Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Geleceğin Altı Sürdürülebilir Yapı Malzemesi

Geleceğin Altı Sürdürülebilir Yapı Malzemesi

Evlerimizi ısıtmak için mantardan faydalanabilsek ne olurdu? Ya da altyapıyı daha sürdürülebilir hale getirmek için şekil hafızalı alaşımları kullanabilsek? Bu yazıda Volvo Construction Equipment tarafından derlenen, inşaat yöntemlerini kökten değiştirme potansiyeline sahip gelecek teknolojilerinden bazılarına göz atıyoruz.

Türkiye’nin ilk ve tek yapı malzemeleri kataloğu Yapı Kataloğu’nda yer alan sürdürülebilir ve enerji koruyucu ürünlere de buradan ulaşabilirsiniz.

1. Çapraz Lamine Ahşap

Binlerce yıldır inşaat malzemesi olarak kullanılan ahşap çok büyük bir geri dönüş yapabilir. Ahşap lifin gücü aslında atmosferde azaltmaya çalıştığımız karbonu emmesinden kaynaklanıyor.  Atmosferik karbonu azaltmanın ve depolamanın sürdürülebilir yollarından biri çapraz lamine ahşap olabilir. Küçük lamine edilmiş ağaç parçaları daha büyük bir yapıyı oluşturacak şekilde bir araya getirilir ve insanüstü bir güç kazanması için zıt yönlerde muazzam bir basınç altında yapıştırılır. Kuraklık veya böceklerden etkilenen ahşap da yapı bütünlüğünden ödün vermeden hala bu panellere dahil edilebilir. Bu mühendislik süreci ayrıca, geleneksel malzemeden çok daha hızlı inşa edilebilecek yassı dolgulu yapılar oluşturarak panellerin ölçülebilmesini sağlar. Daha az karbon ayak izine sahip olması da onu sürdürülebilir bir ürün yapar.  Bazı projeler standart bir bina projesine göre altı kat daha hızlı bir şekilde tamamlanabilir. Economist'e göre, bu katmanlı ahşabın gücü onu beton ve çelik için uygun bir alternatif haline getiriyor ve hatta şehirlerdeki gökdelenler için de tercih edilen bir malzeme olarak görülüyor.

2. Hafızalı Çelik

WWF'ye göre, 2050 yılına kadar sadece küresel olarak kentsel altyapıya yatırım yapılacak 350 trilyon dolar ile daha sürdürülebilir yapı malzemelerinin kullanılması, bu altyapının mümkün olduğunca temiz olmasını sağlamak için uzun bir mesafe kat edilmesini sağlayacaktır. Hafızalı çelik, yeni ve mevcut beton yapıların güçlendirilmesi için kullanılabilen ve altyapı için ezber bozan akıllı bir malzemedir. Diğer daha geleneksel yöntemler, beton yapılardaki çelik takviyelerin, son beton yapının sağlamlığını ve performansını geliştirmek için hidrolik gerginlik altında ön gerilmelerini gerektirir - yalnızca çok fazla zaman değil, aynı zamanda çok fazla ekipman ve alana da ihtiyaç duyar ve bunların verimlilik ve sürdürülebilirlik üzerinde de etkisi vardır. Mevcut köprülerin, karayollarının ve otoyolların güçlendirilmesinin çoğu zaman alanla ilgili kendi sınırlamaları olduğundan, hafızalı çelik yalnızca yeni altyapı inşa etme yöntemimizi değil aynı zamanda eski yapıları yenileme yöntemimizi de değiştirebilir.

3. (Patates) Sunta

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), insan tüketimi için üretilen gıdaların üçte birinin küresel olarak kaybedildiğini ya da boşa harcandığını tahmin ediyor. Uzun vadede bunu azaltmak için çalışmamız gerekiyor, ancak bu arada, atıkları malzemeye dönüştürmek için bazı ustaca çözümler de var. Böyle bir çözüm, patateslerden sunta yapı malzemesi oluşturmak için İngiltere merkezli bir firmadan geliyor. Chip [s] Board® adı verilen yeni malzeme restoranların patates atıklarından geliştirilmiş devrim niteliğinde bir konsept. Doğada gördüğümüz dairesel ekonomiden esinlenerek, kaynakların ve atıkların uzun ömürlü bir çevre döngüsünde tekrar kullanıldığı yerlerde, konsept gereksiz gıda atıklarının sürdürülebilir bir yapı malzemesi olarak yenilenmesini sağlıyor.

