Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Söyleşi | Ayhan İlter - ABS ALÇI

Söyleşi | Ayhan İlter - ABS ALÇI

Ürün gamıyla Türkiye’de ve dünyada tek olmasıyla tanınan, sürdürülebilirliği hedefleyen yenilikçi bakış açısıyla üretime devam eden ABS Alçı’nın, Altın Çekül Uluslararası Yapı Kataloğu Ödüllerinde Yapıda Yenilikçi Ürün dalında Gümüş Çekül ödülü kazanan ürünü Intreme FIT’i daha yakından tanıma amacıyla Ayhan İlter ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.

ABS Alçı olarak yenilikçi ürünler geliştiriyorsunuz. Sloganınızın da yenilendiğini görüyoruz. Okuyanlara, “Geleceği Olan Yapılar İçin Yenilikçi Alçı Teknolojileri” sloganınızda bahsi geçen ‘’Geleceği Olan Yapılar’’dan bahseder misiniz? Hangi konulara dikkat çekmek istediniz?

ABS Alçı olarak “Geleceği Olan Yapılar” ile bugün inşa edilen fakat gelecekte de insanların ihtiyacına cevap verecek olan, tasarımda özgürlüğe ve kullanımda kolaylığa imkân tanıyan, sağlam, dayanıklı, estetik ve sağlıklı alçı özlü malzemelerle inşa edilmiş yapılardan bahsediyoruz. Gelecek için Yenilikçi, Kaliteli ve Yüksek Teknolojiye sahip ürünler üreterek bu ürünlerin geleceği olan yapılarda yer almasını hedefliyor ve geleceği olan yapıların gerekliliği olan bu kavramlara dikkat çekmek istiyoruz.

Alçının, önceleri tamirat ve dekoratif malzeme üretiminde kullanımından, günümüzde yapı malzemeleri arasında vazgeçilmez bir malzemeye dönüşmesini neye bağlıyorsunuz?

1982 yılına kadar ülkemizdeki alçı kullanımı sadece tamirat veya dekoratif uygulama malzemesi olarak sınırlıydı. 1982 yılında ABS Alçı’nın üretime geçmesiyle sektör yeni bir boyut kazanmış ve Türk inşaat sektörü; Alçı Blok, Sıva Alçısı, Saten Perdah Alçısı, Derz Dolgu ve Yapıştırıcı Alçıları gibi yeni ürünler ile tanışmıştır. 

Böylelikle; alçı sektöründe birden çok yeniliğe imza atmış olduk. ABS Alçı ile alçının kullanımı daha da yaygınlaşmış ve yapı sektöründe “Temel Ürünler” içinde alçı ürünleri yer almıştır. Bunların yanı sıra alçı yanmaz, sağlıklı, ısı ve ses yalıtımı sağlayan ve uygulamada kolaylık sağlayan yapısından dolayı diğer malzemelere göre avantajları fazla olduğu için daha çok tercih edilmektedir.

Yenilikçi alçı kavramından biraz bahseder misiniz?

ABS Alçı’nın üretime geçmesiyle Türkiye inşaat sektörü endüstriyel sıva alçısıyla tanışmış ve dünyadaki ilk Saten Alçı üretimi de yenilikçi firma duruşunu ortaya koymuştur. Özellikle 1990’lı senelerde Rusya’da alçının adı “ABS” olarak isimlendirilmiştir. Eski Doğu bloğundaki komşu ülkelerin çoğu endüstriyel alçı sıvayla ABS Alçı aracılığıyla tanışmıştır. Ayrıca yapı alçılarında artık “temel ürünler” olarak adlandırılan Sıva, Saten, Derz Dolgu ve Yapıştırma Alçısı dışında M110 Yangın Tutucu Makine Sıvası Türkiye’de üretilen tek yangın dayanımı artırılmış makine sıvası olma özelliğini taşımaktadır. Kaplamasında geri dönüşümlü kağıt kullanılan Natura doğa dostu bir ürün olarak dikkat çekmektedir. Ayrıca Ekim 2020’de sektöre sunduğumuz yeni iç mekân alçı plakamız ile de yine bir ilki gerçekleştirerek Türkiye’nin ilk ve tek ultralight Alçı Plakasını Intreme FIT’i ürettik ve yenilikçiliğe olan bakış açımızı ortaya koyduk.

ABS Alçı olarak “Geleceği Olan Yapılar İçin Yenilikçi Alçı Teknolojileri Sunma” vizyonu ile Türkiye’de ve Dünyada alçı sektörünün gelişimine katkı sağlıyoruz. Bu vizyon doğrultusunda yenilikçi alçı malzemeleri üretmeyi sürdürülebilir kılmayı hedefliyoruz.

Altın Çekül Uluslararası Yapı Kataloğu Ödüllerinde Yapıda Yenilikçi Ürün dalında Intreme FIT ürününüzle Gümüş Çekül Ödülü kazandınız. Intreme FIT’in bir numaralı alçı plaka olmasının temel sebebi nedir? 

Intreme FIT, yapı sektöründe alçı plaka kullanımı sırasında ortaya çıkan bazı zorlukların değerlendirilmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Intreme FIT, standartların üzerinde yapısal sağlamlık ve dayanıklılığa sahip, sektör standardı alçı plakalara göre %30, piyasadaki diğer alçı plakalara göre %15 daha hafif, sadece 5,8 kg/m2 ağırlığıyla ultralight bir iç mekân alçı plakası olma özelliğine sahiptir.

