Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Dijital Çağda Dijital Müşteri

Dijital Çağda Dijital Müşteri

Bu güç sosyal medya, web siteleri, reklamlar, bloglar, e-grafikler gibi aracı kanallarla müşteri ve üretici arasında çevrimiçi ortamda iletişim kurmayı daha kolay bir yol haline getiriyor. 

Dijital pazarlama bunu süregelen yapı sektörü iletişim yöntemlerinde olduğu gibi tek taraflı ve işletmenin etkileşim için çaba harcadığı, broşürler bastığı, fuarlar organize ettiği, satış konuşmaları hazırladığı bir süreç yerine müşterinin iletişimi başlatabildiği bir yönteme dönüştürüyor. Ayrıca sektör içinde hız kazandırıyor ve firmanın yeni çıkan ürünlerin tanıtımı kolaylıkla yapılabiliyor. Geleneksel pazarlamada ürün tanıtımı  pahalı ve zaman alıcı bir süreçken dijital pazarlamada bu hızlı ve akıllı bir hale dönüşüyor ve daha az maliyetle daha fazla kişiye ulaşabilmeyi sağlıyor. Bu da uzun vadeli bir büyümenin anahtarı oluyor. 

Pandemi süreciyle birlikte geleneksel satış yöntemlerinin oluşturulabilirliğinin azalmasıyla yapı sektöründeki şirketler ve firmalar dijital pazarlamaya yönelimini arttırmış, bu da dönüşümü hızlandırmıştır. Bu pazarlama seçeneğini tercih etmelerinin ikinci bir nedeni ise çevrimiçi pazarlamanın daha yüksek kar oranları vermesi ve bu karın nereden ve neden geldiğini anlamaya yardımcı olmasıdır. Karın artması için doğru pazarlama teknolojisini uygulamak ve bunlar üzerine çalışmak gerekir.

Sürdürülebilir bir müşteri deneyimi yaratmak için ne yapmalı? Dijital çağın "dijital müşteri"si ne ister?  

  • Firmanızın ya da şirketinizin diğer firma ve şirketlerden farkını görmek ister. Bunun için ürününüzün uygulama sırasında üretim tesisindeki aşamaları, üretim tesisinin görüntüleri, tasarımınızın yüksek çözünürlüklü görselleri veya 3D animasyonlarını paylaşmak yararlı olabilir.
  • Bilgi ve deneyiminizi düzenli içerik çalışmalarıyla görmek ister. İçerikler sizin hayal gücünüzden oluşan fikirlerle eğlenceli, ilgi çekici olabilir. İçerik çalışmaları kitleyi çekmenizi ve elinizde tutmanızı sağlar. PPC gibi belli sürelerde tekrar üzerine çalışmanız gerekmez; gönderi sitenizde durduğu sürece müşteri kazanmaya devam edersiniz.
  • Çevreci yaklaşımı olan kitleler yapı tasarlayıcı şirketler için yeşil bina sertifikası görmek ister. Breeam, Leed, DGNB gibi sertifikalar müşteri kazanmanız için kolaylık sağlayabilir.
  • Daha önce çalışmış olduğunuz müşterilerden oluşan müşteri portföyünü görmek ister. Farklı ihtiyaç, tercih, beklenti, maliyet profillerine sahip müşterilerin sizin için yönetilmesini, analiz edilmesini ve anlaşılmasını  sağlarken, aynı zamanda potansiyel müşterilerinizin aradıkları veya istedikleri şeyleri sizin sağlayabilip sağlayamacağınızı görmelerine yardımcı olur.
  • İndirilebilir, yardımcı bilgi kaynaklarına ulaşabilmek ister. Satacağınız ürünün detay çalışmaları veya müşterilere satın aldıkları ürünü bu ürünü kendi başlarına nasıl uygulayabileceklerini anlatan kaynaklar ürünün satın alınabilirliğini arttırabilir.
  • Sorunlarını çözmek, sorularını yanıtlamak için kolaylıkla iletişim kurabileceğini bilmek ister.

Müşteriyle doğru pazarlama ortamını oluşturmak için sizler ne yapabilirsiniz?

  • Sosyal medya kullanımına özen göstermek önemli çünkü bir yayın beğenilebilir, paylaşılabilir, retweetlenebilir. Böylece tanıtmak istedikleriniz hızlı bir şekilde görülebilir. Sosyal medya müşterilerin olumlu veya olumsuz geri dönüşlerini de görebilmeyi sağlar. İnstagram ve Pinterest’i görsel içerikler için, Facebook, Twitter, Linkedin’i müşteri - işletme, müşteri - ürün, hizmet – ürün ilişkileri içeren yazılarınız için kullanabilirsiniz.
  • Canlı yayınlar, sanal konferanslar, web seminerleri, çevrimiçi kurslar ile olası müşterilerinizi sizin için çalışan profesyonellerle buluşturabilirsiniz.
  • Houzz gibi platformlara üye olabilirsiniz. Houzz ev dekorasyonuyla ilgili yapı sektöründeki üreticilerin içerikleri bulunan uluslararası bir platform, topluluk. Müşteriler profesyonelleri bulmak amacıyla, üreticiler de ürünlerini tanıtmak için burayı kullanıyor.
  • Reklamlar sayesinde müşterilerinizi daha kolay bulabilirsiniz. Bunun için arama motoru pazarlaması (SEO) ile arama motorlarında yapılan aramalarda web sitenize daha kolay ve hızlı ulaşılabilir. Siteniz daha görünür olur, marka bilinci oluşur.
  • Reklamın da ötesinde içerik pazarlayarak, hedef kitlenize e-kitaplar, e-bültenler, podcastler, infografikler, bloglar vs. ile daha etkin bir iletişim sağlayabilirsiniz.
  • Google Adwords’ün anahtar kelime planlayıcısını kullanabilirsiniz.
  • Çalışanların esnek saatlerini, günlük iş sürecinizdeki kesitleri göstermekle samimiyetinizi karşı tarafa aktarabilirsiniz.
  • E-posta pazarlaması ile  özel ürünlerinizi, tekliflerinizi ve bildirimlerinizi iletebilirsiniz. Şikayetlere yanıt verebilirsiniz. Müşterilerin özel günlerinde ya da hatırlatma ve indirim için e-postalar atabilirsiniz. Böylece tüketicinin internet sitesini ziyaret etmesini sağlayabilirsiniz.

 

Kaynaklar:

_____________________________________

Elif DEMİRCİ

Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümü öğrencisi olan Elif Demirci için mimarlık alanında olup biten bütün tüm işleri, malzemeleri, projeleri incelemek ve karşı tarafa yazı yoluyla anlatmak büyük bir tutku. İnsanlara araştırdıklarını, öğrendiklerini aktarabilmek için çok okuyan ve yazan Demirc'nin hedefi, mezuniyetinin ardından editörlük alanında ilerleyerek bu alanda kariyer yapmak.