Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
2016 Yılının Dijital Trendleri Yapı Sektörü Gözüyle: Tavsiye Sistemleri

2016 Yılının Dijital Trendleri Yapı Sektörü Gözüyle: Tavsiye Sistemleri

Tavsiye Sistemleri: Web sayfasını ziyaret eden müşterileri binlerce ürün ile boğmadan en uygun ürünü sunup sitede daha fazla zaman geçirmesini sağlamak, Tavsiye Sistemleri sayesinde artık daha kolay hale gelecek. “Tavsiye sistemleri devasa bilgi ve ürün yığınları arasından kullanıcılara ilgilerini çekebilecek veya beğenebilecekleri ürünleri bulmalarında yardım ederler. Kullanıcıların ürünlere verdikleri oylar, ziyaret ettikleri sayfalar veya arkadaşlık ilişkileri gibi veriler kullanılarak kullanıcı modelleri oluşturulur, bu modeller kullanılarak kullanıcıların sistemde varolan ürünleri ne kadar beğenebilecekleri tahmin edilir ve yüksek beğeni tahmini yapılanlar kullanıcıya tavsiye edilir.” (Tevfik Aytekin, Phd).

Yapı sektöründe tavsiye sistemleri konusunda yapılacaklar sınırsız. Mimarların projelerinde kullandıkları yapı malzemelerinin tavsiyelerinden yola çıkarak da oluşturulabilir; yapı malzemelerinin teknik ve işlevsel özelliklerinden yola çıkılarak çeşitli katsayılarla da bir sistem oluşturulabilir.  Yapı malzemeleri sektöründe malzeme seçimi algoritması; kullanıcı-kullanıcı ilişkili sistemlere benzeyebilir, buna bir nevi işbirlikçi filtreleme de denilebilir. Duvar kaplama malzemesini daha önce kullanan projelere ve firmalara bakılarak, işveren veya mimarın benzer karar vermelerinin yolu açılabilir. Elbette başka mimarları n verdiği malzeme oyları, yorumları veya malzeme verileri de bu kişiselleştirmede rol oynar (Schafer sınıflandırması).

Herhangi bir Malzeme Kataloğu sözkonusu olduğunda kataloğun kullanıcısının aradığı spesifik bir kelime, örneğin “PVC zemin kaplaması”, karşısına birkaç örnek çıkartacaktır. Özellikle yapı malzemelerinin ağırlık, hammadde, montaj, darbe emicilik, ekolojik üstünlük, el işçiliği, mekanda kullanım yeri, vb. özellikleri ile malzeme seçicilerin karşısına çıkması yine tavsiye sisteminin bir parçasıdır.

Yapı malzemesi seçicisi profilini mevcut kataloğun içinde oluşturur; uzmanlık alanını, sahip olduğu proje tipolojisini, ilgi alanlarını ve karakteristiğini bildirir. Kullanıcı profili aynı zamanda o ana kadar yaptığı bütün seçim ve aktivitelere bağlı olarak da oluşabilir. Bu da dinamik profilini oluşturur. Malzeme katalogları, vb. dokümanın içinde yer alan metinlerdeki açıklamalar da anahtar kelimeler olarak sisteme kayıt edilir.

Bu sistemin içinde mimarın seçtiği ürünün tamamlayıcılarının da kendisine tavsiye edilmesi proje için ayrıca yol gösterici olabilir.  Özellikle iç mimari projelerde “beraber kullanılabilir” ürün tavsiyeleri bu anlamda işlevseldir. Seçilen oturma ünitesine uygun zemin kaplama malzemesi önerilmesi, mutfak sistemine uygun aydınlatma önerilmesi, vb. Yapı malzeme sitesinde bu anlamda yapılacak malzeme eşleştirmeler doğru algoritmayla malzeme seçici için sitede kalış süresini de artırır.

Yapı malzeme firmalarının web sitelerinde mutlaka dikkat etmeleri gereken konu da; bir katalog gibi davranarak kullanıcıların sitedeki davranışlarına dikkat edip onlara bir tavsiye mekanizması geliştirmektir. Bu algoritmayı sitede kurarak birkaç ay bunun takip edebilir, kullanıcı davranış biçimini analiz edebilir firma. Buna da sonrasında en doğru pazarlama stratejisini geliştirir.

Veri madenciliğinin 2016 yılından itibaren inşaat sektörünün en önemli satın alım belirleyicisi olması, kişiselleştirilmiş ürünün mimari projelerde de belirleyici olması üzerinde büyük projeler geliştirilecek konulardır.