Intreme FIT ile standart ağırlıktaki plakalara göre m² bazında 2,4 kg ve plaka bazında 7,2 kg hafifleme elde ettik. Bu hafiflemeyle beraber kesinlikle mukavemet ve dayanıklılık kaybetmeden sektörün İLK ve TEK ultralight alçı plakası olduk. Bu özellikler sayesinde montaj, taşıma, işçilik, nakliye ve zamandan tasarruf sağlandı. Aslında Intreme FIT Ultralight İç Mekân Alçı Plakası ile sektör standartlarını yeniden belirlediğimizi söylemek yanlış olmaz.

Intreme FIT’i diğer ürünlerinizden ayıran en belirgin özellik nedir? Neden bu ürünü tercih ettiniz?

Intreme FIT’i diğer ürünlerimizden ayıran en belirgin özelliği mukavemetini azaltmadan hafifleyen yapısıdır. Gelişmiş sarkma direnci ve geliştirilmiş güç-ağırlık oranı sağlayan tutarlı jips-mix formül yapısıyla; hem asma tavan hem de duvar uygulamaları için idealdir. Özellikle hafifliğini asma tavan uygulaması yaparken anlamak mümkündür. Tek elle kaldırılabilecek kadar hafif olan Intreme FIT, standart ağırlıktaki plakalara göre m² bazında 2,4 kg ve plaka bazında 7,2 kg hafiftir.

Tüm iç mekân kuru duvar sitemlerinde ayrıca yangına, suya, küfe ve neme dayanıklılık gerektiren tüm sistemlerde Intreme FIT kullanmak mümkündür. Intreme FIT WR ile su ve neme, Intreme FIT Moldstop MWR ile nem ve küfe dayanıklı alanlar oluşturabilirsiniz.

Intreme FIT Türkiye’nin ilk ve tek Ultralight Alçı plaka ürün serisi, 5,8kg/m2 ağırlıkları ve standartların üzerindeki yapısal sağlamlık ve dayanımlarıyla Türkiye’de şu anda benzeri olmayan plakalardır.

Intreme ve Intreme FIT arasındaki farklar nelerdir? Intreme FIT nerelerde tercih edilebilir?          

Intreme FIT’in en büyük farkı diğer tüm plakalara göre daha hafif ve mukavemetinin TSE standartlarının üzerinde yapısal sağlamlık ve dayanıklılığının olmasıdır. Intreme serimizin en büyük özelliği Türkiye’nin ilk ve tek 9 kg/m2 yangın dayanımı artırılmış plakalarına sahip olmasıdır. Intreme serisi ürünlerimiz; Intreme A1, Intreme FR yangın dayanımı gerektiren alanlar için çözüm sunmaktadır. Intreme WRFR ve Intreme Moldstop MWFR gibi ürünlerimiz de hem yangın dayanımı hem de suya ve neme karşı dayanıklılığa ihtiyaç duyulan alanlar için idealdir. Intreme de Intreme FIT de hem asma tavan hem de duvar uygulamalarında kullanılabilecek iç mekân alçı plakalarıdır.

Tüm iç mekân kuru duvar sitemlerinde; su, küf ve neme dayanıklılık gerektiren tüm sistemlerde 5,8 kg/m2 ağırlığıyla Türkiye’nin en hafif iç mekân alçı plakası Intreme FIT uygulamalarıyla karşılaşabilirsiniz. Islak hacimli alanlarda su ve nem dayanımı için Intreme FIT WR, nem ve küf dayanımı için ise Intreme FIT Moldstop MWR ürünleri ideal seçimlerdir.

Ürünlerinizin üretim aşamasında sürdürülebilirlik adına yaptığınız çalışmalar var mı?

Türkiye’de 5 ilde bulunan fabrikalarımızda sürdürülebilirlik adına üretimde kullandığımız katkılarda değişikliğe gidiyoruz, doğalgaz kullanımımızı büyük oranda azaltmaya çalışıyoruz. Üretimde yenilenebilir enerji kullanımına gidiyoruz. Özellikle plakada kaplama kâğıdı uygulamalarında geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmiş hammadde kullanıyoruz. Sürdürülebilirlik adına Ar-Ge çalışmalarımız devam etmektedir ve sorumluluklarımızın bilincinde üretim yapmaya devam edeceğimizi de eklemek isterim.

Intreme FIT, hafif ve dayanıklı oluşuyla bilinen bir ürün. Üretim kararı riskli bir karar mıydı?

Evet, riskli bir karardı. İnsanların algısı daha hafif bir ürünün yapısal sağlamlığının ve dayanıklılığının uygulamada ve nakliyede istenilen yeterliliği sağlamayacağı yönündeydi. Yaptığımız Ar-Ge çalışmalarıyla bu algıyı kıracak, hem hafif hem de standartların üzerinde yapısal sağlamlığı ve dayanıklılığa sahip Intreme FIT’i ürettik. Türkiye’nin ilk ultralight alçı plakası Intreme FIT ile  gerek yurtiçi ve gerekse yurt dışındaki iş ortaklarımızın  benzer ürünlere göre nakliye ve navlun maliyetlerinde %15-% 30 oranında tasarruf etmelerini sağladık. Firmamızın misyonu doğrultusunda hep daha iyisini yapacak şekilde çalıştığımız için Intreme FIT’i hem Türkiye’nin en hafif alçı plakası hem de standartların üzerinde yapısal sağlamlık ve dayanıklılığa sahip ilk ve tek ultralight alçı plakası olarak konumlandırdık ve sektöre sunduk.

Son olarak eklemek istedikleriniz?

Hem Türkiye’deki hem de yurt dışındaki insanların evlerine, iş yerlerine kısaca insanların yaşam alanlarına sağlıklı, organik bir ürünle katkıda bulunmak bize büyük bir mutluluk veriyor. Sektördeki tüm iş ortaklarımıza, bayilerimize, müşterilerimize, uygulayıcılarımıza ve tabii ki ustalarımıza bize duydukları güven için çok teşekkür ediyoruz.