Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Nasıl Yapılır? | Betonda Su Yalıtımı

Nasıl Yapılır? | Betonda Su Yalıtımı

Mimari yapılarda su yalıtımı, binaların dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü için hayati bir öneme sahiptir. Doğru su yalıtımı, yapıların sadece dış etkenlere karşı korunmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda iç mekanlarda rutubet, küf ve diğer zararlı etkilerin oluşmasını da engeller. Su sızıntıları, beton yapıların zarar görmesine ve zaman içinde çürümesine yol açabilir. Bu nedenle, su yalıtımının inşaat projelerinin temel bir unsuru olması, binaların uzun vadeli sağlamlığını garanti altına alır ve mülk sahiplerine, yapılarına daha uzun bir ömür ve daha az bakım maliyeti sağlar.

Bizler de Yapı Kataloğu editoryal ekibi olarak, sektör için önemli bir kaynağa dönüşmesini umduğumuz “Nasıl Yapılır?” serisinin ilkine, betonda su yalıtımı dosyası ile başlıyoruz. Bu dosyamızda DRYKOS ürünleri ile oluşturulan DRYBOX SYSTEM’i mercek altına alıyor, üretim aşamasından uygulama örneklerine kadar inceliyoruz.

“Nasıl Yapılır?” editoryal içerik serimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için bu linke tıklayabilirsiniz. Yayınlanmasını istediğiniz ürününüz ile “Nasıl Yapılır?” serimizin bir parçası olmak için doldurmanız gereken başvuru formuna ise bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.

DRYBOX SYSTEM Nedir?

DRYBOX SYSTEM, su yalıtımı alanında devrim niteliğinde bir beton katkısı tabanlı bir çözümdür. Bu sistem, betonun içerisine eklenen DRYMIX ULTRA adlı özel bir katkı sayesinde su yalıtımını sağlar. DRYMIX ULTRA, betonun içinde kristalize su yalıtımı oluşturarak betonun suya ve nem sızmasını etkili bir şekilde engeller. DRYBOX SYSTEM, geleneksel yalıtım yöntemlerinden farklı olarak betonun tüm kütlesini koruma altına alır ve ayrıca kendini onarabilme yeteneği sayesinde su geçirimsizliğini kalıcı kılar. Bu çözüm, temel yalıtımı, perde duvarları, havuzlar ve su depoları gibi çeşitli inşaat projelerinde su yalıtımı için kullanılır.

Neden DRYMIX ULTRA?

Drykos'un ürünleri, betonun suya karşı dayanıklılığını artırmak amacıyla geliştirilmiştir. DRYMIX ULTRA, bu sistemdeki ana bileşenlerden biridir ve temel yalıtım için kullanılır. Bu katkı maddesi, betonun suya karşı dayanıklılığını artıran inovatif bir kristalize teknoloji içerir. 

DRYMIX ULTRA Nedir ve Nasıl Üretilir?

DRYMIX ULTRA, betonu geçirimsiz hale getiren, koruyan ve ömrünü uzatan aktif maddeli sıvı kristalize bir katkı maddesidir. Özel kimyasal yapısı, çimentonun nem/su ve hidratasyon yan ürünleri ile reaksiyona girerek, betonun hidratasyon aşamasında meydana gelen gözenek ve kapiler boşlukları dolduran ve suda erimeyen bir kristal kompleks oluşturur. Bu şekilde, beton, bütün kütlesi itibarı ile kalıcı olarak her istikametten gelen su sızmalarına ve kimyasal maddelerin etkisine karşı korunmuş olmaktadır. Betonun ömrü boyunca yeniden su veya nem sızması durumunda 0,5 mm’ye kadar çatlakları köprüleyebilen kristallerin oluşumu gerçekleşmektedir. Diğer bir deyişle DRYMIX ULTRA, betonu su geçirimsiz kılarken bir yandan da kendi kendini iyileştirmesini sağlayarak servis ömrünü uzatmaktadır.

Nasıl Uygulanır?

