Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Depreme Dayanıklı CLT Damalı Blok Duvar

Depreme Dayanıklı CLT Damalı Blok Duvar

Japonya'daki mühendisler, bu durumu damalı bloklardan oluşan basit ama yaratıcı bir tasarımla çözmeye çalıştılar.

deprem testi

CLT Duvar Test Aşaması

Japonya merkezli Kozo Keikaku Kunkyusho firmasında bir mühendis ekibi, depreme dayanıklı bir "CLT damalı blok duvar" geliştirdi. Sistem, damalı bir desende düzenlenmiş çapraz lamine ahşap paneller, çelik plakalar ve sürüklenen pimlerinden oluşuyor. Sistem, sismik bütünlük, günışığı, pasif havalandırma ve tasarımı hesaba katarak oluşturuldu. Karbon emisyonlarına önemli bir katkı sağlayan geleneksel beton esaslı yapılardan farklı olarak, CLT yenilenebilir bir kaynak olarak kabul edilir ve üretim sırasında karbon emisyonlarına yol açmaz. Kozo Keikaku Kenkyusho, depreme dayanıklı CLT damalı blok duvar kullanarak, duvar yapısı ile panel yapım yönteminin sorunları olan aydınlatma ve havalandırmayı güvence altına almanın ve bu tasarımla yapıyı hayata geçirmenin mümkün olduğunu belirtiyor.

Kengo Kuma & Associates Himawari Anaokulu için Kozo Keikaku Kunkyusho ile birlikte çalıştı ve tasarlanan depreme dayanıklı çözümü kullanırken çocukların bu ahşap mimaride zaman geçirirken bir panel bloğu yerine ışık ve esinti ile bağlantı kurmasını da istediler. Böylece, "ahşabın sıcaklığının" hissedilebildiği ancak yapının içindeki havalandırma ve aydınlatmadan ödün verilmediği dama tahtası tasarımı için Japonca olan 'ichimatsu' ile yenilik yaptılar.

Modüler inşaat stratejisi ile birlikte ekip, çelik ve betonarme yapılar da dahil olmak üzere diğer yapılar için CLT duvarların sismik bir eleman olarak uygulanmasını daha da geliştirmeyi umuyor.

Bu blog yazısı Yapı Kataloğu İçerik Ekibi tarafından DKM İnşaat firması için hazırlanmıştır.