
Minimalist Banyo Tasarımı Önerileri
1960’lı yıllarda ortaya çıkan, günümüzde ise hızla daha çok görmeye başladığımız minimalizm akımı, bizlere modern mimarinin öncü ismi Ludwig Mies van der Rohe’nin “less is more” felsefesini hatırlatır. Az’ın çok olduğu tasarım anlayışında az’dan çok yaratmak aslında düşünüldüğü kadar kolay değildir. Yaşam alanlarımızın en önemli bölümlerinden olan banyolarda minimalist stile sahip tasarımlar oluşturmak için tasarım, tüm ayrıntılara dikkat ederek, özenle yapılmalıdır.
Kullanışlı ve Fonksiyonel Alan Çözümleri
Sadeliğin ön planda olduğu yaşam alanları oluşturmayı amaçlayan minimalizm, ihtiyaç olan kadar eşya kullanımını benimser bu nedenle mekân içerisinde az eşya yer almalıdır. Saç kurutma makinesi, kremler, sabunlar gibi birçok farklı unsurun da bulunduğu mekanlar olan banyolarda minimalizm, ilk aşamada fonksiyonel mobilyalar ile sağlanır. Gizli saklama alanlarının bol olduğu banyo mobilyaları düzenli, derli toplu ve yalın görünümlü banyolar oluşturmak için doğru tercih olmaktadır.
Yalın Renk Şeması
Minimalist mekanlar oluşturmada dikkat edilecek tasarım adımlarından en önemlisi, mekânda yapılacak renk tercihleridir. Minimalist mekanlarda, duvarlar, zeminler ve yer alan diğer dekoratif unsurlar, ağırlıklı olarak beyaz renk tonlarında tercih edilmektedir. Ana rengin beyaz olduğu mekanlarda destekleyici renkler olarak ahşap tonlarını içeren kahverengi, grinin tonları, krem rengi gibi sade ve dingin renkler de tercih edilebilir.
Minimalist bir banyo tasarlarken Rino Seramik Porselen’in beyazın şık ve zarif görünümünü yaşam alanlarına taşıyan Tenay Seramik Karo Koleksiyonu ve gri renginin asaletini yüzeyinde barındıran Hera Seramik Karo Koleksiyonu tercih edilerek, banyolarda istenilen dingin atmosferi yaratmaya katkıda bulunulabilir.
Doğru Malzeme Seçimi
Duvarlarda ve zeminlerde tercih edilecek ürünler, mekânın sadeliğine katkıda bulunan başlıca unsurlardan olmaktadır. Banyoların duvarlarına şıklık ve estetik görünüm sunan seramik karolar sıklıkla tercih edilmektedir.
Minimalist banyolar tasarlarken derz aralıkları sıklıkla tekrar eden parçalardan oluşması mekânda sınırlayıcı etki oluşturur. Daha büyük ölçülerdeki karoların tercih edilmesi ile banyolarda daha sade yüzeyler oluşturulabilir ve mekânın derinliğine katkıda bulunulabilir. Rino Seramik Porselen’in ürün gamı içerisinde alternatiflerine oranla 30x90 cm ölçüsüyle daha geniş yüzeyler sunan seramik karo koleksiyonlarından Bella, Everest ve Festa alternatifleri az tekrarlayan yüzeyler oluşturmanıza imkân vererek, daha dingin alanlar oluşturmanıza katkıda bulunur.
Bitki Seçimleriyle Katılan Doğallık
Ana hatlarıyla sade ve yalın çizgilerden oluşan minimalist mekanlarda aksesuar tercihleri de diğer tüm unsurlar gibi az olmalıdır. İç mekânın az eşyalarla dekore edildiği minimalist banyolarda hem renk vermesi hem de dekoratif olması açısından bitki kullanımı sıklıkla tercih edilmektedir.
Banyolarda dekoratif unsur olarak değerlendirilebilecek bitkilerin nemli ortamlara dayanıklı olması gerekir. Chlorophytum Comosum, Bambu, Alocasia Polly, Monstera, Paşa Kılıcı gibi evlerimizin diğer alanlarında kullandığımız bazı bitkiler, banyoda da rahatlıkla tercih edilebilir ve banyolarımıza doğal hayatın izlerini en yalın haliyle yansıtabilir.
Bu blog yazısı Yapı Kataloğu İçerik Ekibi tarafından Rino Seramik Porselen firması için hazırlanmıştır.