Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Mimarlar Rehberi Röportajları | Gönye Tasarım - Yelin Türer Evcen ile Kullanıcı ve İhtiyaçları Üzerine

Mimarlar Rehberi Röportajları | Gönye Tasarım - Yelin Türer Evcen ile Kullanıcı ve İhtiyaçları Üzerine

Ofisiniz ve tasarım çizginizi kısaca özetleyebilir misiniz?

Gönye Tasarım, ağırlıklı olarak markalı konut projeleri ile ofis projeleri yapan bir iç mimarlık firmasıdır. Tasarımda önceliğimiz, tasarladığımız mekânda yaşayacak kişilerin hem işlevsel hem estetik ihtiyaçlarına sürdürülebilir yanıtlar aramaktır.

Tasarımlarınıza başlarken ilham kaynaklarınız neler oluyor?

İlham kaynaklarımız doğa, sanat, moda ve ilham veren tasarımlar diyebilirim. Mekân tasarımında kullanacağımız öğeler de bazen tasarımın çıkış noktası olabiliyor. Örneğin, bir duvar kağıdı desenini çok beğenip ona uyumlu bir mekân tasarımı yapabiliyoruz.

Tasarım süreçlerinizde hangi faktörler sizin için önceliklidir?

Tasarımda önceliğimiz, tasarlayacağımız mekânların kullanıcılar üstünde yaratacağı hisse odaklanmaktır. Mekânın işlevini en iyi şekilde çözecek bir planlama ile mekânın kullanıcıya sağlayacağı konfor ve yaşam kolaylığına önem verir ve bunu estetik bir şekilde çözüme ulaştırmayı hedefleriz.

Projelerinizde yapı malzemelerini seçerken hangi faktörleri göz önünde bulunduruyorsunuz? Sürdürülebilir, dayanıklı ve estetik açıdan projenize en uygun malzemeleri nasıl belirliyorsunuz?

Malzeme seçimlerinde çok fazla kriter var. En başta da malzemenin ulaşılabilir olması, inşaatın hızına uygun sürede tedarik edilebilir olması geliyor. Malzeme firmaları ile sıklıkla görüşerek kullanım amacına ve tasarımlarımıza en uygun malzemeleri seçmeye çalışıyor, bir yandan da proje bütçesine uygun şekilde hareket etmeye özen gösteriyoruz.

Mimari projelerinizde kullanıcıların ihtiyaçlarına nasıl odaklanıyorsunuz?

Firma olarak, bizim müşterimiz genelde son kullanıcı değil, yatırımcılar oluyor. Son kullanıcıdan direkt brief almak mümkün olmadığından ortalama bir hedef kitle belirliyoruz. Hem yatırımcıya hem kendi deneyimlerimize dayanarak bir profil oluşturuyor ve ihtiyaçları belirliyoruz. Yani, tasarım sürecimizde hem yatırımcının ihtiyaçlarını, hem de potansiyel son kullanıcının öngörülen ihtiyaçlarını değerlendirmeye alıyoruz.

Tasarımlarınızda ve projelerinizde kullanıcı ihtiyaçlarını nasıl ele aldığınıza dair örnekler verebilir misiniz?

Markalı konut projelerinde yatırımcının ihtiyacı genellikle hem son kullanıcının beğeneceği ve satışa kolaylık sağlayacak tasarımı hayata geçirirken; hem de hızlı sürede tedarik edilebilecek, sürdürülebilir ve dayanıklı malzemelerin tercih edileceği, imalat süreçlerinin de sorunsuz ve hızlı ilerleyebileceği projeler oluyor. Gönye Tasarım olarak iki yüz civarı markalı konut projesi çalışmış olmamızın getirdiği deneyim ve oluşturduğumuz veri tabanı ile bu ihtiyaçlara kolaylıkla yanıt verecek projeler üretebilme şansına sahibiz.