Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Mimarlar Rehberi Röportajları | ODA.projects - Burak Pamuk ile  Mimarlık ve Teknoloji İlişkisi Üzerine

Mimarlar Rehberi Röportajları | ODA.projects - Burak Pamuk ile Mimarlık ve Teknoloji İlişkisi Üzerine

Ofisiniz ve tasarım çizginizi kısaca özetleyebilir misiniz?

ODA.projects; dünyanın birçok şehrinden topladığı tohumları Ordu'da atan ve büyüyen ödüllü bir mimarlık, iç mimarlık, tasarım ve marka deneyimi ajansıdır. Şimdilik 3 farklı şehirde hizmetlerini sürdüren ODA., insanların hayatını tasarımın gücüyle kolaylaştırmayı ve iyileştirmeyi hedeflemektedir. Ulaştığı her alanda işin ehline teslim edilmesi ODA.’nın anahtar noktadır.

Tasarımlarınıza başlarken ilham kaynaklarınız neler oluyor?

Doğadan aldığımız ilhamla; mekânları, markaları ve insanları birbirine bağlıyoruz. Kültürümüzün öğelerini modern çağın sunduklarıyla birleştiriyoruz. Çevreye, kültüre ve mimariye değer katan tasarımlar üretme hedefiyle yola çıkıyoruz.

Tasarım süreçlerinizde hangi faktörler sizin için önceliklidir?

Her gün kullanılan mekânlarda daha iyi bir deneyim ve yaşam sunmak için yaşamın içindeyiz. Evlerde misafir, restoranlarda çalışan, mağazalarda müşteriyiz. Tasarladığımız mekanları deneyimlediğimiz için ihtiyaçların farkındayız. Trendleri takip ediyor, çağın gerektirdikleri, kullanımdaki değişiklikleri ve teknolojiyi yakından takip ediyoruz. Bütün bunlar da nitelikli tasarımın ortaya çıkmasını sağlıyor.

Projelerinizde yapı malzemelerini seçerken hangi faktörleri göz önünde bulunduruyorsunuz? Sürdürülebilir, dayanıklı ve estetik açıdan projenize en uygun malzemeleri nasıl belirliyorsunuz?

Sürdürülebilirlik, her tasarımcının ilk basamakta düşünmesi gereken bir olgu. Çağımızda enerjiye olan bağımlılık, hammaddeye ulaşmaktaki zorluklar, ekonominin küresel bazda enflasyonun pençesinde olması, kaynakların doğru kullanılmasını gerektiriyor. Sürdürülebilir bir ürün aynı zamanda da dayanıklı bir ürün manasını taşır. Tasarladığımız eserlerin çağlar boyunca yaşaması kullanılan malzemelerin sürdürülebilir ve dayanıklı olmasıyla mümkündür. Tabi bunların bizi çıkardığı son nokta estetiktir. Estetik olmadan yapılan bütün işler manasız olur. Malzemelerin diğer standartları sağlamasının yanında mutlaka estetik olması gerekir.

Teknolojinin mimari tasarımlar üzerindeki etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz ve yeni teknolojileri nasıl kullanıyorsunuz?

Teknoloji, her alanda olduğu gibi mimaride de hayatımızı kolaylaştırıp işlerin hızlanmasını sağlayan bir faktör. Nasıl seneler öncesinde elde yapılan çizimlerden, bilgisayar destekli çizimlere geçildiğinde iş yükü inanılmaz derecede azaldıysa, bugün de aynı devrim yapay zeka ve BIM tabanlı programlar sayesinde gerçekleşiyor. Fakat maalesef teknolojinin hızlandırdığı mimarlığın kalitesi aynı oranda artmış görünmüyor. Üzerinde fazla düşünülmemiş, niteliksiz yapılar şehirlerimizi ele geçirmiş vaziyette. Düşünme evresini unutmamalı, eserlerimizi bağlamdan koparmadan teknolojik gelişmelerin ışığında nitelik yönünden de geliştirmeliyiz. Bu ana alan dışında, yapı malzemelerindeki teknolojik gelişmeler işlerimizi hızlandırıyor ama yine kalite noktasında bizi geri düşürmemesi gerekiyor.

Tasarımlarınızda ve projelerinizde teknolojiyi nasıl kullandığınıza dair örnekler verebilir misiniz?

Artık kafanızda dolaşan imajları yapay zekaya anlattığınızda size saniyeler içinde zihnindeki ile doğru orantılı imajlar sağlayabiliyor. Bu da, kendinizi daha iyi ifade etmenizi sağlıyor. Henüz başlangıcında olduğumuzun bilinciyle bu teknolojik gelişmeyi ileride düzgün şekilde kullanabilenler hayatta kalacaklardır. Basit ve herkes tarafından yapılan işler, yapay zeka tarafından yapılabilir hale gelecek. Bundan sonra, farklı düşünen ve nitelikli projeler üretebilenler diğerlerinden sıyrılacaklardır.