Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Sektörün Yeni Gözdesi Üç Boyutlu Yazıcılar ile Sürdürülebilir Ekolojik Yapılar

Sektörün Yeni Gözdesi Üç Boyutlu Yazıcılar ile Sürdürülebilir Ekolojik Yapılar

Modern çağın gerekliliklerinden olan sürdürülebilirlik, alışılagelen yöntemlerin dışında malzeme ve zamandan tasarruf sağlanarak yapı üretiminde farklı bir boyut kazandıran 3D Teknolojisi sayesinde inşaat sektörünü yeniden şekillendiriyor. Farklı fonksiyonlar ve boyutlarda birçok proje örneğinin karşımıza çıkmasıyla birlikte mimarlık dünyasında üç boyutlu yazıcı ile üretilen proje örnekleri her geçen gün artıyor. 

İtalya’nın Bologna kentindeki Mario Cucinella ve Wasp iş birliğiyle tasarlanan Tecla Projesi, tamamen yerel araziden alınan yeniden kullanılabilir ve geri dönüştürülebilir malzemelerden yapılmıştır. Üç boyutlu yazıcılar kullanılarak sürdürülebilir bir çalışma ile artan nüfus artışına çözüm üreten proje aynı zamanda uygun fiyatlı konaklama eksikliği gibi küresel ve toplumsal sorunlara da yanıt veriyor. 

Yerel kaynaklı kil kullanılarak tamamen üç boyutlu olarak basılarak üretilen bu ölçekteki ilk konut projesi Tecla, biyolojik olarak parçalanabilir ve geri dönüştürülebilir malzeme kullanımı sayesinde binanın etkin bir şekilde sıfır atık olmasını sağlıyor. Birden fazla ortama uyum sağlayan habitat, Wasp’ın sunacağı başlangıç kitini kullanılarak kendi kendine üretime uygun olarak endüstriyel atıkların sınırlanmasına ve ulusal ekonomileri güçlendirerek sürdürülebilir bir model olmasına olanak sağlıyor.

Video için resme tıklayın

Amerika'da izin verilen ilk 3D baskılı konut inşası, robotik laboratuvarı ICON ve BIG/Bjarke Ingels Group iş birliği sayesinde, yapı sektöründe uygun fiyatlı konutlar yapmayı hedefleyerek hayata geçiriliyor. 

Yeterli yardım alamayan ailelere ve konut kıtlığı yaşayan toplumlara çözüm olması hedefiyle tasarlanan proje; maddi, teknolojik ve ekolojik olarak yeni sınırlara öncülük ederek sıfıra yakın atıkla, inşaatın geleceğinde dönüştürücü bir rol üstleniyor.

Video için resme tıklayın

Üç boyutlu yazıcılar kullanılarak oluşturulan dünyanın en büyük mimari pavilyonu olma özelliğine sahip Vulcan, 2015 yılında Pekin Tasarım Haftası için tasarlandı. İngilizcedeki yanardağ anlamına gelen Vulcan, doğanın tahmin edilemeyen güçlerinin insan uygarlığının kırılganlığına etkisini sembolize ediyordu. 

Mimari ölçekte uygulanan yeni tasarım teknikleri ve yapı desteğiyle, teknolojiyi kullanmanın radikal bir yolunu gerçekleştiren tasarımcılar; yaklaşık 3 metre yüksekliğe ve 8 metre uzunluğa sahip, sergi ve etkinlik alanlarının da bulunduğu 3 modülden oluşan Vulcan’ı sanatsal bir formla tasarladılar.

Dünyanın her yerinde, pratik ve geleneksel yöntemlere göre hızlı şekilde uygulama imkanı ile, son zamanlarda sıklıkla tercih edilen üç boyutlu yazıcıların kullanımının her geçen gün artacağı planlanıyor. Sektörde zaman ve nakit kazancı da sağlayan üç boyutlu yazıcılar ile oluşturulan proje örneklerinin hızla artacağı, önümüzdeki süreçte farklı fonksiyon ve boyutlarda birçok yeni yapının bu yöntem ile inşa edeceği ön görülüyor. 3d yazıcılarla, yapı, inşaat ve mimarlık dünyasında teknoloji ile inşaat tekniklerinin birleştiği yeni bir dönemin kapısı aralanıyor. Hem kullanıcıların hem tasarımcıların sınırlarını zorlayarak oluşturacağı projeler şimdiden merak uyandırıyor!

 

--

Kaynakça: designboom/big, designboom/tecla, desingboom/vulcan