?

Malzeme bizim için oldukça önemli bir konu. Günümüz dünyasında hızla gelişen teknoloji ve çevre bilinci ile biz de özellikle tekstil ürünlerinde sürdürülebilir malzemelere öncelik vermeye çalışıyoruz. Yarattığımız mekânların kusursuz olması ve uzun yıllar mutlu kullanılması adına dayanıklı ve kaliteli malzeme kullanımından ödün vermiyoruz. Doğal malzemeler kullanmak her zaman mekânda oluşturmak istediğimiz o ruhu besliyor, bunu bilerek tasarımlarımıza uygun, naturel ürünleri bütçemiz doğrultusunda kullanıyoruz.

Sürdürülebilirlik ve yeşil tasarım konularında ne gibi stratejiler benimsiyorsunuz?

Yapı ölçeğinde sürdürülebilirlik ile ilgili öncelik, yapıdaki ısı kayıplarını önleyip enerji ihtiyaçlarını minimize etmek olmalıdır. Doğal havalandırma ve aydınlatmanın uygun şekilde planlanmış olması, bir yapının daha az enerji harcaması ve dolayısıyla karbon ayak izinin azalması anlamına gelir. Yine aynı şekilde güneş enerjisi veya yağmur suyu toplama gibi sistemler kullanarak kendi enerjisini üreten yapılar oluşturulabilir. İç mekân ölçeğinde ise dönüştürülebilir, doğal malzemeler kullanmak sürdürülebilirliğe sağlayabileceğimiz iç mimari boyuttaki katkılardır.

Tasarımlarınızda ve projelerinizde sürdürülebilirliği nasıl ele aldığınıza dair örnekler verebilir misiniz?

Bizler işlenmemiş, doğal ve geri dönüştürülebilir malzemeler tercih ederek mekânlarda samimi bir ortam yaratırken sürdürülebilirliğe de katkı sağlamış oluyoruz. Bazı projelerimizde kullanıcıya ait daha önce farklı işlevde kullanılan bir ürünü tasarımımıza dahil ediyoruz. Böylelikle, kullanıcı için aidiyet hissi yaratırken dönüştürme yolu ile sürdürülebilirliğe katkı sağlıyoruz.