DRYKOS, her projenin kendi ihtiyaçlarına uygun şekilde teknik destek sağlama konusunda geniş bir olanak sunar. Detaylandırılmış proje desteği ile kristalize su yalıtımı sisteminin nasıl uygulanacağına dair tüm teknik detaylar DRYKOS tarafından kullanıcılar ile paylaşılır. Projenin uygulama aşamasında da, DRYMIX ULTRA’nın doğru uygulanması için teknik destek ve uygulama desteği sağlanır.

DRYBOX SYSTEM, temel ve perde yalıtımı için önemli bir sistemdir. Yapılan uygulamalarda tij delikleri, segregasyon ve derz birleşimleri gibi kritik noktalara odaklanır. Bu sistem, kristalize su yalıtım teknolojisinin avantajlarını kullanarak beton yapıları su geçirmez hale getirir. Uygulama sırasında DRYMIX ULTRA beton katkısı kullanılır ve bu sayede betonun suya karşı dayanıklılığı artar. DRYBOX SYSTEM, tamamlayıcı bileşenleri içerir ve su yalıtımının tüm detaylarını kapsar.

Hangi Projelerde Uygulanır?

DRYBOX SYSTEM ihtiyaç doğrultusunda farklı ölçeklerde ve proje tiplerinde uygulanabilir. Örnek olarak; tesisler, su arıtma tesisleri, yer altı otoparkları ve asansör kuyuları, barajlar, tüneller içme suyu tankları, limanlar ve marinalar, havaalanı uçak park alanları, konutlar, alışveriş merkezleri verilebilir. Bu yazımızda, yapının inşası sürecinde DRYBOX SYSTEM kullanılmış iki farklı ölçekteki projeyi inceleyeceğiz.

Bologna Business School

Maria Cucinello Mimarlık Ofisi tarafından tasarlanan Bologna Üniversitesi’nin yeni işletme fakültesi binasının tasarım ve uygulama sürecinde DRYBOX SYSTEM kullanılmıştır. Sürdürülebilirliğin ve iklim koşullarının esas alındığı proje detayında DRYBOX SYSTEM uygulaması, binanın uzun ömürlü ve doğa dostu olmasına olanak sağlamıştır.

Winter Wonderland Al Maha Island

Yapımı 2022’de tamamlanan, Katar’da bulunan proje, GULF CONSULTING GROUP tarafından tasarlanmıştır. Winter Wonderland Al Maha Island, 230.000m2’lik bir alanı kapsayan, içerisinde eğlence ve alışveriş merkezlerinin, plajların, restoranların olduğu bir ada projesidir. Proje detayında su yalıtımı önemli bir konu olduğu için, projenin beton su yalıtımında DRYBOX SYSTEM kullanılmıştır.

DRYBOX SYSTEM, beton yapıların suya ve kimyasallara karşı dayanıklılığını artıran, çatlak köprüleme özelliği sayesinde bakım maliyetlerini azaltan, çevre dostu bir su yalıtım sistemi sunar. Ekonomik, çevreci ve uzun ömürlü olan bu sistem, projelerde su yalıtımı ve beton koruma konusunda bir çığır açmaktadır. DRYMIX ULTRA'nın likit kristalize ürün gamı, daha kolay uygulanabilir ve ekolojiktir, özellikle temel ve perde betonlarının yalıtımına yöneliktir.

DRYBOX SYSTEM beton yapıların su yalıtımında yeni bir standart belirliyor gibi görünüyor. Bu sistemin uygulanmasıyla su sızıntısı sorunları tarih oluyor ve beton yapıların ömrü uzatılıyor. Ekonomik ve çevre dostu olan bu sistem, beton yapıların dayanıklılığını artırırken aynı zamanda gelecek nesillere daha sürdürülebilir bir çevre bırakma sorumluluğunu da yerine getirir.

Ürün Adı: DRYBOX SYSTEM

Kullanım Alanları: Betonda su yalıtımı

Ürün Özellikleri: uzun ömürlü, kolay uygulanabilir, sürdürülebilir, ileri teknoloji, enerji verimliliği, kendi kendini yenileyebilme, su geçirmez, uygun maliyetli, doğa dostu

Sertifikalar: ISO 9001, CE, Green Building Council Italia, Bureau Veritas, LEED USGBC (U.S. GREEN BUILDING COUNCIL), ASTM