Konuyla ilgili daha önce FOCUS Blog'da yayınlanmış bir yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

4. Mantar Yalıtım

Ancak cipsler menüdeki tek şey değil. Dünyanın dört bir yanından araştırmacılar, bina yalıtımında kullanılmak üzere mantarların inanılmaz potansiyelini değerlendirmenin yollarını buldular. İzolasyon, miselyum olarak bilinen mantarların vejetatif kısmından yapılır. Miselyum biyo üretim süreci, mantarların talaş gibi bir alt tabaka üzerindeki mantar yemlerinden alınmasını sağlayarak çalışır. Mantar daha sonra yerleştirildiği kalıbın şeklinde büyür ve büyümesi ancak mantar kuruduğunda durur. Nihai kurutulmuş ürün daha sonra kullanım amacına uygun olarak zımparalanabilir ve boyanabilir. Bu malzeme sadece tamamen doğal ve biyolojik olarak parçalanabilir olmakla kalmıyor, aynı zamanda bir binanın somutlaşmış ve operasyonel karbon ayakizini büyük ölçüde azaltıyor. Malzeme doğal olarak kendiliğinden sönüyor ve aynı zamanda hava temizleyici olduğu için, aslında atmosferdeki karbonu uzaklaştırıyor ve süreçte daha da güçleniyor. Bu yenilikçi malzeme, havaalanlarından evlere kadar her şeyin yapımında kullanılabilir.

5. Sıfır-Karbon Çimento

Çimento, küresel karbon emisyonlarının% 5'ini oluşturuyor, yine de halen en yaygın kullanılan inşaat malzemelerinden biri. Temel olarak kireçtaşı, kalsiyum, silikon, demir ve alüminyumdan oluşur ve betondaki bağlayıcı faktördür, ancak geleceğin tarifi sürdürülebilir alternatiflere olan ihtiyacımıza uyum sağlamalıdır. Örneğin, DB Group, geleneksel bir karışıma kıyasla CO2'de%88'e varan oranda tasarruf sağlayabilen sıfır çimentolu ve gücünden ödün vermeyen beton Cemfree'yi yarattı. Bunun yayında bir de ince, dayanıklı, su geçirmez ve yangına dayanıklı beton bir tabaka oluşturmak için suya maruz kaldığında sertleşen, esnek, beton emdirilmiş bir kumaş olan Beton Kanvas alternatif bir üürn olarak karşımıza çıkıyor. Malzeme rulolar halinde sunuluyor ve geleneksel betona göre 10 kat daha hızlı serilebiliyor. Ve sadece inşaat süresini ve maliyetini düşürmekle kalmaz, aynı zamanda geleneksel yöntemlerden%95'e kadar daha az malzeme kullanan düşük kütleli, düşük karbonlu bir teknolojidir. Bu yeni malzemelerin her ikisi de, dünyadaki altyapının inşasında zaten kullanılıyor. İngiltere'deki Anglia Water, 2017 yılında Cemfree'yi kullanan ilk su şirketi oldu. Doğal afetlerin ardından fırtına drenajları oluşturmak ve acil durum altyapısı oluşturmak için de Concrete Canvas kullanıldı.

6. Hava Temizleyen Cephe

Bazı malzemeler bu dünyaya ait değilmiş gibi görünebilir, ancak bu malzeme aslında havacılık bilimcilerinin yardımıyla yaratılmıştır. NASA tarafından Neolith firması ile işbirliğinde geliştirilen yeni cephe malzemesi PURETi etrafındaki havayı tam anlamıyla temizleyen yeni bir malzeme. PURETi, fotokatalitik yüzeyi ile temas eden serbest radikalleri ve diğer kirleticileri temizleyerek, kirlenmeyi tersine çevirme özelliğine ve yüzeyleri temiz tutmanın yanı sıra hava kalitesini iyileştirme avantajına sahip. Laboratuvar testleri bu malzemenin potansiyel olarak zararlı azot oksit seviyelerini %70-80 oranında azalttığı gösteriyor. Yaratıcılarına göre, malzemenin sadece 4m2'si bir otomobil tarafından bir yıl boyunca üretilen azot oksit kirletici maddeyi azaltma kapasitesine sahip.

Kaynak: Volvo Construction Equipment