
Dijital Pazarlamada 2022 Trendleri
İşletmeler ve markalar, yalnızca dijital pazarlamanın geleceğini planlamakla kalmayacak ve dijital pazarlamanın tüm hareketli parçalarına ayak uydurmaya da hazırlıklı olacaktır.
2022’ye damga vurması beklenen bazı trendleri sizler için inceledik...
Bir Tık Uzağınızdaki Mağaza: E-ticaret
Değişen kur farkları ile kâr elde etmek isteyen satıcılar için e-ticaret, tam bir büyüme kaynağı. Küçük işletmelerden, kurumsal firmalara kadar herkesin dilim bulabildiği e-ticaret pastasında, 2022’de de büyümenin oldukça ivme kazanması beklenmektedir. Globalde olduğu gibi Türkiye’de de pandemi sebebiyle genel ticarette düşüş yaşanırken, e-ticarette artış hız kesmeden devam ediyor.
2020 yılı ve sonrasında online alışveriş kültürü güçlenmeye başladı. Teknoloji sayesinde bulunduğumuz yerden, bize bütçemize göre seçenekler sunabilmesi izolasyon yaşadığımız dönemlerde, e-ticareti hayatımızın bir parça haline getirdi.
Türkiye’de e-ticaret, en çok yoğunluğu özel günlerde yaşasa da tatil rezervasyonları, seyahat planlamaları ve giyim sektörü gibi tüm yılda aktifliğini sürdüren alışverişlerde hız kesmeden etkinliğini arttırmaktadır.
Teknoloji Sayesinde Artık Her Yerde: Yapay Zekâ
Teknolojinin yükselişi ile yapay zekaya daha da yer verilmesi bekleniyor. Pazarlama sektöründe yapay zekadan yararlanarak raporlama, olası satın alımlar için analiz oluşturma, anahtar kelimeleri önerme gibi birçok özelliğin hayatımızdaki yerinin artması öngörülüyor.
İş piyasası ve insanların hayat kalitesini arttırması açısından yapay zekanın etkileri söz konusu olduğunda, yapay zekâ ve robotik sektörünün insanların işini elinden almaktan ziyade daha fazla iş imkânı yaratacağına inanılıyor.
Mekansız Buluşmalar: Çevrimiçi Etkinlikler
Pandemi ile birlikte, fiziksel ortamda düzenlenen etkinliklerin birçoğu çevrimiçi ortama taşınmıştır. Pandemi etkileri azalsa ve hatta bittiğinde bile birçok kurum toplantılarını çevrimiçi platformlar üzerinden yürütmeye devam etmeyi planlıyor. Webinarlar, online söyleşiler gibi çevrimiçi etkinliklerin dijital dünyada devam etmesinin en önemli sebepleri arasında; yol ve zaman masrafını olmadan kişilerin bilgiye ulaşabilme hızlılığı, farklı saat ve gün alternatifleri olması, günlük rutinlerine göre ayarlayarak birçok aktiviteye katılma imkânı, çevrimiçi buluşmaların izleyenlerin yorumları ile interaktif bir etkinliğe dönüşebilmesi, konuşmacı ve dinleyicilerin birbirini dinleyebilme fırsatları yer almaktadır.
Yapı Kataloğu olarak pandemi öncesi ve sonrasında birçok etkinlik düzenledik. Devam eden etkinliklerimiz hakkında bilgi alabilmek için etkinlik sitemizi ziyaret edin.
Olmazsa olmaz: Sosyal Medya
Sosyal medya, dijital dünyanın yükselen yıldızı olmaya devam ediyor. Aktif sosyal medya kullanıcıları ve platformdaki etkileşimler giderek önem kazanıyor. Bu durumda da işletmeler ve sayfalar için, dijital pazarlama açısından sosyal medya oldukça önemli bir konumda yer almaya devam ediyor.
Sosyal medya pazarlaması; firmaların ürün tanıtım, pazarlama ve satış tekniklerini, sosyal medya platformları ile gerçekleştirdikleri çalışmalardır.
Sanal dünyada markanın, kimliğini görünür hâle getirmek ve hedef kitleye ulaşmak için sosyal medyaya ağırlık vermesi gerekmektedir. Dünyaca ünlü markalar sosyal medyanın gücünü kullanarak, sosyal medyada tanınmış kişiler olan influencerlar ile çalışarak ürünlerini birçok takipçiye ulaştırabilmektedir.
Ürünü ve Markanızı Hikayeleştirmelisiniz
Bir ürünü tanıtırken sadece bilgi vermek yeterli değildir. Özellikle belirli bir kesime hitap eden bir ürün veya marka tanıtımında ilgi çekmek için ürünü ve markayı hikayeleştirmek, yaygınlaşan bir satış tekniğidir. O marka ve ürünle ile ilgili hayattan kesitler, ilginç olaylar paylaşılması ve bunun gibi reklam tekniklerine ürün satışında giderek daha sık yer verilmesi beklenmektedir. Instagram’da sıkça kullanılan hikayeleştirme yöntemiyle, markalar story ve reelslerle ürünleri hayatın içine katarak reklamlarını yapmaktadırlar.
Geleneksel bir dijital pazarlama aracı: e-mail gönderimi
Büyük markaların yaptığı, bilgilendirme, özel gün mesajlarında elektronik posta yöntemini kullanmasına “E-Mail Marketing” olarak adlandırılır. Geri dönüşüm açısından en hızlı yöntemlerden biri olan hedef kitleye e-posta gönderilmesinde en önemli kriterler e-posta amacının gönderimi ve doğru kitlenin hedeflenmesidir.
E-mail marketing’te amaç; hedef kitledeki kişilere ulaşarak bu kişiler üzerinden dönüşümler elde etmektir.
Google’ın dikkatini çekmek için en önemlisi: SEO
Açılımı ‘Arama motoru optimizasyonu’ olan SEO (Search Engine Optimization), dijital pazarlamanın algoritmalarını inceleyen bölümlerden biridir. Arama algoritmalarında dijital pazarlamacılara kullanıcının neyi aradığını, neye ulaşmak istediğini bildirerek, dijital pazarlama uzmanlarının cevaplarını almasını sağlamaktadır.
SEO aynı zamanda arama motorlarında üst sıralarda yer almak için yapmanız gerekenleri sağlayan bir araçtır. Oldukça dinamik olan SEO, kullanıcıların değişen arama terimlerini bize göstererek onları takip etmemize de olanak sağlar.
2022’de Metaverse Adında Yeni Bir Dünya ile Tanışıyoruz
Sanal ve artırılmış gerçeklik deneyimlerini ifade eden bir terim olan Metaverse ile, birçok kavramın sanal dünyada da var olması hedefleniyor. Sanal dünya ile gerçeğin birleştiği Metaverse evreni, tüm alanlara erişebilecek boyuta ulaşmış durumda. Hayatı farklı alanlarda etkileyen Metaverse dünyası ile, dijital pazarlamanın 3 kat artacağı beklenmektedir.
Metaverse ile ilgili daha detaylı bilgi almak için önceki yazımıza göz atın.
Yapı sektörü özelinde 2022 trendlerini incelemek için daha önceki yazımıza göz atın.
Kaynakça:
Smartinsights.com, forbes.com, linkedin.com, yapikatalogu.com