Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Mimarlar Rehberi Röportajları | ARCHISTANBUL - Bilge Çarkacıoğlu ile Mimarlık ve Teknoloji Üzerine

Mimarlar Rehberi Röportajları | ARCHISTANBUL - Bilge Çarkacıoğlu ile Mimarlık ve Teknoloji Üzerine

Ofisiniz ve tasarım çizginizi kısaca özetleyebilir misiniz?

Ofisimiz, tasarım süreçlerinde fonksiyonel kusursuzluğu ve teknolojik gelişmeleri merkezine almaktadır. Yapılar ve mekanlar, bütçe farkı olmadan iyi çalışmalı, geleceğe yönelik ihtiyaçları da öngörmeli ve kullanıcılarına iyi hissettirmelilerdir. Yapı ve mekanlarımız gelişen ve değişen ihtiyaçlara cevap verecek altyapıda olmalı; doğayı, çevreyi, insanı önemsemeli; yeni fikirlere açık olmalı; farkedilmeli ve bulunduğu çevreye değer katmalıdır.

Tasarımlarınıza başlarken ilham kaynaklarınız neler oluyor?

İyi hissettirmek için tasarlarız. Doğadan gelen görsel kodların yanı sıra, yeniliklere, gelişmelere, deneyimlerimize odaklanırız.

Tasarım süreçlerinizde hangi faktörlerin sizin için önceliklidir?

Öncelikle, yapıların ve mekanların insan davranışlarına etkilerini önemsemekteyiz. Bizim için, insanı iyi hissettirmek, ihtiyaçlarına yanıt verebilmek, güvende hissettirebilmek çok önemlidir. Bu konularda, en güncel uluslararası dataları ve yazılımları kullanırız. Kullanıcıların, yapı ve mekanla ilgili iyi anılar biriktirebilmeleri ve bağ kurabilmelerini hedefleriz. Kullanıcı ihtiyaçlarını uzun süre gözlemleriz ve beklentilerini karşılamaya odaklanırız. Kısaca, kullanıcılarla doğru veriler ışığında bilimsel bir tabanda empati kurabilmek bizim için çok değerlidir.

Projelerinizde yapı malzemeleri seçiminde hangi faktörleri göz önünde bulunduruyorsunuz? Sürdürülebilir, dayanıklı ve estetik açıdan projenize en uygun malzemeleri nasıl belirliyorsunuz?

Yenilikçi ve sürdürülebilirlik vaadeden yapı malzemelerine odaklanıyoruz. Malzemenin, köklü üreticilerin ürünü ve deneyimler ve geri bildirimlerle evrimleşerek ortaya çıkmış olmasını önemsiyoruz.

Teknolojinin mimari tasarımlar üzerindeki etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz ve yeni teknolojileri nasıl kullanıyorsunuz?

Ofisimiz ilkesel olarak, başından beri son teknolojileri ve fikirleri merkezine alır. Teknolojiyi sürekli yanında taşıyan, günlük kıyafetlerinin bir parçası haline getiren insana sayısız örneği olan sıradan dört duvar öneremezsiniz. Tüm yapı elemanları ve tasarım unsurları teknolojik gelişmelerin bir parçası olarak kurgulanmalıdır. Kullanıcı, gelişmiş, akıllı, ulaşabilir ve ulaşılabilir hissetmelidir.

Tasarımlarınızda ve projelerinizde teknolojiyi nasıl kullandığınıza dair örnekler verebilir misiniz?

Proje süreçlerimizde, uluslararası BIM (Building Information Modeling) standartlarını kullanmaktayız. Bu günümüzde en yüksek teknolojik standartlarda projecilik hizmeti verebilme kabiliyeti demektir. BIM yazılımları ile, kullanıcılara teknolojik altyapısı güçlü, iyi çözümlenmiş mekanlar verebilmenin yanısıra, yapım maliyetlerini ve verimliliğini en yüksek performansla değerlendirmekteyiz. Bu konudaki becerilerimizle uluslararası dev projelerde görev almakla beraber talep almaya da devam etmekteyiz.